Redactie
Redactie Planeet 18 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Het gigantische onzichtbare gevaar van je kleding wassen

Dat het plastic probleem groot is, weten we; er is veel aandacht voor. We proberen allemaal onze eigen flesjes mee naar werk te nemen en onze plastic verpakkingen te recyclen. Steeds meer cafés geven je geen plastic rietje meer, en je krijgt geen gratis plastic tasje mee in de winkel. Het lijkt erop dat het de goede kant op gaat! Er is echter nóg een plastic gevaar dat niet groot in de schijnwerpers staat, en dat is misschien juist omdat het probleem bestaat uit heel veel kleine deeltjes: microplastics.

Microplastics zijn microscopische kleine stukjes plastic die vrij komen bij de afbraak van grotere plastics, bij het slijten van rubber (denk aan autobanden), en, de grootste boosdoener: bij het wassen van synthetische kleding.

Wat is nou eigenlijk het probleem?

63 procent van alle kleding is van synthetisch materiaal, zoals nylon, acryl en polyester. Elke keer als je deze kleding wast, kunnen er tot wel 700.000 (!) microplastics vrijkomen en worden weggespoeld met het water. Van deze microplastics worden er veel niet weggefilterd wat betekent dat ze uiteindelijk in onze oceanen terecht komen (hello plastic soep…). Onze oceanen zitten vol met microplastics en 35 procent daarvan is afkomstig van het wassen van textiel, daarmee is je kleding wassen de grootste bijdrager van het microplastic probleem. Shocking

Lees ook: Zo maak je jouw wasroutine meer eco-vriendelijk

Lijkt het nog als geen groot probleem? Toch is het dat wel: vissen zien ze namelijk aan voor voedsel. 73 procent van alle vissen hebben microplastics in zich. En da’s alles behalve goed aangezien de microplastics zich soms gedragen als sponzen voor giftige stoffen. Dat is direct schadelijk voor de vissen, maar uiteindelijk ook voor jou als je de vissen opeet. Zelfs als je geen vis eet, is het ook een probleem, want de microplastics zitten vaak ook in zeezout. Wat alle gezondheidsgevolgen precies zijn van de microplastics is nog niet bekend, maar tot nu toe lijkt het niet bepaald gezond te zijn.

Wat kan ik doen tegen microplastics?

Als je wilt voorkomen dat er door jou microplastics in de zee terecht komen dan kan dat gelukkig. De volgende tips helpen je om jouw microplastic voetafdruk te verkleinen:

  • Probeer minder synthetische kleding te kopen. Ga voor natuurlijke materialen en het liefst ook milieuvriendelijke materialen zoals linnen, hennep, bamboe en tencel.
  • Was je synthetische kleding minder vaak en áls je het wast, stop het dan in een waszak die de microplastics niet doorlaat. Een voorbeeld hiervan is de GuppyFriend waszak. Het plastic dat je opvangt in de waszak kun je gewoon recyclen bij plastic en de zak zelf ook.
  • Was je kleding op een lage temperatuur, dan komen er ook minder microplastics vrij.

Met de tips hierboven kom je al een heel eind, maar je kan helaas niets doen aan de microplastics die andere mensen in het milieu laten komen. Gelukkig is de overheid óók bezig met het laten ontwikkelen van goede microplasticfilters die op je wasmachine kunnen worden geïnstalleerd. Hopelijk worden deze dan net zoals bij de roetfilter van een auto verplicht om op je wasmachine te hebben. Dat is toch weer 35 procent minder microplastics in onze oceanen!

Dit artikel is geschreven door Noor Veenhoven, één van de founders van Project Cece: een verzamelplatform voor eerlijke en duurzame kleding. Op de website van Project Cece vind je het aanbod van meer dan 140 duurzame webshops verzameld op één website. Zodat je kunt browsen door meer dan 18.000 duurzame producten en je dus gemakkelijk iets kan vinden dat aansluit bij jouw stijl, budget en waardes.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️