Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 26 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: een plant based gebroken linguine met romige tuinbonensaus & dille

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat we ons eetpatroon moeten aanpassen, als we in 2050 nog alle mondjes op de aarde willen voeden. De EAT-Lancet Commision on Food, Planet en Earth houdt zich hier druk mee bezig. De commissie probeert uit te zoeken hoe we een gezond eetpatroon én duurzame voedselproductie kunnen bereiken.

Wat we daar nu al over weten, is dat we vooral een plant-based voedingspatroon moeten hebben. Dat betekent rijk aan plantaardig eten en arm aan vis en vlees. Iets wat voor mens en milieu veel kan betekenen. De boodschap: eet veel groente, fruit, peulvruchten, granen en noten en eet weinig rood vlees en suiker.

Vegan linguine met romige tuinbonensaus & dille

Om dit eetpatroon lekker te maken, heeft Delicious Magazine een aantal heerlijke recepten gemaakt die perfect passen in het 2050 dieet. Dit recept voor veganistische, gebroken linguine met romige tuinbonensaus en dille is daar één van. En zo maak jij ‘m makkelijk thuis!

Word je gelukkig als je veganistisch eet? Een gelukspsycholoog legt uit

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 uien
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 g tuinbonen, gedroogde (mediterrane winkel)
  • 100 ml extra vergine olijfolie + extra
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • rasp van 1 citroen
  • 350 g linguine of gebroken Turkse pasta
  • 1 bos dille (mediterrane winkel)

Zo ga je te werk

Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olijfolie en bak de uien onder voortdurend omscheppen in 15-20 min. goudbruin.

Kook intussen de gedroogde tuinbonen in licht gezouten water tot pap in ± 20 min. en laat indikken tot een dikke saus. Als het te dik wordt, voeg dan nog een scheutje water toe. Klop de extra vergine olijfolie, de knoflook en citroenrasp door de saus en breng op smaak met zout.

Breek de linguine in stukken. Kook beetgaar in gezouten water.

Snijd de dille fijn. Schep de pasta met de uien en wat van de dille door de tuinbonensaus.

Verdeel over borden, besprenkel met olijfolie en bestrooi met dille.

Ook interessant: Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort 

Heerlijke vegan recepten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️