Body 27 dec 2018 Redactie

Kerstkliekjes? Daarmee maak je deze chique weggooigroentesoep

Zet jij met Kerst gebraden groenten à la Ottolenghi op tafel, ga je voor gevulde pompoenen – of tóch voor feestelijke filodeegpakketjes met seizoensgroenten? Hoe dan ook zit je ná Kerst waarschijnlijk met een overschot aan bloemkool, knolselderij, pastinaak of regenboogwortels…

Die prachtige groenten laat je natuurlijk niet verpieteren; daar maak je gewoon een lekkere pan chique weggooigroentesoep van. En het mooie van koken met kliekjes is dat je nergens over na hoeft te denken: je kookt gewoon met wat de koelkast je te bieden heeft. Extra fijn: vaak zijn die ingrediënten al voorgesneden (ben je helemaal snel klaar) en zo’n groentesoepje is lekker licht. Fijn voor je lijf, je portemonnee én de planeet dus.

Waarom voedselverspilling suf is

Even serieus: alleen al tijdens kerst geven we, per huishouden, zo’n €160,- aan boodschappen uit. 30 procent daarvan belandt in de vuilnisbak. DERTIG PROCENT! Door je kliekjes op te eten in plaats van weg te gooien, kun je flink wat besparen.

En als we, met zijn allen, een gewoonte maken van restjes-opeten, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor de planeet én natuurlijk voor je karma: want eten weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt – da’s best een beetje zonde, toch?

Kliekjes opeten in plaats van weggooien

Om minder te verspillen hoef je heus niet tegen heug en meug die slappe wortels, gerimpelde krieltjes of aangebroken zak spinazie tóch maar op te eten. Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, deelt graag een recept uit het #KliekjesCollectief.

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Met dit recept voor (Kerst)Kliekjessoep bijvoorbeeld maak je snel en simpel weggooigroentesoep. Voor een relaxte Derde Kerstdag – of gewoon een doordeweekse donderdagavond!

 Kerst(kliekjes)soep van weggooigroenten

Soep is een heel dankbare manier om restjes groenten weg te werken. In één liter soep kun je zo een halve kilo weggooigroenten verwerken. Lekker, voedzaam en heel gemakkelijk om te maken. Serveer de soep met tosti’s die je maakt van het brood-van-gisteren, quesadilla’s van die overgeschoten wraps of met de strata.

Ingrediënten weggooigroentesoep

  • 500 gram #weggooigroente (die chique regenboogwortels, asperges, krieltjes – wat je maar voorhanden hebt), in kleine blokjes
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 liter bouillon (ja, dat mag gewoon van een blokje!)
  • olijfolie om in te bakken
  • eventueel 2 theelepels kruiden naar smaak

 Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een (soep)pan en fruit vijf minuten op matig vuur tot ‘ie glazig is, voeg kruiden naar smaak toe en bak nog vijf minuten, op middelhoog vuur, tot het zacht is.
  • Snijd je #weggooigroente klein en stoof even mee. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
  • Schenk de bouillon erbij, tot de groenten nèt onderstaan.
  • Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of tien rustig pruttelen.
  • Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer

Heb je nog paddestoelen over? Snijd ze in schijfjes, bak in een beetje olie en serveer als topping!

Meer weten over voedselverspilling?

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Kerstkliekjes? Daarmee maak je deze chique weggooigroentesoep
Sluiten