Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 10 apr 2019
Leestijd: 7 minuten

Wat is menstruatie nu écht en hoe ga je ermee om? Jip Isabel legt uit

Je menstruatie is zo’n doodgewoon, maar tegelijkertijd ook zo’n mysterieus iets. Elke maand gebeurt er iets in je lichaam waarvan je weet dat het plaatsvindt, maar waarvan je misschien niet precies weet hoe het allemaal werkt. Wat is menstruatie precies, hoe ziet je cyclus eruit en hoe ga je daarmee om?

Raar eigenlijk, dat we van iets wat ons zo erg vrouw maakt niet precies weten hoe het zit. En nog raarder: dat we hier zo weinig aandacht aan geven en in feite liever de kop in drukken en negeren, dan de vrije loop laten gaan.

Menstruatie, de cyclus en anticonceptie

Ook Jip Isabel vond dit raar. Daarom startte ze een (inmiddels razend populaire) blog om haar kennis en ervaringen over de menstruatie op kwijt te kunnen. Inmiddels krijgt ze steeds meer vragen over haar ervaringen met het tracken van de menstruele cyclus.

Ze schreef er een e-book over ‘De Krachtige Cyclus: leren leven naar je menstruele cyclus’. Wij vroegen haar naar de ins en outs die je eigenlijk zou moeten weten.

Hi Jip, jij hebt onlangs een boek geschreven. Kan je in het kort vertellen wat dat ‘leven volgens je cyclus’ inhoudt?

“Het is eigenlijk niets meer en niets minder dan rekening houden met je menstruele cyclus en de 4 verschillende fasen die we als vrouw maandelijks doorlopen. In iedere fase is onze hormoonhuishouding anders en heeft je lichaam behoefte aan andere dingen en ander eten.

Neem bijvoorbeeld je menstruatiefase, dus als je ongesteld bent. We kennen allemaal wel de behoefte om ons dan te verstoppen onder een dekentje en rustig aan te doen. Terwijl we als we ovuleren, juist barsten van de energie! Zo heeft je lichaam dus in de ene fase meer rust nodig dan in de andere fase. Hetzelfde geldt voor bepaalde voeding.

Leven naar je cyclus is iets wat vroeger – en in sommige stammen nog steeds – vanzelfsprekend was. Met de jaren en met de opkomst van de huidige maatschappij is dit weggedrukt en in de vergetelheid geraakt.”

Ook interessant: Leven naar je cyclus, waarom dat als vrouw zo belangrijk is

De eerste stap om te leven naar je cyclus is stoppen met de pil. Wat doet dit met je lichaam?

“Laten we eerst even vaststellen dat natuurlijk elk lichaam anders is. De ene persoon kan veel klachten van de pil ervaren en een ander misschien geen. Ook kan het zo zijn dat iemand de anticonceptiepil misschien juist nodig heeft, omdat zij zelf niet genoeg oestrogeen aanmaakt.

Ik ben zelf geen voorstander (meer) van de pil. Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat we jarenlang een medicijn slikken terwijl we niet eens ziek zijn!

Over het algemeen merken vrouwen pas wat de pil met ze doet op het moment dat ze stoppen. Het duurt zo’n 6 maanden voordat je lichaam en je hormoonbalans is hersteld. Bij sommigen duurt het zelfs jaren voordat ze weer ongesteld worden.

Buiten dat lijkt het soms alsof je verschillende afkick-stadia doorloopt. Zo kun je mogelijk last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, buikkrampen of buikpijn, pijnlijke borsten of tepels, stemmingswisselingen, puistjes en hevige menstruatie krampen. Wanneer je lichaam weer in balans is, neemt dit vanzelf weer af.”

‘De Krachtige Vrouw’ de PODCAST? Jawel! De eerste aflevering / try-out staat online.. man man wat een hell om de eerste aflevering op te nemen, ik moet nog flink oefenen op het mezelf verwoorden en minder ‘uhm’ zeggen. Ben niet voor niks ‘schrijver’ geworden ? Maar dit gaat vast na flink wat oefenen, steeds beter! Dus.. luister jij mee? (Link in bio) . In de eerste aflevering stel ik mezelf uiteraard even voor, vertel ik hoe ik als blogger/influencer ben gaan werken, gaan ik vervolgens verder over de seksuele voorlichting die ik op de middelbare school heb gehad én uiteraard het deel dat ik absoluut GEMIST heb tijdens deze lessen.. aka hetgeen waar ik een e-book over heb geschreven #dekrachtigecyclus, zeker het luisteren waard toch? ??? . Als het goed is, is de podcast na het weekend ook op spotify en Apple podcasts etc. te luisteren! Maar de eerste aflevering vind je nu in mijn bio (óf is af te luisteren via mijn website Jipisabel.nl ?) . Ps. Positieve feedback en opbouwende kritiek met verbeterpunten en tips zijn welkom. Afbranden of kritiek waar ik geen kut aan heb.. not so much ? LOL . Headphones from @urbanistalife . #dekrachtigevrouw #jipisabel #dekrachtigevrouwdepodcast #bodypositive #perfectlyimperfect #loveanybody #selflove #femalestrength #mentalhealth #body #woman #mybody #bodypositivity #womansday #womenempoweringwomen #influencenmetimpact #feminineforce #femalestrength #vrouwelijkeenergie #mindset #zelfliefde #persoonlijkegroei #echtinsta #gezondeten #gezondleven #gezondeleefstijl #menstruatie #menstrualcycle

549 Likes, 24 Comments – Jip Isabel | Vrouwen Blog (@jipisabel) on Instagram: “‘De Krachtige Vrouw’ de PODCAST? Jawel! De eerste aflevering / try-out staat online.. man man wat…”

Waarom ben je geen voorstander meer van de pil?

