Redactie
Redactie Werk 1 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Voor jezelf beginnen? Leer ondernemen vanuit intuïtie in plaats van vanuit ratio

Veel mensen dromen ervan: een eigen bedrijf opstarten en zelf de regels bepalen. Het klinkt dan ook bijna te mooi om waar te zijn. De vrijheid, de interessante uitdagingen en werken aan iets wat jij écht belangrijk vindt. De gedachte alleen al laat de vlinders in je buik overuren draaien. Wil jij jouw onderneming tot een waar succes maken? Leer dan te ondernemen vanuit intuïtie – oftewel jouw onderbuikgevoel – in plaats van vanuit ratio. Zo trek je, bijna als vanzelf, de juiste kansen en mogelijkheden aan! 

Maar hoe doe je dat: ondernemen vanuit intuïtie in plaats van vanuit ratio?

Ondernemen vanuit intuïtie? Wat is dat? 

Ondernemen vanuit intuïtie is niets meer en niets minder dan ondernemen vanuit een diepe verbinding met jezelf. Je hoofd en hart zijn in balans en je neemt keuzes op basis van beide. Waar ‘gewoon ondernemen’ meer gaat om deliverables en doelstellingen, gaat intuïtief ondernemen juist over jouw persoonlijke missie.

Iets waar je elke keer op terug kunt vallen. Iets wat zorgt voor een zogenaamde flow waardoor jouw onderneming in beweging komt én blijft. 

Waarom zou je? 

Goede vraag! Met een makkelijk antwoord. Want als je keuzes maakt vanuit intuïtie hoef je niet altijd keihard te werken om veel te bereiken. Dingen lijken bijna vanzelf te gaan. Alsof het zo zou moeten zijn. Je bent op de juiste plek, op het juiste moment, waardoor de meest mooie kansen ontstaan. Het lijkt alsof je geluk niet op kan.

Ook interessant: Online ondernemen: dat kan een stuk duurzamer dan je denkt

Maar stiekem ben je op zo’n moment juist meer verbonden met je intuïtie, met dat wat je echt wilt. Je interpreteert de tekens om je heen, maakt keuzes die passen bij je pad en wordt daarvoor beloond. 

Maar wat als ratio weer om de hoek komt kijken? 

Ken je dat? Dat gevoel dat het al veel te lang goed gaat. Dat er nu wel iets moet gebeuren waardoor alles in de soep loopt. Of dat je jezelf wijsmaakt dat je ergens nog niet klaar voor bent. Dat zijn dingen die ratio ons wijsmaakt.

Op zo’n moment sluit je je af van je intuïtie en verval je in een periode van keihard werken vanuit ego. Puur om jezelf iets te bewijzen. Die periodes horen erbij, toch? Nou. Nee. Want als ratio en intuïtie in balans zijn, heb je nooit meer het gevoel dat je keihard moet werken. 

Mooi, dan kan ik dus lekker achterover gaan leunen 

Ho. Stop. Ook wanneer je onderneemt vanuit intuïtie moet er werk gedaan worden. Het verschil zit hem in het volgende: actiemodus vanuit intuïtie is niet te stoppen. Je creativiteit staat aan, je weet precies wat je moet doen om een stap verder te komen en de tijd vliegt voorbij.

Ook lezen: Rationeel denken is overrated: zo train je je intuïtie

Jouw rol is om dan te shinen en alles van jezelf te geven. Na een periode van actie is het tijd om weer terug te gaan naar jouw basis. Te rusten, aan te sterken voor de volgende actiemodus en vooral: voelen wat je volgende stap is.

Je wordt vanzelf aangezet met ideeën en creativiteit. Je voelt het als het ware opkomen. Als een vulkaan die gaat barsten. Dat is jouw moment om gas te geven! 

De keuze is altijd aan jou

Je hebt namelijk er namelijk twee. Of je gaat bewust door met iets wat niet goed voelt en leert met open ogen wat er te leren valt. ‘Fouten’ zijn de beste leermeesters. Of je wijzigt koers. Vergeet niet dat je eigenlijk nooit een verkeerde keuze kan maken. Want iets pakt uit zoals je wilt of je leert een waardevolle les. 

Must read: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)

Makkelijker gezegd dan gedaan 

Natuurlijk is dit alles makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult ervaren dat jouw hoofd het blijft overnemen van het hart. Zeker in het begin. Met zinnen als “Als je nu stopt dan faal je…”, “je moet dit afmaken, want jij kunt nooit iets afmaken.” en “Je bent nu al zo ver gekomen, hou gewoon vol.” probeert je hoofd je gevoel te ondermijnen.

Daarom een aantal manieren om de innerlijke stem van je intuïtie te leren herkennen: 

  • Ga wandelen in de natuur! Probeer voor jezelf af te wisselen met en zonder muziek. En neem bijvoorbeeld een vraag of intentie mee voor onderweg. 
  • Ga mediteren. In stilte of met wat begeleiding. De geleide meditaties van Pura Raza of Bedrock zijn aan te raden. 
  • Journaling! Schrijf je gedachten op en blijf doorschrijven op een vraag of intentie. Door te schrijven activeer je creatieve stukken in je brein en komen er vaak verrassende inzichten uit je. 
  • Stap uit je comfort zone. Doe iets wat je bang maakt, iets wat je uitdaagt, iets waar je diep van binnen een super enthousiast gevoel van krijgt. Als alles nieuw is, heb je geen andere keuze dan vertrouwen op je intuïtie. 

Het mooie is: alles zit al in je! Je bent een bommetje vol wijsheden en inzichten. Je moet alleen een manier vinden om die wijsheid die je hebt vanuit je onderbewuste naar je bewuste deel te krijgen. Hopelijk helpen deze manier je verder. 

Wil je meer leren over ondernemen vanuit je intuïtie? En wat meer inspiratie opdoen over dit onderwerp? Hier vind je twee uitgebreide video’s en een podcast waarin je onder andere ontdekt hoe de Angel Investor van Meetings in the Sun haar miljoenenbedrijf in de reisbranche opzette vanuit intuïtie en leert hoe je met meditatie vanuit verbinding jouw bedrijf naar het volgende niveau tilt.

Leer vertrouwen op je intuïtie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Voor jezelf beginnen? Leer ondernemen vanuit intuïtie in plaats van vanuit ratio
Sluiten