Wat kou met je lichaam doet (en hoe je terug vecht)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F12%2Fkou-lichaam-e1579104464885.jpeg)
De dagen worden steeds korter en de temperatuur daalt, waardoor de weergerelateerde problemen de kop opsteken. Snottebellen, vervelende kuchjes en een droge huid zijn een paar van onze winter struggles. Wil je goed voorbereid zijn? We leggen uit wat kou met je lichaam doet en wat je kunt doen om je ertegen te weren. Voor vele mensen staat winter gelijk aan het aftellen naar de zomer. Toch kan het helpen om inzicht te krijgen in de werking van kou op je lichaam. Zodra je snapt hoe dat in elkaar zit, kan je jezelf ook beter weren tegen de kou.
Dit is wat kou met je lichaam doet
Van je immuunsysteem tot je mentale gesteldheid: koude temperaturen doen méér met je dan je op het eerste zicht zou vermoeden.
1. Het immuunsysteem
In de wintermaanden brengen we meer tijd door in overdekte ruimtes dan in de buitenlucht. Logisch, buiten is het koud. Maar doordat we nauw in contact zijn met anderen (denk aan winkels, restaurants, bioscopen en je eigen huis), kunnen we elkaar ook eerder aansteken. Een verkoudheid of griepje kan makkelijk worden verspreid.
Tip: Yoga is goed voor je immuunsysteem
Wat je kunt doen: was je handen regelmatig met water en zeep of gebruik ontsmettingsmiddel om bacteriën tegen te gaan. Als je moet hoesten of niezen, doe dit dan niet met je handen voor je mond, maar hoest of nies in de holte van je elleboog.
2. Het hart
Koud weer kan gevaarlijk zijn voor het hart. Waarom? Koud weer fungeert als een vasoconstrictor, wat betekent dat het de bloedvaten vernauwt. Dit verhoogt dan weer op zijn beurt het risico op een hartaanval.
Wat je kunt doen: kleed je warm aan als je naar buiten gaat. Doe je dit niet, dan verlies je meer warmte dan je lichaam produceert en krijg je het koud. Dus trek een warme jas aan, zet een muts op je hoofd en draag handschoenen. Kijk uit met activiteiten die veel inspanning vergen en hierdoor stressvol kunnen zijn voor het hart.
3. De luchtwegen
Koude en vochtige lucht kan de luchtwegen irriteren. Hoe kouder de lucht, hoe meer de irritatie van bronchiën, slijmvlies en bloedvaten toeneemt. Sport je in de winter buiten en heb je pijn bij het ademhalen, dan is er sprake van een lichte vorm van ontstekingsirritatie.
Must read: Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af
Wat je kunt doen: een sjaal voor het gezicht kan de luchtwegen beschermen en je kunt proberen zoveel mogelijk door je neus te ademen. Sport je regelmatig buiten, dan kun je overwegen om een speciaal mondstuk aan te schaffen, dat de ingeademde lucht opwarmt. De ‘lungplus’ regelt bij het inademen de vochtigheid en temperatuur van de buitenlucht.
4. De huid
De droge winterlucht kan ervoor zorgen dat de vocht uit je huid verdwijnt. En als het ook nog eens flink gaat waaien dan wordt het vocht uit de huid nog sneller dan normaal geabsorbeerd.
Lees ook: Dit moet je elke dag doen voor een gezonde huid
Wat je kunt doen: douche in lauwwarm water, geen heet water. En gebruik een vochtinbrengende crème op basis van plantaardige oliën. Als je een crème gebruikt of bodylotion met minerale olie als basis, dan gaat je huid daar steeds meer van vragen.
6. Lichaamstemperatuur
Is de temperatuur buiten echt ver onder het vriespunt, dan is het belangrijk om je lichaamstemperatuur in de gaten te houden. Vooral ouderen lopen het risico op onderkoeling, waarbij de interne temperatuur van het lichaam te laag wordt.
Wat je kunt doen: wees je bewust van de signalen die je lichaam geeft als het niet goed tegen de kou kan, zoals een stijve nek, armen en benen.
7. Mentale gesteldheid
In de winter is het niet alleen koud, maar ook donker. En door de verminderde hoeveelheid daglicht kunnen we minder vitamine D van de zon opnemen. Een winterdipje ligt hierdoor op de loer.
Wat je kunt doen: voor je fysieke en geestelijke gesteldheid is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Krijg je maar weinig zonlicht op je snoet, dan is het verstandig om voedingssupplementen met extra vitamine D te slikken tijdens de koude wintermaanden.
Meer over de winterkou
- Zeven tips voor een betere weerstand tijdens de herfst en winter.
- Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou
- Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af