Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 2 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Vegan vrijdag: courgettesalade van gekarameliseerde courgettes

Wij voorspellen een courgette-revival. Zo: dat is eruit. Want deze courgettesalade met gekarameliseerde courgettes, ricotta, munt en hazelnoten transformeert deze groente – die eigenlijk van zichzelf weinig smaak heeft – tot een smaakbom eersteklas.

Toen Culy dit recept tegenkwam op de website van Bon Appétit hadden we even een eureka-momentje. Hun geniale idee: behandel courgettes net zoals komkommers, zoals je dat zou doen voor tzatziki. Zo verliezen ze iets van hun vocht en kun je ze mooi zacht stoven. Als je ze dan ook nog laat karameliseren, heb je een topgerecht. Nu al één van onze favoriete vegetarische recepten.

courgette
Culy

Courgettesalade met gekarameliseerde courgettes

Snijd de courgettes over de lengte in tweeën (ook door het kroontje heen). Hussel ze met het zout en leg ze in een vergiet om uit te lekken. Daarin mogen ze 10 t0t 30 minuten uitrusten.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn, hak ze en zet ze opzij.

Maak dan de marinade. Doe 3 takjes verse munt in een grote kom en meng met de knoflook, witte wijnazijn, suiker, de gedroogde chili en twee eetlepels van de olijfolie.

Verhit twee eetlepels van de olijfolie op medium tot hoog vuur in een gróte pan – liefst eentje met gietijzeren bodem – waar de courgettes allemaal inpassen. Gebruik indien nodig twee pannen. Leg de courgettes er naast elkaar in, met het snijvlak naar beneden. Snijd ze eventueel in tweeën om ze beter te laten passen.

Laat de courgettes zo in vijf minuten bruin bakken en beweeg de pan af en toe rond. Draai daarna het vuur lager naar medium-laag, leg een deksel op de pan en laat de courgettes in 15 minuten gaar stomen. Beweeg ondertussen af en toe de pan heen en weer.

Leg de courgettes op een snijplank om iets af te koelen en snijd ze daarna in stukken van 5 centimeter. Leg ze in de marinade, voeg naar smaak zout en peper toe en laat de courgettes zo 15 minuten in de marinade staan.

Meng de ricotta met de rasp van de halve citroen, een eetlepel olijfolie en een snuf zout. Smeer het uit over een grote schaal.

Haal de takjes munt uit de marinade en verdeel de courgettes en de marinade over de ricotta. Verdeel de rest van de munt erover, bestrooi met de hazelnoten en knijp er wat sap uit de citroen over uit. Maak de courgettesalade af met nog wat olijfolie.

gekarameliseerde courgettes
Culy

Hoe je Dry January het hele jaar kunt volhouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️