Redactie
Redactie Psyche 30 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Als je haar maar goed zit! (hierom vinden we het zo belangrijk)

Ik heb jarenlang mijn haar kort gedragen. Je hebt het talloze keren voorbij zien komen op straat: korte zijkanten, langer bovenop. Maar zoals dat gaat met je kapsel gaat het je vroeg of laat vervelen en na zes jaar bedacht ik me dat het misschien wel eens aardig zou zijn om mijn haar weer lang te laten groeien. Maar ja, zoals iedereen weet groeien je haren via je schedel rechtstreeks in je ziel. Wie zijn haar verandert, verandert in zekere zin zichzelf, of in ieder geval zijn zelfbeeld. Het is niet voor niets dat de kracht van Samsom in zijn haar zat. Ons haar is, meer nog dan onze kleding, datgene waarmee we ons aan de buitenwereld willen laten zien. Ons haar is, in ieder geval voor onszelf, een directe weerspiegeling van onze identiteit.

Je kunt je dus ook een totaal ander persoon voelen zodra je een ander kapsel krijgt. Ik merk het ook aan mezelf: waar ik eerder na twee minuten werk in de spiegel tevreden was, kijk ik nu in elke weerspiegelend oppervlak om te checken hoe m’n haar zit. Ik weet dat het wennen is, dat ik echt wel tevreden ben zodra het de goede lengte heeft bereikt, maar dat vind ik maar moeilijk om te accepteren.

The Book of Life

Ik denk de laatste tijd veel aan mijn haar. Ik schaam me eerlijk gezegd een beetje dat ik zo veel over mijn haar aan het nadenken ben. Maar goddank is daar The Book of Life om me te vertellen dat ik me daar niet voor hoef te schamen:

“Why does [our hair] matter so much? Because – however odd this may sound – we are using our hair to speak. We’re trying, through the syntax of coloured protein filaments, to express key aspects of our soul – and to communicate some of the deepest truths about who we are.”

We proberen dus via ons haar onze identiteit over te brengen. Hoe we werkelijk zijn vanbinnen, zo moeten onze lokken vallen. Het probleem is echter dat andere mensen die spiegel van onze ziel helemaal niet zo nauw nemen als wijzelf. Wanneer ik twintig minuten met mijn lokken heb staan kloten in de badkamer hoef ik niet te verwachten dat ook maar iemand ziet dat ik mijn haar heb gedaan: het interesseert anderen gewoon niet. Ze zien het niet, omdat ze nooit zo precies naar jou kijken als jijzelf. Terwijl ze zelf natuurlijk vervolgens net zo lang in de badkamer verdwijnen om hun haar te doen. Of zoals The Book of Life ons bitter troost:

“We should not mock others for caring so much about their hair – or berate ourselves for doing the same. We’re just engaged in the poignant business of attempting to communicate who we are. With all those dyes, curlers, tongs and scissors, we’re just trying to make ourselves a little more clearly understood in a world with painfully little inclination to care.”

Meer over de werking van ons brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Als je haar maar goed zit! (hierom vinden we het zo belangrijk)
Sluiten