Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 28 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe je Dry January het hele jaar kunt volhouden

Dry January is bijna voorbij. De finish is in zicht, maar eigenlijk bevalt het sobere leven je wel. Na (bijna) een maand zonder alcohol besef je namelijk hoeveel invloed het had op je leven. Je voelt daadwerkelijk verschil in je lichaam en je geest en bent zo blij met wie je bent zonder dat glas wijn, dat je het graag wilt volhouden. Maar hoe doe je dat?

We helpen je die positieve vibes vast te houden, waardoor je van Dry January kunt volhouden en er een permanente lifestyle van kunt maken.

Gevoel van triomf

Allereerst: gefeliciteerd! Je hebt al bijna een hele maand geen alcohol gedronken en dat is een prestatie waar je best trots op mag zijn. Bedenk ook even hoe geweldig je je voelt. Hoe erg je die katers niet hebt gemist. Hoe fijn het was om lekker te slapen en fris op te staan.

Nu je dat gevoel van triomf hebt omarmd, is het tijd om te bedenken hoe je dit vast kunt houden. Een goede manier is om te kijken naar wat je hebt “gewonnen” tijdens de afgelopen weken.

Misschien heb je gemerkt dat je meer tijd had voor andere activiteiten, zoals sporten, lezen of mediteren. Misschien had je meer concentratie en productiviteit in de ochtend. Of misschien ben je wel een paar pondjes (of kilo’s?) afgevallen.

Sociale druk verminderen

Daarnaast is het goed om je triggers aan te pakken. Kan jij identificeren waarom je überhaupt dronk? Was het uit gewoonte, stress of sociale druk? Door de onderliggende oorzaken aan te pakken, kun je voorkomen dat je terugglijdt in oude gewoonten.

We begrijpen dat een glas wijn in sommige sociale situaties als een soort verplicht accessoires voelt. En je wilt niet als een party pooper overkomen. Dus bedenk van tevoren wat je gaat drinken en leg aan vrienden en familie uit waarom je deze keuze hebt gemaakt.

Het creëren van begrip kan de sociale druk verminderen en je een ondersteunend netwerk bieden. Plus: er zijn super lekkere alcoholvrije biertjes en mocktails om te scoren. Zo heb je toch iets gezelligs in je handen tijdens het proosten!

Minder drinken, meer leven

Uiteraard zijn we hier niet om je volledig van je wijntje af te houden als je dat niet wilt. Misschien kun je een gulden middenweg vinden en niet gaan voor een alcoholvrij leven, maar een alcoholvrijer leven. Zoals wijnliefhebber Cynthia Schultz, bekend van haar blog cynthia.nl.

Ze besluit van de een op de andere dag te stoppen met het drinken van alcohol. Van een leven vol alcohol – wijnreisje hier, proeverij daar, etentjes, feestjes, fijne avondjes op de bank met een goed glas – naar helemaal niks.

Het blijkt een zoektocht te zijn naar zichzelf, naar ontspanning, naar wat ze zoekt in alcohol en naar de echte lol in het leven. In haar boek Alcoholvrijer deelt ze haar ervaringen en besluit ze uiteindelijk na ruim een half jaar zonder alcohol, dat ze niet volledig wilt stoppen, maar aanzienlijk mínder wilt drinken.

Gulden middenweg

Als je geen serieuze verslaving hebt, is een gulden middenweg misschien ook iets voor jou. Dan reserveer je alcohol voor speciale gelegenheden en verandert het niet in een wekelijks (of dagelijks?) ritueel.

Een glas champagne om een mijlpaal te vieren, of een speciale cocktail op een feestje kan nog steeds die sparkle aan je leven toevoegen, zonder de nadelen te geven van regelmatig (veel) drinken.

Dry January volhouden

Onthoud goed dat het oké is om af en toe een stap terug te doen. Het draait allemaal om balans. Als je een keer een wijntje neemt, betekent dat niet dat al je harde werk verloren gaat. Wees een trendsetter en ga door met die alcoholvrije levensstijl waar je je zo goed bij voelt.

Jouw reis gaat verder dan alleen dry january. Het is een doorlopend avontuur van zelfontdekking en welzijn. Proost op jou en op een jaar vol positieve vibes!

Als je ervoor kiest alcohol te drinken, doe het dan zó

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️