Julia van Buuren
Julia van Buuren Voeding 7 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo eet jij gezond tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Van 4 tot en met 10 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. En ook ik, redacteur van BEDROCK, doe hier aan mee. Want vlees eten is niet meer van deze tijd, toch?

Het kan soms een uitdaging zijn om veganistisch te eten. Maar voor iedereen die dierenleed wil tegengaan, het milieu belangrijk vindt of gezonder wil leven, is het zeker een passende levensstijl.

Volledig plantaardig eten

Veganisten eten alleen plantaardig voedsel en de keuze uit groenten, fruit, bonen, noten, etcetera is reuze. Ook zijn er veel plantaardige alternatieven voor melkproducten zoals melk, yoghurt, kaas en room. Daarnaast zijn er steeds meer vleesvervangers die het leven van veganisten een stuk makkelijker maker. Veganistische hamburgers, kip, falafel, gehakt, noem maar op. Het wordt, door het uitgebreide assortiment, steeds makkelijker om op een plantaardig dieet over te stappen.

Goed voor je gezondheid

Het eten van vlees en zuivel draagt onder andere bij aan milieuvervuiling en dierenleed.

Veganistisch eten is daarentegen een stuk beter voor het milieu. Want wanneer je slechts één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 14,6 kg aan broeikasgassen (!). En, minstens net zo belangrijk, het is niet alleen goed voor de wereld om je heen maar ook goed voor je eigen gezondheid.

Veganistisch eten zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk lager wordt en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast eten veganisten minder producten die ervoor zorgen dat je cholesterol, verzadigd vet en metalen zoals kwik binnenkrijgt.

Side note: door volledig veganistisch te eten kan er snel een tekort ontstaan aan voedingstoffen die met name in dierlijke producten zitten, zoals eiwit, ijzer, vitamine B12, calcium, of omega-3 vetzuren. Het is dus belangrijk om plantaardig eten te kiezen met deze voedingsstoffen.

Zo houd je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vol

Als jij, net zoals ik, voor het eerst meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, kan het een grote uitdaging zijn. Merk je dat je het na een aantal dagen al lastig vindt? Geen zorgen, wij helpen jou de week door met deze tips.

1. Maak je favoriete gerecht veganistisch

Houd je van een lekkere hamburger of een ander gerecht waarin vlees centraal staat? Maak deze dan gewoon veganistisch. Er zijn veel plantaardige alternatieven voor vlees die je gerecht minstens net zo lekker maakt.

2. Kies voor makkelijke gerechten

Zeker wanneer je gewend bent om veel gerechten met vlees klaar te maken, kan de overstap groot zijn. Maak het daarom niet te moeilijk voor jezelf en kies voor simpele gerechten die je snel en makkelijk kunt bereiden.

3. Laat je creativiteit de vrije loop

Ben je wel klaar met die avg’tjes en zoek je meer uitdaging? Dan is veganistisch eten ideaal. Er zijn online veel creatieve gerechten te vinden. Gerechten waarbij bijvoorbeeld meerdere groentes en fruit gecombineerd worden of waarbij je zelf een heerlijke saus kunt maken. Ontdekt smaakcombinaties die je nog niet kende en laat je verrassen.

4. Wees niet te hard voor jezelf

Een week zonder vlees en zuivel is al een hele prestatie, dus mocht je hierna besluiten om (af en toe) vlees en/of zuivel te willen eten, dan is dat ook oké. Je mag namelijk trots zijn op het feit dat je de uitdaging aan bent gegaan. En dat je je bewust bent van de impact die vlees en zuivel eten heeft op de wereld en op jezelf.

Veganisten zijn gezonder volgens deze documentaire

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️