Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 4 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom gaap je terwijl je niet moe bent?

Als je gaapt, ben je moe en moet je naar bed. Althans, dat is wat je vroeger werd wijsgemaakt. Want er zijn talloze momenten waarop je wel gaapt, maar helemaal niet moe bent. Ik sta soms zelfs wel eens gapend in de sportschool, of erger, in de discotheek. Hoe komt dat toch?

Gapen doen we al bij onze moeders in de baarmoeder. Waarschijnlijk omdat het helpt bij de ontwikkeling van onze hersenen. Dat is al het eerste teken dat gapen niet direct betekent dat je moe bent.

Gapen en vermoeidheid

In tegenstelling tot wat de Van Dale ons leert over het woord gapen (ga·pen, de mond wijd openen uit vermoeidheid) is geeuwen lang niet altijd een teken van vermoeidheid. Waarom we toch gapen als we moe zijn? Dat heeft ogenschijnlijk te maken met de temperatuur van de hersenen. Als je moe bent, worden je hersenen warmer en zorgt een gaap ervoor dat je brein weer afkoelt. Dit blijkt uit een onderzoek van Andrew Gallup uit 2007.

Je kaken van elkaar halen en een hap lucht nemen, zorgt ervoor dat je brein afkoelt. Een gaap zorgt ervoor dat er meer bloed richting je hersenen gaat waardoor warm bloed in het brein wordt vervangen door kouder bloed vanaf het hart.

Daarnaast deden de onderzoekers aan de hand van het onderzoek een voorspelling. De duur van je geeuw zou wijzen op een groot en complex (of juist klein en minder complex) brein. Hoe langer en heftiger je moet gapen, hoe meer bloed erheen moet worden gepompt, hoe groter en complexer je hersenen zijn.

Gapen en sporten

Soms komt het voor dat je tijdens het sporten, tussen de workout door, moet gapen. Ook hier gaat hoogstwaarschijnlijk de verklaring van het koelen van het brein op – want na een workout hebben je hersenen meer bloed nodig – maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen, lezen we op Harvard Health Publishing.

https://www.bedrock.nl/beweging-hersenen-boost/

Gapen en seks

Uit een ander onderzoek van de Nederlandse onderzoeker Wolter Seuntjens is gebleken dat gapen ook een relatie heeft met seks. In zijn onderzoek verdiept hij zich in de geeuw in zijn geheel en ontdekte dat een gaap een erotische lading kan hebben. “Gapen is een vorm van non-verbale communicatie die in veel gevallen een erotische lading heeft,” stelt Seuntjens.

Ook gaat bij sommige mensen het orgasme gepaard met een gaap en zegt een Duits bijgeloof dat er meer aan de hand is dan sympathie alleen als twee partners samen gapen, lezen we op Slaapinfo.

9 wetenschappelijke redenen om je work-out in te ruilen voor seks

Gapen door gapen

Je collega begint te geeuwen en nog geen 3 seconde later begin je ook. Klinkt bekend? Dat is niet zo raar, want gapen heeft een aanstekelijk effect. Dit is waarom je gaat gapen als iemand anders gaapt.

Niet gek dus als je meerdere keren je kaken van elkaar hebt gehaald en even een flinke hap adem nam terwijl je dit artikel las.

Dit wil je ook weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️