Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 20 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo kan vreemdgaan bijdragen aan je persoonlijke groei

Eén op de vier vrouwen gaat vreemd, schreven we al eerder. Toch blijft vreemdgaan best een taboe. En hoewel het inderdaad veel schade kan aanrichten, kan het toch ook bijdragen aan je persoonlijke groei. Een scheve schaats rijden in je relatie kan voor veel ellende zorgen. Je kunt ervoor kiezen om samen alsnog verder te gaan, of om je relatie te beëindigen. Ook is de kans groot dat je überhaupt niet vertelt dat je bent vreemdgegaan. Wat je ook doet, het kan je sowieso helpen om te groeien als persoon. Natuurlijk is dit helemaal geen pleidooi vóór vreemdgaan, maar als het dan toch is gebeurd… We delen tips van Mindbodygreen.

Allereerst kan het bijvoorbeeld goed zijn om op te reflecteren op je gevoel in de situatie. Vreemdgaan kan een duidelijk signaal zijn dat je moet werken aan je zelfvertrouwen, als je telkens bevestiging buiten de deur zoekt. Of misschien ben je wel heel snel jaloers en word je daar onzeker of wraakzuchtig door? Misschien vind je je leven wel heel saai en heb je behoefte aan meer variatie of avontuur. Op deze manier leer je jezelf als persoon beter kennen en ontdek je algauw waar de pijnpunten liggen.

Dit vind je vast ook interessant: Deze mensen hebben het vaakst seks (en het is niet wat je denkt).

Ontdek waarom

Je reflecteert natuurlijk niet alleen op je gevoel in de situatie, maar ook op de reden achter het vreemdgaan zelf. Was het een opwelling, of is er meer aan de hand? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoe de persoon waar je een affaire mee hebt of had, jou laat voelen. Voel je je opeens gerespecteerd of misschien wel meer gewaardeerd? Dan kan het zijn dat je dit mist in je eigen relatie.

Ook kan het zijn dat je simpelweg aandacht zoekt – iets wat maar weinigen zullen toegeven, maar eerlijkheid naar jezelf brengt je meer dan leugens. Als je merkt dat je constant aandacht nodig hebt en daarom vreemdgaat, kun je hier best eens met iemand over praten, bijvoorbeeld met een vriendin, coach of therapeut.

Hoe ga je verder?

Tot slot kun je kijken naar je eigen reactie op het vreemdgaan. Blijf je toch bij je vriend(in) of ga je ervandoor? Onze reactie kan ons bijvoorbeeld laten inzien dat onze huidige relatie niet (emotioneel) gezond is, en dat het daarom beter is om verder te gaan.

Maar overspel betekent niet automatisch het einde. Bij sommige mensen kan het juist helpen om dichter tot elkaar te komen in hun relatie. Misschien realiseer je je nu pas hoeveel je van hem of haar houdt – of dat een open relatie juist beter bij jullie past.

Relatiedip?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo kan vreemdgaan bijdragen aan je persoonlijke groei
Sluiten