Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 18 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Slaap mee en help dakloze mensen de winter door

Eén nacht in een ‘Sheltersuit‘ in de buitenlucht onder de sterren slapen om een statement te maken. Alleen al in Nederland wonen er namelijk al bijna 40.000 (!) mensen noodgedwongen op straat. Om een béétje beter te snappen hoe het is. Om geld in te zamelen en daklozen te beschermen tegen de kou. Slaap jij mee?

Op donderdag 30 november 2023 organiseert Sheltersuit Foundation de eerste Sheltersuit Sleep Out. Doe jij mee?

Daklozen in Nederland

Nederland mag dan wel een welvarend land zijn, maar óók hier wonen er noodgedwongen mensen op straat. Bijna 40.000 om precies te zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn armoede, psychische problemen of plotseling verlies van werk. Want nee, niet iedereen heeft een familie of vangnet die kan of wil helpen.

Wat is een Sheltersuit Sleep Out?

Dat is dan ook precies de reden waarom de Sheltersuit Foundation de eerste Sheltersuit Sleep Out organiseert. Tijdens dit evenement brengen honderden mensen de nacht door in de kou om te ervaren hoe het is als je dakloos bent en geen onderdak kunt vinden. Waarom?

Om hoognodige aandacht te vragen voor de daklozenproblematiek en daadwerkelijk contact te maken met wie basale bescherming nodig heeft van regen en kou, door bijvoorbeeld overvolle opvanglocaties.

De opbrengst (het is namelijk een inzamelingsactie) gaat naar de productie van beschermende kledingSheltersuits – voor dakloze mensen om hen de wintermaanden door te helpen. Het is een speciale waterdichte, warme jas met aanritsbare slaapzak.

Help mee!

Iedereen kan meedoen

Iedereen kan aan de actie meedoen, zowel individuen als bedrijven kunnen zich inschrijven en slapen op Sleep Out-locatie in Enschede of Amsterdam.

In die twee steden zal de organisatie een inhoudelijk programma verzorgen op een afgesloten terrein en kunnen deelnemers de Sheltersuits zelf ervaren. Durf jij het aan?

Geen duurzame oplossing

Het uitdelen van de Sheltersuits lost natuurlijk niet het daklozenprobleem op en een nacht buiten slapen voor de Sleep Out is geen ‘echte’ ervaring van dakloosheid.

Het gaat om het bijdragen aan meer aandacht vanuit de maatschappij voor het probleem en daadwerkelijk contact leggen met wie hulp nodig heeft.

Hoe werken de Sheltersuits?

De Sheltersuits worden normaliter uitgedeeld en verspreid in samenwerking met lokale hulporganisaties, zoals het Leger des Heils. De mensen die de Sheltersuits ontvangen komen (en blijven) zo op de radar van de hulporganisaties die wel structurele hulp kunnen bieden.

Sheltersuits is dus een soort ‘bruggenbouwer’ tussen mensen die help nodig hebben en mensen die hulp kunnen bieden.

Wat is het doel?

Sheltersuit Foundation hoopt met de Sleep Out zoveel mogelijk geld in te zamelen en bewustwording te creëren voor de daklozenproblematiek. Al het geld dat met de actie wordt ingezameld, gaat naar de productie van Sheltersuits.

Deelnemers kunnen geld inzamelen via een eigen actiepagina. Individuele deelnemers doneren € 15,- om mee te doen en worden uitgedaagd om voor € 300,-, de kosten van een Sheltersuit, gesponsord te worden door vrienden, familie en kennissen.

Het inschrijfgeld voor bedrijven is € 900,-, het equivalent van de productie van drie Sheltersuits. Vervolgens worden mee-slapende collega’s uitgedaagd om zelf € 300,- op te halen. Niet mis dus!

Ondermeer Tony’s Chocolonely, Ocean Outdoor en JCDecaux doen ook al mee. Doe jij ook mee? Misschien kun je jouw werkgever motiveren mee te doen.

Alle beetjes helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️