Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 8 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Vega vrijdag: zelfgemaakte zoete aardappel gnocchi met radicchio

Gnocchi: van die zachte deegkussentjes krijgen we soms tranen in onze ogen van geluk. Helemaal lekker: zoete aardappel gnocchi. En dat is helemaal niet zo moeilijk om te maken als het lijkt. Lekker in een simpel gerecht met gebakken radicchio, salie en een Balsamico-dressing zoals Culy het maakt.

Gnocchi kennen we vooral als de variant met aardappel: gnocchi di patate. Die maak je door aardappelpuree te mengen met (onder andere) bloem. En wat kan met gewone aardappel, kan ook met zoete aardappel. Dus maken we de zachte deegkussentjes nu in een variant van zoete aardappel.

Voor een Winters bordje combineren we de zoete aardappel gnocchi met gebakken radicchio, salie, Parmezaanse kaas (of een vegan variant) en een dressing met Balsamico-azijn.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Voor de zoete aardappel gnocchi:

-600 gram zoete aardappels (ongeveer 3 grote)
-320 gram type 00 bloem (fijne bloem) + extra
-60 gram geraspte Parmezaanse kaas (of een vegan variant)
-50 gram semolina
-Snufje zout

Voor de dressing:

-50 ml balsamico-azijn
-50 ml olijfolie
-1/2 eetlepel suiker
-1 teen knoflook, geplet
-Zout & peper

Verder nog nodig:

-2 kropjes radicchio
-Handje verse salie
-1 eetlepel (plantaardige) boter

 

Culy Culy

Zelf zoete aardappel gnocchi maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden voor een heteluchtoven). Was de zoete aardappels en leg ze naast elkaar in een braadslee. Bak ze in ongeveer een uur zacht.
  2. Laat de zoete aardappels afkoelen tot ze handelbaar zijn en pel ze dan. Stamp ze en druk ze door een zeef (of een passeerzeef) om een zachte puree te krijgen.
  3. Kneed de aardappelpuree met de bloem, een snuf zout en de geraspte kaas tot een glad deeg. Als je deeg te plakkerig is, kun je meer bloem toevoegen. Verdeel het deeg in vier bolletjes.
  4. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol elk van de bolletjes deeg uit tot lange, dunne strengen. Snijd in kleine stukjes (houd er rekening mee dat ze tijdens het koken nog uitzetten). Druk er zachtjes met een vork op, zodat de gnocchi reliëf krijgen (van die streepjes).
  5. Leg de gnocchi in een schaal en schud door elkaar met de semolina. Zet opzij.

Gnocchi met radicchio

  1. Verhit een grote pan met water op het vuur tot het kookt. Voeg wat zout toe. Kook de gnocchi in 2 tot 3 minuten, tot ze boven komen drijven. Schep ze uit het water op een bord.
  2. Snijd ondertussen de kropjes radicchio door de helft. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de gehalveerde kropjes radicchio in ongeveer 5 minuten aan één kant in de pan. Haal ze eruit, snijd de helften in kwarten en haal eventueel de harde kern eruit. Leg opzij.
  3. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet opzij.
  4. Smelt de klont boter in een ruime koekenpan tot ‘ie bruist en voeg dan de blaadjes salie toe. Laat ongeveer een minuutje bakken en doe dan de gebakken radicchio in de pan. Schep de zoete aardappel gnocchi erbij en laat alles kort bakken, tot de gnocchi een beetje beginnen te bruinen.
  5. Schep alles op een bord en sprenkel de dressing eroverheen. Maak af met zout, peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Wat eet je op je brood als vegan? 18 x vegan inspiratie voor plantaardig beleg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️