Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Duurzaamheid 29 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je jouw wasroutine meer eco-vriendelijk

Was sorteren, nog snel wat kleding in de wasmachine stoppen, een scheut wasmiddel in het bakje kieperen en een programma kiezen. Kleding wassen is iets wat we haast op automatische piloot doen. Toch is het een goed idee om vaker stil te staan bij onze wasroutine, want met een beetje goede wil kunnen we die een stuk duurzamer maken.

Er zijn tal van vlakken waarop we ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. We zouden vaker veganistisch kunnen eten, we zouden onze kledingkast kunnen verduurzamen, en ga zo maar door. Wij geloven erin dat zelfs de kleinste dingen een groots effect hebben. We vinden het dan ook belangrijk om zoveel mogelijk tips aan te reiken voor een duurzamer leven, en dit keer leggen we uit hoe we onze kleding zo duurzaam mogelijk kunnen wassen.

Beperk je wasroutine

Dé regel bij uitstek om je wasroutine ecologischer te maken is om simpelweg minder te wassen. Dat klinkt misschien onhaalbaar maar dat is het heus niet. Broeken kan je bijvoorbeeld echt héél lang dragen zonder dat ze gewassen moeten worden. Was ze dan ook enkel als je echt duidelijke vlekken ziet. Vaak kan je dan wel een aantal weken met dezelfde broek verder, zonder enige wasbeurt. Ruikt je broek? Hang ‘m dan buiten op om te luchten.

Door kleding consequent op te hangen aan kapstokken, vermijd je dat er rimpels en fronsen in komen. Je zal versteld staan hoeveel wasbeurten je kan uitsparen door je kleding op de juiste manier te behandelen! Dat scheelt niet alleen energie, maar ook een hoop geld.

Kies de juiste vlekkenverwijderaar

Bij ernstige vlekken hebben we al snel de neiging om een vlekkenverwijderaar van de supermarkt op onze kleding te smeren. Helaas zijn deze goedjes meestal extreem chemisch en onnatuurlijk.

Gelukkig zijn er alternatieven die wel van natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn. Op de Nederlandse webshop Big Green Smile vind je een groot assortiment. Ook kan je zelf een vlekkenverwijderaar maken met ingrediënten als baking soda, citroen en zout. Hiervoor vind je op het internet talloze tutorials. Door je eigen goedje te maken van natuurlijke ingrediënten ben je ook nog eens helemaal zero waste bezig.

Lees ook: Zonnebrand zonder schadelijke stoffen: deze natuurlijke zonnebrands wil je hebben

Selecteer je wasmiddel nauwkeurig

Het probleem met de meeste commerciële wasmiddelen is dat ze chemische deeltjes bevatten die in onze oceaan belanden. Ook hier zijn er gelukkig veel natuurlijke alternatieven, zoals het vloeibare wasmiddel van Seepje. En ken je de heerlijke, plantbased wasmiddelen van Seventh Generation al? De producten zijn vrij van parfum, kleurstoffen én zijn verpakt in gerecyclede verpakkingen. Kijk, daar gaat ons eco-hartje sneller van kloppen.

Ga je liever zelf aan de slag? Ook dat kan! Het internet staat vol gidsen om eigen wasmiddel te maken. Zo ben je lekker met je handen bezig én draag je je steentje bij aan het milieu.

Droog je kleren natuurlijk

Hoe handig een droogtrommel ook mag zijn, erg goed voor het milieu is het niet. En eerlijk gezegd: met een droogrek in huis is een droogtrommel ook niet eens noodzakelijk. Als je je kleren onmiddellijk na een wasbeurt netjes ophangt dan drogen de plooien er vrijwel automatisch uit. Wedden dat je je droogtrommel na een tijdje niet meer zal missen? En met de zomer die voor de deur staat, kan je je kleren ook lekker fris aan een waslijn in de buitenlucht ophangen.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

Stel je wasroutine in op een energiesparend programma

Bij veel wasmachines kan je instellen hoeveel water je programma verbruikt. Probeer het eens uit en kijk hoeveel water nodig is voor de gewenste resultaten. Wedden dat je met minder spoelbeurten ook al schone kleding krijgt?

Het is dus helemaal niet zo moeilijk om je wasroutine een stuk eco-vriendelijker te maken. Kleine beetjes helpen voor een groots resultaat, en het is nooit te laat om je gedrag bij te sturen!

Meer over duurzaam leven?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zo maak je jouw wasroutine meer eco-vriendelijk
Sluiten