Nourished
Nourished Verzorging 4 nov 2019
Leestijd: 6 minuten

Wat is het verschil tussen een gevoelige en gesensibiliseerde huid?

Samen met het natural beauty-platform Nourished beantwoorden we allerlei vragen die te maken hebben met jouw huid en fijne natuurlijke producten die daarbij matchen. De oprichters én huidexperts van Nourished, Erin en Floor, duiken diep in de materie. Een veel gestelde vraag is: wat is het beste product om te gebruiken bij een gevoelige huid? Wat blijkt als we wat dieper graven, de huid is niet gevoelig, maar gesensibiliseerd (yup, da’s echt een woord). We leggen het essentiële verschil uit!

Heb jij een gevoelige huid? Het zou zomaar kunnen zijn dat je eigenlijk een gesensibiliseerde huid hebt, en die wil je wellicht anders behandelen dan een gevoelige huid.

Een gevoelige vs. een gesensibiliseerde huid

Een gevoelige huid is vaak genetisch en iets waar je mee geboren bent. Een gesensibiliseerde huid ontstaat op een bepaald punt na de geboorte, dit kan in de kindertijd, adolescentie of zelf in het volwassen leven zijn.

Lees ook: 7 tips om blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen in het dagelijks leven te verminderen

De oorzaak is te wijten aan een beschadigde barrièrefunctie van de huid die leidt tot overgevoelige zenuwuiteinden. Een recent gepubliceerde review in een Dermatology Journal over huidaandoeningen ontdekte dat meer dan 50 procent (!) van de vrouwen en 40 procent (!) van de mannen last hebben van een gesensibiliseerde huid en dat deze cijfers exponentieel toenemen!

Oorzaken overgevoelige huid

De oorzaken van een overgevoelige huid zijn omgevings- en gedragsfactoren, waaronder:

  • Stress
  • Vermoeidheid en te weinig slaap
  • Verandering in weer o.a. extreme warmte, kou en wind
  • Allergenen (stof, pollen, dieren, vervuiling, rook van tabak, wollen of ruwe kleding)
  • Reacties op huidverzorging inclusief zonnebrand
  • Reacties op stoffen uit het milieu, waaronder huishoudelijke schoonmaakproducten

Kortom, huidsensibilisatie komt voor wanneer onze huid een allergische- of ontstekingsreactie heeft op iets waarmee het in contact komt of bepaalde levensstijlfactoren. Vaak uit zich dit in uitslag, schilferige huid, bultjes en puistjes.

Veel producten verergeren het probleem

Bekend cosmetisch chemicus en oprichter van Biologi Skincare, Ross Macdougald, zegt dat veel van de huidverzorgingsproducten die we gebruiken om onze huid te verbeteren, het probleem juist verergeren.

“Er zijn veel materialen; synthetisch en natuurlijk, die nooit gebruikt zouden mogen worden in producten die in contact komen met de huid. Een voorbeeld hiervan zijn alcohol-verbindingen, geurstoffen, etherische oliën, glycolen, oppervlakte-actieve stoffen en vetalcoholen samen met sommige natuurlijke vetten en wassen. Helaas zie ik veel van deze materialen en stoffen te vaak in huidverzorgingsproducten en zouden ze er simpelweg gewoon niet in mogen zitten.”

Welke producten helpen en welke belemmeren?

Dan rijst de vraag: hoe ontdekken we in de zee van huidproducten welke onze huid helpen en welke producten de huid juist belemmeren?

Knoop dit goed in je oren:

Een lesje labels begrijpen

We raden aan om te beginnen bij de labels op producten beter te leren begrijpen. Les nummer 1: een claim dat er 2 tot 5 procent actieve ingrediënten in een product zitten, betekent eigenlijk dat het product voor 95 tot 98 procent bestaat uit vulstoffen met synthetische zuren en conserveermiddelen die gevoelige huidcellen verder kunnen ontsteken. Een no go dus!

Ook interessant: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Gebruik geen parfum

Omdat geuren één van de meest bekende, irriterende stoffen voor de huid zijn en deze de gevoeligheid van de huid kunnen verergeren, raden we aan om geurstoffen te ditchen, zowel in parfum als in je dagelijkse huidverzorgingsproducten.

