Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 18 jan 2018

Een beter milieu begint onder de douche

Niemand wil een slecht milieu, maar bijna iedereen weet dat ‘ie er net als 99 procent van alle mensen nauwelijks iets aan doet. De cognitieve dissonantie wordt weggespoeld door afval te scheiden en minder vlees te eten. Vooral blijven doen, maar nu we het toch over wegspoelen hebben: in de badkamer valt op persoonlijk terrein nog veel te winnen. ‘Nou, nog één minuutje dan. Nee, kan ook eigenlijk niet. Ach, voor deze ene keer.’ Een warme douche is zo’n plek waar je voortdurend met jezelf in de clinch ligt. Je weet dat je belachelijk gedrag vertoont, maar de verleiding is te groot. Vooral ook omdat je niet anders gewend bent. Het is geen nieuws dat er in de badkamer veel te winnen valt. Maar eigenlijk zouden we deze paar simpele regels, al is het maar deels, allemaal écht eens moeten volgen. Als je dit al doet: chapeau. Zegt het voort, verspreidt het woord.

Om de dag douchen

Het zal even wennen zijn om niet meer iedere dag te douchen, maar uiteindelijk scheelt het vooral veel tijd en is het beter voor je gezondheid. Vroeger douchte men één keer per week. We kunnen ons voorstellen dat dit een wat overdreven stap is, dus probeer het gewoon om de dag.

Gemiddeld verbruikt de Nederlander volgens Vitens per dag 51 liter drinkwater met douchen. Als je om de dag zou douchen, zou dat dus 756 liter per maand schelen. Bijna 10.000 liter per jaar. Dat merkt het milieu (het verwerken en reinigen van water kost veel energie) en je portemonnee. Wetenschappers zijn het er overigens over eens dat te veel douchen slecht voor de gezondheid is.

Koud douchen

Uit een ander onderzoek blijkt dat koud douchen leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim. Bewijs je niet alleen jezelf, maar ook de hele economie een dienst. Maar je bespaart vooral veel energie. Warm water belast het milieu vijftig keer meer dan koud water. Bekijk deze bespaartips ook eens.

Toegegeven, iedere dag koud douchen is niet makkelijk. Maar zie het als een dagelijkse training van je geest. Ademhalen en gaan. Of probeer dagelijks te beseffen hoe bijzonder het is dat er überhaupt water uit je kraan komt. In dit Bedrock-artikel lees je meer over de voordelen over koud douchen.

Korter douchen

Mocht het bovenstaande nou echt ondraaglijk voor je zijn, douche dan gewoon wat korter en minder warm. Een douchecoach (een soort eierwekker, maar dan voor in de badkamer) doet wonderen. Als je iedere dag 5 minuten korter doucht, bespaar je al 90 kilo CO2 per jaar.

Denk na over je shampoo

Veel mensen hebben niet door wat er precies in hun haarproducten zit. Best zorgelijk, als je bedenkt dat je twee à drie keer per week shampoo of conditioner gebruikt. Maar welke producten zijn vriendelijk voor je haar én vriendelijk voor het milieu? Met deze natuurlijke haarproducten kom je een heel eind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een beter milieu begint onder de douche
Sluiten