Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 26 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Eva (29): ‘In mijn huis komt absoluut géén plastic’ 

Tot een aantal jaar geleden gebruikte Eva (29) volop plastic, tot ze zag hoe slecht dat eigenlijk was. “Na erover gelezen te hebben, heb ik het roer omgegooid. Ik ben er volgens mijn vrienden in doorgeslagen, want ik gebruik nu helemaal geen plastic meer”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Tijdens mijn studie maakte het mij echt niet uit hoeveel plastic ik gebruikte. Broodjes, pasta, komkommers in plastic? Alles was oké, zolang ik maar lekker te eten had. Het begon me pas op te vallen hoeveel ik dit gebruikte, toen ik een opmerking van een studiegenoot kreeg. Zij vond het bizar om te zien hoeveel plastic ik elke dag weggooide. Daarna ben ik gaan lezen over dit onderwerp. Na erover gelezen te hebben, heb ik het roer omgegooid. Ik ben er volgens mijn vrienden in doorgeslagen, want ik gebruik het nu helemaal niet meer.

Social media

Ik ben op social media bepaalde accounts gaan volgen, waardoor ik veel informatie en tips kreeg. Er zit in zo veel producten plastic, dat is niet normaal. Ook zit bijna alles hierin verpakt. In het begin was het best zoeken hoe ik het moest aanpakken, maar gelukkig is dat uiteindelijk goed gelukt.

Niet meer in huis

Inmiddels kan ik zeggen dat er in mijn huis geen plastic meer binnenkomt. Ik gebruik geen producten met plastic erin en ook boodschappen doe ik zonder dat daar plastic aan te pas komt. Ik ga met mijn eigen tassen naar de biologische supermarkt, waar ik dingen als rijst, pasta, couscous en andere producten in mijn eigen glazen potten kan overscheppen. Ook kies ik in supermarkten alleen maar fruit en groenten uit waar geen plastic omheen zit.

Scheelt veel afval

Doordat ik geen plastic in huis heb, heb ik ook bijna geen afval meer. Normaal gesproken bracht ik elke dag een grote vuilniszak naar de container. Op dit moment doe ik dat misschien één of hooguit twee keer in de week. Het is bizar om te zien hoeveel verschil het maakt.

Door blijven gaan

Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis gebruik ik geen plastic. Wanneer ik iets afhaal, zorg ik er altijd voor dat ik zelf een glazen pot of kartonnen verpakking meeneem. Ook wil ik geen producten aannemen waar plastic omheen zit. Laatst had een vriendin een lekker ijsje gehaald, maar ook dat zat in plastic gewikkeld. Ik vind het op zo’n moment wel moeilijk om het af te slaan, maar ik kan niet anders.

Betere wereld

Ik hoop dat meer mensen mij zullen volgen en hun gebruik van plastic zullen verminderen. Ik weet zeker dat we hiermee een betere wereld kunnen creëren. Dan noemen mensen mij maar doorgeslagen. Ik denk daar anders over.”

Rianna (29): ’Ik geef helemaal niks om het milieu’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️