Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Mind 19 dec 2018

Waarom nú de Facebook-app verwijderen een heel goed idee is

Die goede, oude Facebook. De app is al jaren in ons leven en we kunnen niet meer zonder. Of toch wel? Want eigenlijk is de Facebook-app verwijderen helemaal geen slecht idee. Het sociale gedeelte – waarvoor de app ooit bedoelt was – is er inmiddels wel vanaf. En we verdrinken ook in de reclames onderhand. Dus wat doen we er eigenlijk nog op?

Facebook neemt veel tijd in beslag. Heb je even niets te doen of moet je wachten? Dan pak je waarschijnlijk je telefoon. En niet veel later zit je ineens in de app te scrollen. Maar waarom eigenlijk? Dit is waarom de Facebook-app verwijderen een heel goed idee is.

Je houdt meer tijd over

Soms heb je je telefoon helemaal niet nodig, maar wil je gewoon iets te doen hebben. Door deze momenten open je vaak de Facebook-app om gewoon ‘even te kijken’.

Voor je het weet heb je heel je tijdlijn door gespit met posts die je een uur geleden ook al voorbij hebt zien komen. En al die kattenfilmpjes ken je nu ook wel uit je hoofd inmiddels. Zonde! Want die tijd kun je veel beter besteden aan dingen die er wel toe doen.

Tips om je telefoon mindful in te richten

Te veel reclame

Naast de posts van je vrienden, zie je eigenlijk vooral veel reclame voorbij komen. Facebook is officieel ‘social’ media, maar zo sociaal is het al lang niet meer. Tegenwoordig is het eerder één groot reclamebord, waar je constant verleid wordt met producten waar je toevallig een keer naar gezocht hebt op het web.

Of waar je over praat met je vrienden. Praat je over een waterkoker van Philips? Facebook vangt het op en niet veel later krijg je reclame posts van Philips te zien (ja, écht!). En dat is best irritant en eng soms, als je het ons vraagt.

Honderdduizend meldingen door wanhoop

Als er een prijs zou zijn voor het medium dat de meeste, onnodige meldingen stuurt, dan wint Facebook deze sowieso. Elke dag krijg je honderdduizend meldingen op je telefoon. Zoals een verre vriend die iets geplaatst heeft in een groep waarvan je was vergeten dat je er lid van was. Of de app vraagt je of je even wil reageren op de nieuwe statusupdate van een random Facebook vriend.

Facebook is een beetje ontspoord geraakt de laatste jaren en erg wanhopig geworden. Dat allemaal in de hoop dat jij de app nog meer gaat gebruiken. Waarschijnlijk ga je door die melding niet reageren op die vage Facebook post. Maar dat geluidje of de rode 1 (of 2, of 3…), geeft je toch het gevoel dat je echt even móet kijken.

Weinig privacy op Facebook

Niet dat we je paranoia willen maken, maar Facebook weet alles over je. Of nou ja, bijna alles. Door alles waar je toestemming voor hebt gegeven, kunnen ze bij allerlei data van je. Die weer door gekocht wordt aan derden, waardoor jij dus inderdaad die gepersonaliseerde reclames krijgt.

Door de app te verwijderen, heb je hier veel minder last van. Natuurlijk, je eerdere gegevens hebben ze nu toch al, maar je kunt wel besluiten om dat vanaf nu niet meer toe te staan en de app lekker te laten voor wat het is. Zo kun je voortaan met een gerust hart praten over die waterkoker van Philips.

Dit vind je misschien ook interessant: 3 tips om minder op je telefoon te zitten

Niet zo moeilijk als het lijkt

De Facebook-app echt verwijderen kan een drempel zijn. Je wilt natuurlijk niets missen (oh hi, FOMO). Daarnaast is Facebook wel superhandig voor evenementen waar je naar toe gaat of voor feestjes die je zelf geeft en om met vrienden in het buitenland in contact te blijven voorlopig.

Toch is het verwijderen niet zo moeilijk. Het betekent niet dat je je Facebook profiel hoeft te verwijderen. Je kunt nog steeds gewoon de website bezoeken via Safari of Chrome. Maar dat kost je toch nét een tikkie meer moeite, waardoor je dat minder vaak doet dan de app openen. Ideaal dus, om de app te verwijderen.

Facebook-app verwijderen? Ja, zeker

Facebook wel of niet verwijderen? Het is – wat ons betreft – dus een heel goed idee om de Facebook-app wél te verwijderen. Maar of je dat ook echt doet, is natuurlijk helemaal aan jou. Het voordeel is dat je minder vaak doelloos op je telefoon zit te scrollen en minder prikkels binnenkrijgt van alle meldingen.

Je houdt meer tijd over voor leukere en belangrijkere dingen. En als je écht sociaal wilt zijn, kun je het beste gewoon afspreken met je vrienden en op stap gaan.

Meer over je telefoongebruik minderen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom nú de Facebook-app verwijderen een heel goed idee is
Sluiten