Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 19 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met (alcohol) drinken?

De dagen van het standaard wijntje lijken te vervagen terwijl meer mensen kiezen voor een mocktail boven een cocktail. Is alcohol het nieuwe roken? Artsen lijken te denken van wel en ze pleiten ervoor dat we ons glas laten staan alsof het een sigaret is. Dus waarom drinken we eigenlijk nog? En wordt het niet gewoon eens tijd dat we ermee stoppen?

Laten we de beweging naar een nuchter bestaan eens onder de loep nemen.

Mensen willen gezond(er) leven

Steeds meer mensen, vooral tussen de twintig en de veertig jaar, worden bewust van hun drinkgewoonten. Volgens het CBS is het percentage regelmatige drinkers de afgelopen jaren gedaald, met een opvallende stijging in het aantal mensen dat volledig stopt met drinken.

In 2019 gaf ongeveer 80 procent van de Nederlanders aan wel eens alcohol te drinken, maar tegenwoordig is dat nog maar zo’n 75 procent. Dit komt voornamelijk omdat er een groter bewustzijn is ontstaan over de risico’s van alcohol en de wens om een gezond(er) leven te leiden.

Alcohol eist zijn tol

Maar waarom zou je eigenlijk stoppen met drinken? Voor de meeste mensen gaat dat antwoord wel iets verder dan alleen maar ‘om gezond te blijven’. Het gaat om wat regelmatig drinken met ons doet, niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal niveau.

Artsen benadrukken de impact van alcohol op onze mentale gezondheid: van verminderde slaapkwaliteit tot verhoogde angstniveaus. Door te minderen (of te stoppen) met alcohol, kunnen we een diepere connectie met onszelf aan gaan.

Troost en sociaal smeermiddel

Dus waarom drinken we dan eigenlijk nog? Is het de sociale druk, de gewoonte of misschien de FOMO? Veel mensen hebben het idee dat een feest zonder alcohol als een film zonder popcorn is – het kan, maar het is niet hetzelfde.

Sommigen vinden troost in de ontspannende eigenschappen van alcohol, anderen zien het als een smeermiddel dat de gesprekken soepeler laat verlopen. Maar doordat steeds meer mensen kiezen voor een glas zonder booz, lijkt het erop dat we die troost en dat smeermiddel elders vinden.

Nuchtere nachten

Misschien is het de tijd om te ontdekken dat we geen alcohol nodig hebben om plezier te maken of om los te komen. Dus, wat krijg je als je de cocktailshaker inruilt voor een smoothieblender? Een leven zonder de sluier van alcohol, zo blijkt.

Het betekent niet het einde van de wereld, of een sociaal of feestelijk leven. Integendeel, het is het begin voor een avontuur zonder kater. Het opent nieuwe mogelijkheden voor verbinding, zonder de blurry bril van alcohol.

De niet-drinkersclub groeit gestaag en het lijkt erop dat Hollywood meegaat in de opkomende trend van nuchtere nachten. Celebrities als Blake Lively, Brad Pitt en Chrissy Teigen hebben publiekelijk gesproken over hun sobriety.

Lezen over een leven zonder alcohol

Ook worden er steeds meer boeken geschreven over stoppen met drinken. Blogger en wijnliefhebber Cynthia Schultz deelt haar ervaringen in haar boek Alcoholvrijer en in De kunst van nuchter leven geeft psychosyntheticus Petra Moes antwoord op de vraag ‘of het leven nog leuk is zonder alcohol?’.

Ook de Britse schrijfster Clare Pooley schreef een hilarisch en herkenbaar verslag over haar worsteling met drank (Chardonnee) en onze eigen spirituele leraar Jan Geurtz legt in De verslaving voorbij dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele afwijzing van het zelf.

Verder was er al Ontwijnen van Jacqueline van Lieshout, Drinkt u iets? van Myriam Bruyninckx, Drankje? van David Nutt en Op je gezondheid? van Rene Kahn. Stuk voor stuk inspirerende boeken, vol praktische tips om de sprong naar een nuchter leven te wagen.

Wees een trendsetter

Terug naar de titel van dit artikel. Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met drinken? De cijfers wijzen erop dat steeds meer mensen deze vraag met “ja” beantwoorden. En artsen ondersteunen deze beweging.

Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Dus, als je nog twijfelt over het laten staan van de alcohol, bedenk dan eens wat voor avontuur je kunt beleven wanneer je nuchter door het leven gaat.

Misschien is het tijd om de wereld te ontdekken zonder de roze bril van de fles. Gegarandeerd dat je een trendsetter gaat zijn en dat er mensen in jouw omgeving gaan volgen. Cheers to that! 

Wow: dít is het effect van alcohol op je brein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️