Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 10 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen

Minimalisme is hot. Vooral millennials zijn er heilig van overtuigd dat materiële spullen niet bijdragen aan je geluk. Maar dat is nog niet de enige reden om geen kleding te willen kopen; de kledingindustrie is namelijk één van de vervuilendste ter wereld. Wist je bijvoorbeeld dat er tot wel tienduizend liter water nodig is om katoen te verbouwen voor één spijkerbroek?
Ook mest en landgebruik voor katoen zijn heel schadelijk. En door de opkomst van kleding als wegwerpproduct – fast fashion – neemt de impact van kleding alleen maar toe. Productie van kleding is zelfs verdubbeld tussen 2000 en 2014, schreef Babette Porcelijn al eerder op Bedrock.

Toch is het soms heel verleidelijk om iets nieuws te kopen, zeker als het om kleding gaat. Er zijn nu eenmaal situaties waarin je iets nieuws nodig hebt voor een bepaalde gelegenheid, of dat nu een groot feest is of ‘gewoon’ je eigen verjaardag. En je kunt toch ook niet op elke Instagram-foto hetzelfde dragen? #firstworldproblems

Gelukkig is het best wel mogelijk om vaak nieuwe kleding te dragen, zonder daarvoor meteen naar de H&M of Primark te gaan. Op deze plekken, bijvoorbeeld.

Een kledingruil

Door heel Nederland worden steeds vaker kledingruil-evenementen georganiseerd: soms door organisaties als Little Green Dress, vaak ook gewoon door groepen milieubewuste vriendinnen die een gezellige avond willen hebben. Als het om officiële evenementen gaat, lever je je kleding meestal in als je binnenkomt. In ruil daarvoor krijg je een bepaald aantal punten, die je weer kunt inwisselen voor ‘nieuwe’ kleding die anderen hebben afgegeven. Helemaal gratis!

Maar als je zelf zo’n middag of avond organiseert, kun je natuurlijk gewoon zelf beslissen hoe je het wilt doen. Misschien hoef je helemaal niet per se de waarde van jouw kleding terug, maar vind je het ook al heel wat waard als jouw oude kleding goed terechtkomt.

Minder keuzestress en meer duurzaamheid: wat is een capsule wardrobe?

Een kledingbibliotheek

Een kledingruil doe je waarschijnlijk niet zo vaak, dus op een gegeven moment komt er toch een moment dat je voor je kledingkast staat en wéér niks hebt om aan te trekken. Gelukkig kun je dan altijd nog iets lenen bij Lena The Fashion Library. Jup, het bestaat echt: een bibliotheek voor kleding!

Lena The Fashion Library is gevestigd in Amsterdam en geeft jou de mogelijkheid om kleding te lenen tegen een vast maandbedrag. Zo kun je regelmatig iets anders dragen, nieuwe combinaties bedenken en zelfs experimenteren met verschillende stijlen. Zo kun je een eigen kledingstijl ontwikkelen zonder miskopen te doen. Wedden dat je net zo veel complimenten krijgt als wanneer het echt van jou was geweest? Meer informatie vind je op de website.

Een online marktplaats

Oké, bij de laatste optie koop je weliswaar wel kleding, dus helemaal minimalistisch is het misschien niet. Maar tweedehands of vintage shoppen is wel goed voor het milieu, en vaak ook relatief goedkoop. Je kunt natuurlijk op zoek naar hippe vintagezaakjes in Amsterdam, maar online zijn er ook een heleboel opties.

Zo vind je op Marktplaats al meer kleding dan je waarschijnlijk zou verwachten, maar ook United Wardrobe is een goede en betrouwbare plek om tweedehands kleding te kopen, welke stijl je ook hebt. Die kleding komt meestal alsnog van de H&M of Zara, maar bij Vestiaire Collective of The Next Closet kun je ook terecht voor tweedehands designerkleding.

En ben je je aankopen zat? Dan kun je ze natuurlijk ook gewoon weer doorverkopen – of ruilen.

Meer over duurzame mode?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen
Sluiten