Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Werk 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de verschillen tussen leiders en volgers (volgens onderzoek)

Leiders zijn over het algemeen communicatief sterk en weten een groep te sturen en motiveren. Ook zouden leiders vaker een extraverte persoonlijkheid hebben, maar er zijn genoeg introverte leiders die het tegendeel bewijzen. Maar wat onderscheidt leiders dan wél van volgers?

Onderzoekers van de Universiteit van Zürich onderzochten het verschil tussen leiders en volgers.

Leiders nemen verantwoordelijkheid voor anderen

Wat hebben bedrijfsleiders, docenten en ouders gemeen? Ze nemen alledrie beslissingen die niet alleen van invloed zijn op henzelf, maar ook op het welzijn van anderen. Bijvoorbeeld een ouder die beslist naar wat voor soort school hun kind gaat of een leidinggevende die besluit zijn team te verkleinen. Als leidinggevende moet je in staat zijn verantwoordelijkheid te dragen voor anderen en dat is de belangrijkste karaktereigenschap die leiders van volgers onderscheidt.

Tijdens het onderzoek konden de deelnemers zelf een bepaalde beslissing nemen of het aan de groep overdragen. Er werd hierbij onderscheid gemaakt tussen beslissingen die enkel het individu zou treffen en beslissingen die gevolgen hadden voor de hele groep. Hierbij werden de neurobiologische processen die plaatsvonden in de hersenen onderzocht. Aan de hand van de resultaten werd er vastgesteld wat leiders van volgers onderscheidt.

Lees ook: Overwerken is dus écht slecht voor je gezondheid blijkt uit dit onderzoek

Verschillen tussen leiders en volgers

De onderzoekers testten de algemene overtuigingen over leidinggevenden. Zo heerst de gedachte dat leidinggevenden minder bang zijn om risico’s te nemen en meer bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor anderen.

De deelnemers die liever géén verantwoordelijk nemen voor anderen, blijken meer zekerheid te willen bij het maken van een beslissing, juist als het gaat om het welzijn van anderen. Leiders hebben dus minder moeite met het nemen van beslissingen die ook andere beïnvloeden.

Dit vind je vast ook interessant: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Verschillende soorten leiders

Een beslissing nemen als leider gaat dus volgens dit onderzoek gepaard met de juiste hoeveelheid zekerheid en niet per se de behoefte om controle te hebben. De schrijver van het onderzoek vertelt ook at er verschillende soorten leiders zijn: autoritaire leiders die zelf de meeste beslissingen nemen of egalitaire leiders die eerder samen met anderen beslissen.

Dus als jij het niet erg vindt om verantwoordelijk te dragen voor de welzijn van een grote groep schuilt er misschien wel een geboren leider in je.

Meer lezen van Bedrock @ Work:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️