Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Waarom houden we zo van zoenen (en doen we het nóg vaker als we dronken zijn)?

Uren staan zoenen in het fietsenhok van school, kussen in de bioscoop of gewoonweg een ouderwets potje bekken tijdens een avondje uit in de kroeg als je tipsy (plus!) bent. Waarom houden we toch zo van zoenen (en doen we het nóg vaker als we dronken zijn)?

In elke romcom wordt er steevast gezoend, na elke geslaagde date hoop je toch op z’n minst op een zoen (en een beetje goede ook!) en spontaan met je lover in de keuken kussen: mensen houden van zoenen.

Als vorm van liefde, sensualiteit en zoenen is dan ook dé opstap naar seks. Waarom vinden we het toch zo lekker om onze tongen (van soms totaal vreemden) tegen elkaar te hangen?

Waarom houden we van zoenen?

Zoenen is wanneer monden van twee mensen dichtbij elkaar komen en de lippen elkaar raken, waar hun tongen elkaar vervolgens vinden en verstrengelen.

Best gek eigenlijk, dat we als vorm van aantrekking, lust of liefde het een goed idee vinden om onze tong (toch gewoon een natte lap) tegen een andere natte lap te houden. Wie weet wat de ander vandaag gegeten of gedaan heeft! Toch zijn we er gek op, en al helemaal wanneer we een drankje op hebben. Hoe kan dat?

De natuur heeft niet voor niets bepaald dat we tongzoenen als manier hebben gekozen om een liefdespartner mee uit te zoeken. We kussen namelijk om te bepalen of de andere persoon geschikt is als partner, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Albany.

Zoenen helpt ons te overleven

Door met elkaar te zoenen wissel je – naast de nodige hoeveelheid speeksel – ook heel wat chemische informatie met elkaar uit. En die informatie vertelt heel wat over de ander, zoals over de gezondheid. Ons brein wil vooral overleven en zich voortplanten. Door te tongzoenen en onderzoeken of jouw zoenpartner gezond is, zijn we dus eigenlijk bezig met onze overlevingskans te vergroten. Niet onbelangrijk dus, zo’n tongzoen!

Zoenen is opwindend

Daarnaast kun je ongetwijfeld beamen dat een goede zoen flink opwindend kan zijn. Maar ja, dan moet je wél de juiste zoenpartner vinden, want niet iedereen zoent zoals jij dat lekker vindt. Een mismatch in zoenen, kan dan ook juist alles behalve opwindend zijn.

Is er echter wél chemie tijdens de zoen, dan kan het voor heel wat seksuele spanning zorgen. Hoe dat kan? In het speeksel van een man zit testosteron waardoor een vrouw opgewonden wordt en vanzelf zin krijgt in seks (no joke!).

Voor mannen is een French kiss en seks hebben in het algemeen, anders dan voor vrouwen, omdat vrouwen biologisch gezien naar een partner op zoek moeten die hun de beste genen kan geven en kan helpen in het opvoeden. Mannen daarentegen hoeven zich ‘enkel’ voort te planten en zijn biologisch gezien dus minder kieskeurig.

Voor een vrouw is een zoen dus een manier om een geschikte partner en vader voor haar kinderen te vinden!

Kussen maakt relaxed

Oké, zoenen vinden we dus lekker omdat het ons helpt met overleven én we worden er opgewonden van. Maar dat niet alleen, zoenen werkt namelijk ook ontspannend. Hoe? Je lichaam maakt vanzelf minder van het stresshormoon cortisol aan als je kust. Ofwel: je wordt ontspannen van kussen.

We love kissing!

Zoenen voelt gewoonweg heerlijk, de huid op je lippen is immers hartstikke dun en gevoelig. Een aanraking is daarom heel fijn.

Het brein maakt bovendien de gelukshormonen dopamine en serotonine aan als we zoenen, en daar worden we dus blij van!

Al helemaal als we drinken

Nu lijken we er massaal een handje van te hebben om nóg meer zin te hebben om een willekeurige of die ene crush te zoenen als we drinken. Hoe? Simpel.

Wanneer we alcohol drinken, krijgen we een boost aan zelfvertrouwen en verdwijnen drempels die we normaal spannend vinden, zoals op iemand afstappen. Soms geeft een glaasje je nét dat beetje zelfvertrouwen om te gaan voor die ene zoen. Nóg mooier is het als je dat durft ook zonder een glaasje natuurlijk, dan is de kans ook meteen groter dat je de zoen onthoudt ;).

Dit zegt jouw mindset op het gebied van liefde over je seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️