Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 26 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je ervoor kiest alcohol te drinken, doe het dan zó

De decembermaand is een maand vol vreugde, feestjes en gezelligheid. En in onze maatschappij is het dan volstrekt normaal om de bubbels te laten knallen, maar met al die festiviteiten, die soms meerdere keren in één week plaatsvinden, kan sociaal alcohol drinken al snel escaleren. Hoe kun je nou het glas heffen, zonder al te veel schade aan te richten?

Hier zijn vijf stappen om het slim aan te pakken en je feestdagen sprankelend én verstandig door te komen.

Extra belasting van je lichaam

Kerstborrels op werk, met vriendinnen, uitgebreide diners, oudejaarsdag, nieuwjaarsdag. Er lijkt in december geen einde te komen aan het sociale programma.

Deze hogere alcoholconsumptie dan normaal zorgt ook voor een extra belasting van je lichaam – in een tijd waarin de stress van werk, gezin en reizen ook het grootst is.

Als je dit seizoen niet helemaal van alcohol wilt afzien, overweeg dan deze vijf stappen om je lever en algehele gezondheid te beschermen als je drinkt.

Stap 1: Hydrateren voordat je gaat drinken

We weten allemaal dat je tijdens en ná het drinken van alcohol water moet drinken. Maar ook vóórdat je jezelf onderdompelt in de wereld van bubbels en cocktails, geef je lichaam een voorsprong door goed gehydrateerd te zijn.

Water is je beste vriend hier. Het helpt niet alleen om dehydratatie tijdens het drinken te verminderen, maar het zorgt er ook voor dat je de volgende dag niet als een uitgedroogde kerstboom ontwaakt.

Dus, voordat je die eerste slok neemt, drink een glas water. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Stap 2: Niet drinken op een lege maag

Een lege maag en alcohol gaan samen als olie en water – niet goed. Voordat je jezelf in een festijn van drankjes stort, zorg ervoor dat je iets stevigs hebt gegeten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vetten zijn uitstekende keuzes, omdat ze de opname van alcohol vertragen.

Dus, voordat je jezelf overgeeft aan de verleiding van een cocktailmenu, zorg dat je wat gegeten hebt. Je maag zal je er later voor bedanken.

Stap 3: Drink met mate en beperk het tot één consumptie per gelegenheid

Ja, we weten dat het temping is om dat tweede (of derde) wijntje te bestellen, vooral als het gezellig is.

Probeer jezelf te beperken tot één consumptie per gelegenheid. Geniet van de smaak, geniet van het moment, maar wees verstandig. Je zult niet alleen de volgende dag dankbaar zijn, maar ook je toekomstige zelf zal trots op je zijn.

Stap 4: Drink je laatste drankje 4-6 uur voordat je gaat slapen

Niets is erger dan in bed liggen terwijl de kamer ronddraait als een tol. Om dat te voorkomen, plan je je laatste drankje zorgvuldig. Geef je lichaam de tijd om de alcohol te verwerken voordat je in dromenland belandt.

Door je laatste drankje 4-6 uur voor het slapengaan te nuttigen, geef je je lever de kans om op te ruimen voordat je in een diepe slaap valt. Zo kun je de volgende dag wakker worden zonder een alcoholvergiftiging, maar eerder met een heldere geest en klaar voor een nieuwe dag.

Stap 5: Ondersteun je lever met antioxidanten

Onze lever is als de onzichtbare held die de schadelijke effecten van alcohol bestrijdt. Help het een handje door voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan antioxidanten.

Denk aan bessen, groene bladgroenten en noten. Deze voedingsstoffen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en ondersteunen de leverfunctie. Dus, naast je feestdrankjes, trakteer je lever op een feestmaal van antioxidantrijke voeding.

Verstandig alcohol drinken

Dus, als je er tijdens deze feestdagen voor kiest om te proosten met alcohol (wat helemaal niet hoeft natuurlijk), doe het dan met zorg. Maak van je drankervaring een gezonde en verstandige keuze, zodat je kunt proosten op het leven, maar bovenal, goed voor je lichaam blijft zorgen.

Cheers!

Wow: dít is het effect van alcohol op je brein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️