Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 16 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Wow: al bij deze temperatuur gaat de verwarming massaal aan in Nederland

Als de eerste zonnestralen na de koude winter ons gezicht strelen, duiken we meteen het terras op. Het is misschien maar net een graad of 12. “Lekker weertje, hè, met dat zonnetje zo”, is wat we zeggen. Heel gek eigenlijk, gezien we als het maar een beetje herfst begint te worden, de verwarming al massaal aanzetten.

Uit onderzoek blijkt dat we de verwarming bij een temperatuur van 13,9 graden al aanzetten.

Stookseizoen is begonnen

Toegegeven: het stookseizoen heeft lang op zich laten wachten dit jaar. Door de lange, warme zomer, is de temperatuur laat afgekoeld. Nu is het eindelijk afgekoeld, maar voor de tijd van het jaar is het nog steeds niet echt koud.

Toch zetten we maar al te graag die verwarming aan. Gemiddeld zetten we de thermostaat dan op 19,9 graden. En als die uitgaat, staat ‘ie gemiddeld op 15,4 graden.

Vrouwen zijn grotere koukleumen

Hoewel we helemaal voor ‘mannen-en-vrouwen-zijn-gelijk‘ zijn, liegen de cijfers er niet om: vrouwen zetten de verwarming eerder aan dan mannen. Zij zetten bij een buitentemperatuur van 14,4 graden de verwarming al aan, terwijl mannen wachten tot het precies 1 graadje koeler is: bij 13,4 graden.

Ook de temperatuur waar vrouwen ‘m op zetten is net een tikkie hoger. Zo zetten zij het op 20 graden. Mannen zetten ‘m gemiddeld op 19,7 graden.

Gekke gewoontes

Het favoriete gespreksonderwerp van ons Nederlanders is ‘het weer’. En daar komen wat gekke gewoontes bij kijken. Zo genieten we in maart in enkel een topje en een paar teenslippers van het zonnetje buiten. Maar in de herfst slaan we bij dezelfde temperatuur een winterjas met een dikke sjaal om. En de verwarming gaat dus ook meteen maar even aan.

Toch is dat eigenlijk best onnodig. Zeker omdat het eigenlijk nog helemaal niet zo koud is. De echte winter moet nog komen nota bene. En om dan nóg hoger te gaan stoken is ook weer overdreven.

Zomertijd vs. wintertijd: dit is alles wat je moet weten

Energie besparen

Je kunt beter energie besparen en de verwarming pas aanzetten als het écht nodig is. Maar we snappen het ook als je het gewoon snel koud hebt en dan toch maar gauw die verwarming aanzet. Daarom hebben wij tips voor je hoe je toch energie kunt besparen.

Energie bespaartips

  • Kleed je warm aan: dit is de simpelste tip en heel voor de hand liggend, maar het is wel heel effectief. Trek een dikke trui aan of kruip lekker onder een dekentje tijdens het tv kijken op de bank, in plaats van de temperatuur meteen omhoog te gooien.
  • Zet de verwarming ‘s nachts uit: het is nergens voor nodig om de verwarming ‘s nachts aan te zetten. Zet deze uit voordat je gaat slapen. Heb je het toch koud? Leg dan een extra deken over je dekbed. Ook nog eens veel lekkerder en gezonder. En je wordt niet wakker met een droge mond door die verwarmingslucht. Voordeel: je bespaart hier gemiddeld jaarlijks € 80,- mee.
  • Doe de verwarming eerder uit: in plaats van de verwarming pas vlak voordat je gaat slapen uit te zetten, kun je dat gerust een uur (of 2) eerder doen. Als je huis goed geïsoleerd is, blijft het nog lang genoeg warm. Wanneer je dit doet, bespaar je nog eens € 20,- extra.
  • Zet ‘m een graadje lager: zet de verwarming vanaf nu 1 graadje lager dan dat je gewend bent thuis. Ben je bezig met iets? Dan is 19 graden warm genoeg. Zit je stil en kijk je tv? Dan is 20 graden meer geschikt. Ook hier bespaar je gemiddeld zo’n € 80,- per jaar mee.

Bespaartips moderne thermostaat

  • Regel de temperatuur per ruimte: heb je een moderne thermostaat? Dan kun je de temperatuur misschien wel per ruimte regelen. Verwarm kamers die je niet of weinig gebruikt niet. Zo bespaar je gemiddeld al € 50,- per jaar als je je slaapkamer niet verwarmt.
  • Ga voor besparende apparaten: een ‘slimme thermostaat’ kun je op afstand bedienen. Vergeten om de verwarming terug te zetten? Dan kan dat gewoon op locatie en bespaar je toch weer. En als je ingesteld hebt dat de verwarming om 18.00 uur aangaat, maar je bent toch later thuis, kun je dat ook aanpassen.

Laat ook de radiatoren altijd vrij. Zet er geen dingen voor, zoals een kast en laat gordijnen er ook niet voor hangen. Dit verspilt de warmte en dat is natuurlijk zonde.

Zet dus de volgende keer als je het fris krijgt de verwarming 1 graad lager dan normaal of kruip lekker onder een dekentje. Wel met natuurlijk een warme chocolademelk erbij. Beter voor het milieu en meer tevredenheid wanneer de energierekening op de deurmat valt. Win-win!

Meer over energie besparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Wow: al bij deze temperatuur gaat de verwarming massaal aan in Nederland
Sluiten