Een elektrisch walhalla: dit Griekse eiland verbant benzine-, diesel- en gasauto’s

Astypalaia, een Grieks eiland in de Egeïsche Zee wil af van alle benzine-, diesel- en gasauto’s. Samen met Volkswagen gaat de Griekse regering er voor zorgen dat er op het eiland binnenkort alleen nog maar elektrisch gereden wordt. 

Het kleine Griekse eilandje met zo’n 1300 inwoners gaat door Volkswagen gebruikt worden als een proefgebied, en levert daarom 1000 elektrische auto’s. Het wordt een ‘modeleiland’ voor het ontwikkelen van nieuwe duurzame concepten in de toekomst.

Hoe wil het eiland volledig elektrisch worden?

Op het eiland rijden momenteel zo’n 1500 voertuigen rond, die zo snel mogelijk vervangen gaan worden. De stadsbussen worden E-bussen, de politiewagens E-politiewagens en de ambulances E-ambulances.

Wist je dit al? Nóg een duurzame uitvinding in Zweden: deze weg laadt elektrische auto’s op

Ook alle personenauto’s moeten elektrisch worden en daarvoor stelt de Griekse overheid een subsidie beschikbaar van €12.000. Een flinke subsidie, als je nagaat dat Volkswagen de auto’s tegen de kostprijs wil gaan verkopen.

De klimaat neutrale visie

Alle benzine-, gas- en dieselauto’s moeten binnen 3 tot 4 jaar verdwijnen. En dat is een grote klus, want “in de rest van de wereld zal het een proces van 20 jaar worden” zegt Volkswagen-ceo Herbert Diess.

Het plan is door Volkswagen bedacht om op schaal te kunnen zien wat er moet gebeuren om hun klimaatneutrale visie door te voeren. Astypalaia wordt nu als model gezien voor plannen van de komende jaren. Voor de verdere klimaatneutrale plannen, de ‘go-to-zero’-strategie, zal Volkswagen komende 5 jaar 33 miljard euro investeren.

Samen met Skoda en SEAT gaat Volkswagen de komende 9 jaar 75 elektrische auto’s op de markt brengen.

Must read: Deze Nederlandse elektrische auto is gemaakt van afval

Zelfvoorzienend eiland

Het bannen van auto’s met een verbrandingsmotor gaat overigens niet de enige duurzame maatregel worden voor het eiland. Astypalaia haalt momenteel nog al haar energie uit 4 dieselgeneratoren. Deze worden vervangen door windturbines en zonnepanelen, zodat het eiland binnen twee jaar volledig zelfvoorzienend is.

In totaal stelt de Griekse regering 20 miljoen euro beschikbaar om het eiland een nieuwe start te geven. De Griekse vice-minister van buitenlandse zaken, Konstantinos Fragogiannis zegt dat ze “van futuristische ideeën werkelijkheid gaan maken”.

Lees ook: Leef je milieubewust? Pas dan ook op je elektronisch afval (e-waste)!

Dat beloven bijzondere jaren te worden. Astypalaia wordt in een volledig nieuw en groen jasje gestoken. Goed nieuws, om de week even in tweeën te breken.

Meer goed nieuws:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Een elektrisch walhalla: dit Griekse eiland verbant benzine-, diesel- en gasauto’s
Sluiten