“Ik denk dat het voor je gezondheid erg belangrijk is om niet te lang aan de pil te gaan. De pil is eigenlijk ook niet ontworpen om te gebruiken zoals wij hem nu gebruiken. Toen de pil werd gelanceerd, werd er verwacht dat hij niet meer dan een paar jaar zou worden gebruikt, omdat vrouwen toentertijd eerder trouwden en het gezin uitbreidde.

De invloed van de pil op de gezondheid van vrouwen is daardoor nooit onderzocht gedurende een periode die gelijk is aan het aantal jaren dat veel vrouwen het medicijn hedendaags gebruiken.

Daarnaast zijn er genoeg studies die aantonen dat het gebruik van de pil kan bijdragen aan een heleboel gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal.”

Must read: Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #period

Wat is wel een wenselijk alternatief?

“Er zijn een heleboel alternatieven. Als je per se met hormonen wilt werken, heeft een hormoonspiraal of een mini-pil een minder hoge dosis.

Als je, zoals ik, absoluut geen synthetische hormonen in je lijf wilt, kun je overgaan op een koperspiraal of periodieke onthouding. Hierbij houd je je cyclus en je vruchtbaarheid bij en gebruik je daarnaast condooms of een pessarium met zaaddodend gel. Zeker als je geen vaste relatie hebt, is dit laatste een prima alternatief. Als je absoluut geen kinderen meer wilt, kun je zelfs kiezen voor een meer permanente vorm: sterilisatie.

Ook lezen: De mannenpil als alternatief voor de anticonceptiepil en Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s: hoe doe je dat?

Uiteindelijk is het wel het meest belangrijk dat je iets gebruikt of doet waar jij je fijn bij voelt. Maar doe wel uitgebreid onderzoek zodat je de juiste beslissing kan maken.”

Waarom weten zo weinig vrouwen hier vanaf?

“Ik denk dat verkeerde of zelfs geen informatie de grootste factor is die meespeelt. Het is ons bijna met de paplepel ingegoten dat het slikken van de pil erbij hoort als je als vrouw volwassen wordt. Het is sinds de jaren ’70 jarenlang in de markt gezet als ‘het medicijn dat zorgt dat je independent bent’, en zo mee kan varen in de mannelijke wereld, zonder de ‘vrouwelijke klachten’.

De pil wordt gezien als een soort wondermedicijn en wordt tegenwoordig vaker voorgeschreven vanwege de bijkomstige voordelen (minder acne, minder menstruatie klachten, etc.), dan voor het gebruik als anticonceptie.

Daar bovenop komt nog dat er een onwijze angst heerst voor zwanger raken. We zijn zo disconnected met ons lijf en de natuur, dat er letterlijk wordt gedacht dat dit de enige manier is om niet zwanger te raken. En dat terwijl je eigenlijk maar een paar dagen per cyclus vruchtbaar bent.”

Wat gebeurt er als je leeft volgens je cyclus?

“Wat ik merk (en andere vrouwen die leven naar hun cyclus ervaren over het algemeen hetzelfde), is dat mijn lijf een stuk kalmer is. Ik heb minder menstruatieklachten, heb minder stress in mijn lichaam en voel me meer mezelf, gezonder en meer vrouw.

Ik weet nu precies wat mijn lijf nodig heeft. Wanneer ik rust moet pakken, wanneer ik juist lekker moet knallen, wanneer ik meer ijzer moet eten, wanneer ik op mijn meest zelfverzekerd ben. Ik deel mijn leven hier nu meer op in.

Zo weet ik ook wanneer ik beter geen sociale gelegenheden kan inplannen. Ik weet ook op welke dagen ik verbaal sterk ben, wanneer ik veel energie heb en er zo een presentatie uit knal. Hier kan ik in m’n planning op inspelen en dit maakt het allemaal net iets makkelijker.”

Is dit bij iedereen zo?

“Nee, dit is voor iedereen is anders. Daarom staat het tracken en vooral ook ontdekken van je eigen cyclus ook centraal in mijn e-book. Ik geef wel voorbeelden, maar misschien voelt iemand anders zich de dagen dat ik me een wrak voel, wel gewoon op en top. Wie ben ik dan om te zeggen dat je op de bank moet gaan liggen?

Buiten dat, ik ben ook niet perfect. Ik bespreek bijvoorbeeld ook voeding die je hormoonbalans in de verschillende perioden kan stimuleren. Maar soms wil ik ook gewoon frietjes eten en heb ik helemaal geen zin om na te denken over het feit dat een quinoasalade misschien beter is voor mijn ‘hormonen’ op dat moment. Maar het gaat om het feit dat je de kennis hebt en op basis daarvan je keuzes kan maken. En dat zorgt dat ik me meer ‘in balans’ voel.”

Verder lezen: Waarom je het vaker over je vagina moet hebben

Wil je hier meer over weten? Jip Isabel host een Instagram-cursus waarin je in 6 dagen o.a. leert hoe je naar je natuurlijke cyclus kunt leven, wat de voordelen zijn, hoe je kennis over de cyclus toepast in je leven en hoe je leert luisteren naar je lichaam. De cursus start op 6 mei. Meer info en tickets vind je via haar website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wat is menstruatie nu écht en hoe ga je ermee om? Jip Isabel legt uit
Sluiten