Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 26 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Je inlevingsvermogen heeft meer met zelfbeheersing te maken dan je denkt

Lukt het je zelden om je sportroutine vol te houden? Wil je stoppen met roken maar blijf je toch maar pakjes sigaretten kopen? Was je van plan je tijdens de kerstdagen niet compleet vol te stoppen met eten, maar is dat plan op kerstavond al gesneuveld? Of herken je je in al deze dingen? Het zou iets te maken kunnen hebben met je empathisch vermogen.
Dat klinkt misschien gek, maar Alexander Soutschek, econoom en onderzoeker aan de Universiteit van Zürich, ontdekte dat ons empathisch vermogen ook verantwoordelijk is voor het beheersen van onze impulsen.

Bijvoorbeeld: Bart weet dat als hij nog een biertje drinkt, morgen wakker wordt met een gigantische, alles-vernietigende kater. En dus slaat hij het aanbod af. Mensen die zichzelf goed kunnen beheersen, kunnen zich makkelijk verplaatsen in hun toekomstige zelf. En dat is hetzelfde als je in een ander verplaatsen.

Empathie en altruïsme

De resultaten van Soutschek’s onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Science Advances. Zijn onderzoek was eigenlijk heel simpel. 43 vrijwilligers moesten ieder twee taken uitvoeren.

In de eerste opdracht werden ze allemaal voor de keuze gesteld: een lager geldbedrag meteen of een hoger geldbedrag in de toekomst. Vervolgens werd getest in hoeverre ze bereid waren het ontvangen bedrag met anderen te delen.

Ook interessant: Dit is het verschil tussen empathie en sympathie (hint: sympathie is een stuk minder leuk)

Als Soutschek de rol van het hersendeel dat verantwoordelijk is voor empathie en altruïsme (je rechter TPJ om precies te zijn) tijdelijk verstoort, blijken de mensen minder geneigd met anderen te willen delen én kozen ze vaker voor snelle voldoening.

Dit komt doordat ze de behoeftes en verlangens van hun toekomstige ik door de verstoring minder goed konden laten meewegen bij het maken van de beslissing. Anders gezegd, het motief om zichzelf te beheersen viel weg.

Minder empatisch met een gebrekkige zelfbeheersing?

Betekent dit dat mensen die een gebrekkige zelfbeheersing (drugsverslaafden bijvoorbeeld) hebben minder empathisch zijn dan mensen die dit wel goed kunnen?

Tegen dagblad Trouw verklaarde Soutschek: “Ons onderzoek suggereert inderdaad dat mensen met gebrekkige zelfbeheersing misschien egocentrischer zijn. Er is zelfs een studie die aantoont dat opiumverslaafden niet alleen impulsiever maar ook egoistischer handelen in een sociaal interactief spel.

Must read: De kunst van het goeddoen: dit is effectief altruïsme

Toch wil ik benadrukken dat geen enkele studie tot nu toe een directe link heeft aangetoond tussen gebrekkige empathische vermogens en middelenmisbruik.

Toekomstige studies moeten uitwijzen of gebrekkige zelfbeheersing bij verslaving wordt veroorzaakt door een gebrekkig inlevingsvermogen of toch door iets anders.’

Het is dus nog te vroeg voor grote conclusies. Eerder onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat ook stress een grote rol speelt bij zelfbeheersing. Maar interessant is het zeker.

Misschien zouden we ons bij het volgende kerstdiner (of het stoppen met roken, of het volhouden van sporten) minder moeten focussen op het controleren van impulsen en meer op iemands vermogen zaken vanuit een ander perspectief te bekijken.

Meer lezen over empathie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je inlevingsvermogen heeft meer met zelfbeheersing te maken dan je denkt
Sluiten