Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 26 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit is hoe je van een bedreiging een kans maakt (en dat gaat je veel opleveren!)

Als er tegenslagen zijn, zijn we al snel geneigd om negatief te gaan denken. Zonde, want een positieve mindset kan alles veranderen: dit is hoe je een bedreiging kan veranderen in een kans.

Tegenslag omdenken kan heel lastig lijken, maar het is eigenlijk makkelijker dan je denkt: soms lacht het geluk je namelijk gewoon toe. Het mooie daaraan is, is dat je daarvoor niks hoeft te doen. Daar zit alleen één voorwaarde aan.

Hoe ‘ja’ tegen een bedreiging zeggen een kans wordt

Aan de hand van het inspirerende boek ‘Ja, Omdenken als levenshouding‘ van Berthold Gunster duiken we in de mogelijkheden die bedreigingen ons kunnen geven.

Je eigen geluk creëren: zie jezelf als een geluksvogel

“Om de kansen te kunnen zien, moet je ze wel waarnemen, je moet ze wel zien”, zegt Berthold. Dat is de voorwaarde waar hij het over heeft en daarvoor heb je de juiste mentale instelling nodig. Om erachter te komen of je die hebt, kan je jezelf afvragen of je jezelf ziet als een geluksvogel of pechvogel.

Psycholoog Richard Wiseman deed onderzoek naar de juiste mentale instelling, geeft Berthold aan. Wat blijkt: als je jezelf diep vanbinnen écht ziet als een geluksvogel, zorgt die overtuiging ervoor dat je je ook gaat gedragen als een geluksvogel en je jezelf ook ervaart als één. Op die manier creëer je dus je eigen geluk.

Mensen die zichzelf als geluksvogels zien, maken onder andere sneller contact met anderen en vertrouwen meer op hun intuïtie. Ze verwachten meer geluk en hebben meer motivatie. Als iets tegenzit, gaan ze daar veerkrachtiger mee om en ze zien altijd het positieve in het negatieve.

Omdenken: van een bedreiging een kans maken

Als je meer geluk wil ervaren, is het dus belangrijk om erbij stil te staan bij met welke mindset je in het leven staat. Dat betekent niet dat optimistische mensen elke kans echt zullen zien. Daarbij kan je eigen mening nog steeds in de weg zitten. Tegenslag omdenken is dus een kunst, maar wel zeker mogelijk.

In het boek staat een voorbeeld van een school die mobiele telefoontjes als een last zag. Alle leerlingen moesten daarom aan het begin van de les hun mobiele telefoontje inleveren, maar werkt deze aanpak wel? Of nog belangrijker: is dit niet juist een gemiste kans?

Misschien is de mobiele telefoon wel een geweldig hulpmiddel bij het leren en zijn het fantastische, krachtige minicomputers. Inmiddels zijn er scholen die de mobiele telefoon omarmd hebben, bijvoorbeeld door ze te gebruiken voor een quiz. Ook hierbij kan tegenslag omdenken je dus ook zeker wat opleveren, het is maar net hoe je er naar kijkt.

‘Ja’ zeggen tegen wat er op je afkomt

“Iets wat je nu als een bedreiging ervaart, zou in de (nabije) toekomst weleens een kans kunnen zijn. Het is de kunst open te staan voor deze gedachte en je niet meteen van je stuk te laten brengen als je je bedreigd voelt”, zegt Berthold.

In het boek staat een mooi voorbeeld hoe dit omwerken in de praktijk werkt: de ouders van Paula hadden een kledingzaak waar het niet goed mee ging. Toen kregen ze plotseling concurrentie van een goedkope tweedehandswinkel. Terwijl haar ouders eerst bang waren dat dit de markt zou bederven voor hen, besloten ze het eerst gewoon aan te kijken. ‘Je weet immers maar nooit of het ergens goed voor is’, was het levensmotto van haar moeder.

Wat bleek? Het pakte heel anders uit dan gedacht. ‘Mensen die normaal gesproken nooit bij ons in de straat kwamen en bij de “concurrent” niet slaagden, bezochten nu de winkel van mijn ouders. Het omgekeerde bleek ook het geval te zijn’, vertelt Paula. Toen er later nog meer kledingwinkels in de straat bijkwamen, kwamen er nog meer klanten op af. Uiteindelijk heeft het dus heel goed uitgepakt.

Kortom: “ook door bewust niets te doen en ja te zeggen op wat er op je afkomt, kan de situatie veranderen van een bedreiging in een nieuwe mogelijkheid”, zegt Berthold.

Om van een bedreiging een kans te maken, is het dus eerst de kunst om voor het positieve open te staan. Soms is het nodig om op een andere manier te denken en soms is het op je laten afkomen al genoeg.

Alles over gelukshormonen (en tips over hoe je ze kunt stimuleren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️