Zoek de juiste balans

Oké, dus we begrijpen volledig dat dit veeeeel moeilijker is dan dat het klinkt, maar het speelt écht een enorme rol in de gezondheid van je huid.

Stress, late/lange nachten, gebrek aan slaap betekent dat we meer tijd doorbrengen in onze ‘vecht-en-vlucht’-stand, wat een enorme invloed heeft op ons zenuwstelsel.

Hoe meer tijd we in deze stand doorbrengen, hoe minder kans op genezing en regeneratie het lichaam heeft, en hoe meer je lichaam in de ontstekingsstand staat. Een lichaam in stress heeft geen tijd om te genezen en herstellen, dat heeft geen prioriteit. Met andere woorden: gezondheid en genezing komt van binnenuit.

Drink water

We weten allemaal dat water drinken belangrijk voor ons is, maar niet iedereen beseft hoe belangrijk het is voor onze huid. Stel je het verschil voor tussen een opgedroogde rozijn en een sappige dikke druif. Dat is letterlijk het verschil in je huidcellen wanneer je uitgedroogd bent versus goed gehydrateerd.

Zo drink je meer water: Meer water drinken, maar hoe dan?

Zorg ervoor dat je dagelijks 2 tot 3 liter water drinkt om de natuurlijke functie en het uiterlijk van je huidcellen te ondersteunen.

Gebruik olie- of op-water-gebaseerde-huidverzorgingsproducten

In plaats van het aanbrengen van chemicaliën en conserveermiddelen op je huid die voor meer irritatie kunnen zorgen en de huid verder sensibiliseren, kies je liever voor producten op water- of oliebasis.

Bijvoorbeeld rozenbottelolie, zoete amandelolie, zonnebloemolie en macadamia-olie. Deze werken uitstekend voor het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid en helpen de geïrriteerde of beschadigde huid herstellen.

Dat merken we bij veel van onze Nourished-klanten, maar ook bij Erin’s man die last heeft van psoriasis en een extreem gevoelige huid. De Goji Cleansing Oil en Activator 7 Oil van Sans [ceuticals] hebben letterlijk zijn leven veranderd door de psoriasis te verminderen tot bijna niets.

Nieuw concept in de huidverzorging

Huidverzorging die enkel in water-oplosbare-100 procent-actieve ingrediënten bevat, is een geheel nieuw concept. Innovatieve ontwikkelaar MacDougald heeft het als één van de eersten ontdekt en gebruikt het om de Biologi-serums te ontwikkelen (aanrader!).

Ook interessant: Dermatologen zweren bij deze 5 tips voor een gezonde en stralende huid

Met deze producten kunnen wateroplosbare voedingsstoffen in hun pure vorm van de plant op de huid worden aangebracht. Daardoor is het toevoegen van andere ingrediënten buiten de plant zelf, niet meer nodig.

Als je een erg gevoelige huid hebt, raden we aan om met het Bf serum te starten. Dit kan worden gebruikt voor je lichaam, handen en gezicht! Als je eenmaal een hele fles hebt gebruikt, is je huid waarschijnlijk aan het genezen en kun je voor één van de andere Biologi Serums kiezen.

Bronnen
An Bras Dermatol. 2017 Jul-Aug; 92(4): 521–525. Sensitive skin: review of an ascending concept* Ida Duarte,1 Jéssica Eleonora P. S. Silveira,2 Mariana de Figueiredo Silva Hafner,1 Raquel Toyota,2 and Debora Midori M. Pedroso2

Dr Erin Hawken BSc BCh (Hons) en Floor Hendriks (Bsc Hons) zijn de oprichters van Nourished.nl, een one-stop online boetiek gespecialiseerd in clean beauty en natural living. Zij bieden proactieve, niet-oordelende educatie, een community en een platform met goed onderzochte Clean & Green Beauty en Lifestyle producten. Zij nemen graag het research gedeelte uit handen, zodat jij dit zelf niet hoeft te doen. Zo wordt het maken van een eerlijke keuze makkelijk en betrouwbaar.

Meer over de huid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen een gevoelige en gesensibiliseerde huid?
Sluiten