Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 26 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Twijfel je over je relatievorm? Dit zegt jouw hechtingsstijl erover

Tegenwoordig lijken er steeds meer mensen bij te komen die open-minded over anderen relatievormen dan de traditionele monogame relatie. Wat voor rol speelt je hechtingsstijl hierbij?

Naast de monogame relatie, waarbij je een relatie aangaat met één persoon, zijn er ook nog andere opties om met iemand door het leven te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een open relatie of polyamoreuze relatie. Je hechtingsstijl kan een rol spelen bij de keuze of je wel of niet openstaat voor een niet-monogame relatie.

Dit zegt je hechtingsstijl over de relatievorm die bij je past

Er zijn dus verschillende relatievormen en je hechtingsstijl kan iets zeggen over je kijk op niet-monogame relaties. Maar welke hechtingsstijlen zijn er eigenlijk?

Welke hechtingsstijlen zijn er eigenlijk?

Er zijn vier verschillende hechtingsstijlen. De eerste is een veilige hechting. Als je veilig gehecht bent, vertrouw je op jezelf en op anderen. Als kind stond je dichtbij je ouders en in je latere liefdesrelaties ervaar je nu ook dat je dichtbij je partner staat.

De tweede manier waarop je gehecht kan zijn, is angstig-obsessief. Je wil veel bevestiging van je partner, omdat je bang bent om verlaten te worden. Daardoor kan het ook moeilijker zijn om er voor je partner te zijn. Dit kan ontstaan als je opgevoed bent door onvoorspelbare ouders.

Als derde kan je vermijdend gehecht zijn. Je hebt moeite met het uiten van je gevoelens, omdat je denkt dat hierop afwijzend gereageerd wordt. Dat kan komen door afstandelijke ouders waarbij je niet de ruimte gekregen had om je gevoelens te uiten. Daardoor ben je erg onafhankelijk geworden en verwacht je weinig van de liefde.

Als laatste kun je angstig-vermijdend gehecht zijn. Deze stijl kan ook ontstaan door afstandelijke ouders. Daardoor vertrouw je niet meer op jezelf en op anderen. Je kunt erg de behoefte hebben aan liefde en daar ook naar op zoek gaan, maar niet het vertrouwen hebben dat je het echt waard bent.

Mensen met deze hechtingsstijl kiezen sneller voor een niet-monogame relatie

Kan je je relatievorm koppelen aan je hechtingsstijl?Volgens Tila Pronk, sociaal psycholoog en werkzaam bij de Universiteit in Tilburg, kan dat zeker. In de serie ‘Moderne liefde‘ van de Universiteit Utrecht ging zij met andere wetenschappers in gesprek met elkaar over de moderne liefde.

“Je hechtingsstijl voorspelt de keuze tot een niet-monogame relatie”, legt Pronk uit. “Als mensen van nature heel veel behoefte hebben aan seksualiteit, open opvattingen hebben over seks en eigenlijk seks loskoppelen van liefde, kiezen ze eerder voor een niet-monogame relatie. Maar alleen als ze veilig gehecht zijn.”

Er zijn dus een aantal dingen die volgens Pronk meespelen bij de voorkeur voor een niet-monogame relatie. Als er sprake is van een veilige hechtingsstijl in combinatie met deze aspecten, kan dat leiden tot een niet-monogame relatie.

“Pas als je het gevoel hebt van, ik ben in de basis veilig gehecht, ik voel mij veilig bij mijn partner, er is stabiliteit, dan durf ik te kiezen voor een relatievorm die aansluit bij mijn seksuele behoeftes”, zegt Pronk.

Mensen met een veilige hechtingsstijl, kiezen dus volgens Pronk sneller voor een niet-monogame relatie dan mensen met een onveilige hechtingsstijl.

Hoe ben jij gehecht? De gids met álles wat je wilt weten over hechtingsstijlen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️