Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 12 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: vegan ‘crack noodles’ met shiitake en kool

Eh, crack noodles? Ja, dat las je goed: deze noedels worden zo genoemd omdat ze zo verslavend zijn. Op een goede manier, natuurlijk! De kleverige saus van sojasaus, bruine suiker, limoen en zoete chili die je door de noedels mengt is heerlijk en de Szechuanpeper maakt dit gerecht een beetje spicy.

Zusje Culy maakte een vullende vegetarische variant met shiitake en spitskool erin.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 225 gram brede rijstnoedels (minimaal 5 mm)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 kleine sjalotten
  • 100 gram shiitakes
  • 1/2 spitskool
  • 3 lente-uien
  • 120 ml sojasaus
  • 60 ml zoete chilisaus
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Het sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel Szechuan-peperkorrels
  • Zout
  • Zonnebloemolie
  • 1,5 theelepel sesamolie
Afbeelding van vegan crack noodles recept 2
Bron: Culy

Zo maak je deze vegan crack noodles met shiitake:

Hak de knoflook fijn. Snijd de sjalotten en lente-uien in dunne ringetjes, de shiitake in plakjes en de spitskool in stukjes. Plet ook de peperkorrels in een vijzel. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af onder koud water.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan of wok en bak de sjalotjes met een snuf zout op medium tot hoog vuur tot ze bruin en knapperig zijn. Geef ze gerust 10 minuten! Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zeef de overgebleven olie en bewaar ‘m in een afgesloten flesje; lekker voor saladedressings.

Doe ongeveer een eetlepel sesamolie in de pan en bak daarin de spitskool tot ‘ie mooi zacht is. Laat daarna de shiitake nog een minuutje meebakken. Doe de knoflook erbij en bak tot ook die zacht is. Daarna mogen de sojasaus, chilisaus, limoensap, bruine suiker en Szechuanpeper in de pan. Laat zachtjes sudderen tot de saus is ingedikt, zo’n 3 tot 5 minuten.

Check de rijstnoedels even; als ze te erg aan elkaar kleven, kun je ze nog eens afspoelen met koud water. Schep de rijstnoedels door de saus en bestrooi na opdienen met de bosui en de knapperige sjalot. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegetarische recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️