Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 27 dec 2017

Georganiseerd 2018 in? Zo begin je een bullet journal

Gewone agenda's zijn allang niet meer 'in'. Als je met de tijd mee wil gaan, moet je aan de passion planner, bullet journal of vision journal. Ja, dat klinkt als pretentieus gedoe dat in 2018 wel weer zal overwaaien. Maar nee, dit is één van de hypes die ik geen onzin vind. Een bullet journal is namelijk niet alleen heel handig om al je to do-lists in te bundelen, je kunt er óók je creativiteit in kwijt. Maar hoe werkt zoiets?

Zo werkt een bullet journal

De bullet journal is begonnen als een manier voor ‘rapid logging’, en is dan ook ontzettend overzichtelijk. Men neme een notitieboekje (liefst met puntjes in plaats van lijntjes) en een pen, en je bent klaar om te beginnen. In feite kun je je journal zo uitgebreid maken als je zelf wilt: sommige mensen gebruiken het alleen als daadwerkelijke agenda, anderen houden ook habit trackersemotion trackers en hele eetplanningen bij. Een uitleg van de basis zie je in deze video:

Yearly, monthly en weekly spreads

Op de officiële website van de bullet journal raden ze je aan om je pagina’s een titel en paginanummer te geven vóór je zelfs maar aan de inhoud begint. Dat houdt dus in dat je aan het begin van de maand ruimte maakt voor zowel een overzicht van de maand als voor weekoverzichten. De paginanummers kun je opschrijven in een index voorin; dingen die je plant na de huidige maand, kun je kwijt in een future log.

Maandoverzichten zijn handig om het overzicht te behouden op wat je bijvoorbeeld in alle weekenden gaat doen, terwijl weekoverzichten je daadwerkelijke agenda zijn. Naast je maandoverzicht kun je eventueel ook nog taken opschrijven die je ‘ergens deze maand’ moet doen.

Puntjes, rondjes, streepjes, pijltjes

Per dag van de week kun je dus een lijstje maken met dingen die je moet doen. Het systeem is oorspronkelijk opgedeeld in drie categorieën: taken, afspraken en notities. Voor taken gebruik je een zwart puntje. Als je klaar bent, zet je daar een kruisje doorheen, als je het op een andere dag gaat doen maak je er een pijltje van. Zo kun je aan het einde van de maand makkelijk kijken welke taken je nog moet doen.

Voor afspraken zijn er de open rondjes, die je ook kunt afkruisen als je ze hebt gehad. En dan zijn er nog notities, waar de streepjes voor staan: die zijn voor als je niet meer al je random gedachten op een losse post-it wil schrijven.

Wil je het iets ingewikkelder maken? Dan kun je ook nog aparte kleuren pennen gebruiken voor verschillende soorten taken, bijvoorbeeld werk- of privégerelateerd.

Dit vind je vast ook leuk: Wat is een bullet journal precies? Dit is alles wat je moet weten.

 

Een beetje inspiratie

De basis van de bullet journal is dus heel overzichtelijk, maar het leuke is dat je het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Het is natuurlijk niet handig om een heel kunstige journal als eis te stellen aan jezelf – dan is de kans groot dat je er alweer mee stopt zodra je een weekje druk bent.

Maar heb je toch wat meer tijd over? Dan kun je niet alleen extra pagina’s maken, maar je weken ook wat opfleuren met hand lettering en doodles. Er zijn zelfs mensen die er een sport van maken om het allemaal zo mooi mogelijk te maken. Deze, bijvoorbeeld:

Een bericht gedeeld door Bullet Journal • (@bujo.maripol) op

Een bericht gedeeld door Cloudnstagram (@cloudnstagram) op

Een bericht gedeeld door Jill (@creajill) op

Een bericht gedeeld door Cloudnstagram (@cloudnstagram) op

Een bericht gedeeld door Planned By Asia (@plannedbyasia) op

Een bericht gedeeld door Jean (@jeanswish) op

Een bericht gedeeld door Cloudnstagram (@cloudnstagram) op

Een bericht gedeeld door Kayla (@bujoboo) op

Een bericht dat is gedeeld door @bujo_by_hope op

Een bericht gedeeld door Cloudnstagram (@cloudnstagram) op

Een bericht gedeeld door ? kimi ? (@kitoremi) op

Een bericht gedeeld door cloudy☁️ (@cloudyiswriting) op

Meer inspiratie nodig? YouTube staat vol met video’s die titels hebben als ‘My bullet journal set-up’ en ‘Plan with me’ – en vergeet de Facebookgroepen vol foto’s niet. Kun je zeker nog de hele kerstvakantie meer vooruit. (Maar pas op: het is verslavend.)

Vind je het lastig rust te vinden? Lees dan deze tips voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)! Blijf je graag op de hoogte van meer inspirerende verhalen of tips? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Georganiseerd 2018 in? Zo begin je een bullet journal
Sluiten