Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 25 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat is een bullet journal precies? Dit is alles wat je moet weten

Steeds vaker horen we over en zien we de bullet journal. Het zou dé tool zijn die jou helpt met meer productiviteit en overzicht, wat natuurlijk heel goed klinkt. Eigenlijk is het een planner, dagboek, agenda, to-do list en schetsboek in één. Reden genoeg om eens goed te kijken: wat is een bullet journal? Agenda’s, notitieboekjes en schetsboeken – de voorlopers van de bullet journal – bestaan al eeuwenlang. Denk aan Leonardo Da Vinci die meer dan 13.000 pagina’s vulde in zijn notitieboekjes met aantekeningen en schetsen over al zijn interesses. Van kunst tot boodschappenlijstjes tot de menselijke anatomie tot vliegende machines – alles hield hij bij in zijn boekjes.

De bullet journal is KonMari voor je geest

Dit concept is inmiddels geëvolueerd naar een KonMari-achtige methode om je leven een beetje op orde te houden, ontwikkeld door Ryder Carrol: de bullet journal. Ryder had op school een moeilijke tijd, vanwege zijn ADD. Hij begon manieren te testen om meer orde in z’n hoofd te creëren, waar rapid logging uitkwam. Als we het hebben over ‘wat is een bullet journal’: dit is één van de een belangrijkste onderdelen ervan.

Waarbij je bij de KonMari-methode al je kleding uit je kasten gooit om vervolgens te minimaliseren, verplaats je met de bullet journal al je gedachten en to-do’s uit je hoofd, op papier. Met een opgeruimd hoofd als gevolg. Maar hoe werkt bullet journalling nou precies?

In dit filmpje kan je in vier minuten zien hoe dit concept precies werkt.

Bullet journal op Instagram: #bujocommunity

Op Instagram is er zelfs een hele #bujocommunity te vinden. Van habitat trackers tot pagina’s waar je opschrijft waarvoor je dankbaar bent – Gratitude Logs – er lijkt een hele wereld omheen te zijn gebouwd. Toch is onze tip om het vooral makkelijk te houden in het begin, daar draait het concept van de bullet journal namelijk om – tijd besparen en overzicht creëren.

Dit vind je misschien ook interessant: Georganiseerd het nieuwe jaar in? Zo begin je een bullet journal en: Houd een dagboek bij en merk meteen deze voordelen

Waarom werkt zo’n dagboek

Hoe kan er zo’n grote hype ontstaan omtrent een analoge manier van plannen, terwijl we tegenwoordig alles online doen? In andere woorden: waarom werkt de bujo – zoals fans het liefkozend noemen? Gedragsmatig neurowetenschapper Daniel Levitin vertelt: “Je geest is minder slim dan je denkt – de meeste mensen kunnen maar bij drie of vier dingen tegelijk hun aandacht houden.”

Enthousiast geworden? Zo begin je met een bullet journal

Door je to-do’s en gedachtes op een logische manier te ordenen, wat je met de bullet journal doet, maak je meer ruimte in je hoofd. We kennen allemaal wel die gedachtes als je aan het werk bent: “Ik moet nog iets ophalen, we hebben nog fruit nodig, ik moet nog een rekening betalen…”

Door al deze gedachtes ben je eigenlijk totaal niet bezig met hetgeen waar je wel bezig mee moet zijn. Met een bullet journal geef je dat soort gedachtes een plekje en kan je je beter focussen op de dingen waar je mee bezig bent. Om antwoord te geven op de vraag ‘Wat is een bullet journal precies?’. Ons antwoord: heel mindful.

Meer lezen over over bullet journals?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van meer leuke feitjes en inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️