Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 20 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe help je je partner die kampt met psychische problemen?

In Nederland heeft ruim 40 procent van de mensen ooit last gehad van een psychische aandoening. Zélf met mentale problemen dealen is een uitdaging, maar dat geldt ook wanneer je een partner hebt die struggelt met zijn of haar mentale gezondheid. Het taboe dat op mentale stoornissen heerst, helpt ook niet bepaald mee. In zo’n situatie wil je niets liever dan zien dat het goed gaat met de ander, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe kun je je partner het beste steunen?

Psychische problemen kunnen ook grote invloed hebben op de omgeving van je partner. Omdat het moeilijk kan zijn er voor een ander (en je vaak zelf niet weet hoe je dan wél kunt helpen), delen we graag wat tips van experts. 

Maak de problemen bespreekbaar

Praten over psychische problemen is niet makkelijk. Voor degene met psychische klachten is het vaak een grote stap om erover te beginnen. Volgens psycholoog.nl is het toch belangrijk om deze stap te maken. Je partner moet weten dat erover gesproken mag worden.

Jij zou hierin het voortouw kunnen nemen. Het kan al een enorme verademing zijn voor de ander om opgemerkt en gehoord te worden. Erkenning speelt een belangrijke rol bij het zelfbeeld van de ander.

Wél is het belangrijk om dit op het juiste moment en de juiste manier te doen. Vertel je lief hoe jij de situatie ervaart en laat merken dat je vanuit een veilige en liefdevolle plek spreekt.

“Ik zie dat je vaak somber bent, klopt dat?” of “Ik geef om je en vroeg me af hoe het met je gaat.” Zo creëer je de mogelijkheid om je partner te laten spreken over zijn of haar eigen ervaringen.

Probeer de problemen zo goed mogelijk te begrijpen

Wanneer je met iemand in gesprek gaat over zijn of haar psychische problemen, is het belangrijk om zelf veel informatie over de klachten te verzamelen. Probeer zo goed mogelijk door te krijgen wat je partner ervaart. Als je dit lastig vindt, kunnen psychologen psycho-educatie (voorlichtingen en advies over psychische problemen) geven.

Dit vind je wellicht ook interessant: Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar

Neem je partner serieus

Als je partner niet lekker in zijn of haar vel zit, is het belangrijk om de gevoelens van de ander in ieder geval altijd serieus te nemen. Het gevoel is er nu eenmaal en je moet er vanuit gaan dat dit niet 1,2,3 weg zal gaan.

Laat zien dat je niet direct een oordeel klaar hebt, maar de moeite neemt het probleem te begrijpen. Als de ander zich serieus genomen voelt, kunnen er ook serieuze gesprekken plaatsvinden.

Ga niet te snel over op advies

“Ga eens mee naar de yoga, stop met social media, ga naar buiten!” Dit zijn misschien wel ijzersterke tips die echt kunnen werken, maar er is daarvoor in een vroeg stadium nog geen plaats. Volgens relatie-expert Margaret Paul kunnen zulke kleine adviezen juist heel neerbuigend overkomen.

Als het probleem zo simpel opgelost was, had je partner het allang gedaan. Het geven van zulke adviezen kan ervoor zorgen dat de ander zich niet serieus genomen voelt. Je bent er vooral om te luisteren en je hoeft niet met oplossingen te komen.

Hoe wil je partner geholpen worden?

Iedereen gaat op een andere manier om met zijn of haar problemen. Hoe jij daarbij kunt helpen, staat dus ook niet vast. Het is belangrijk om te begrijpen op wat voor manier de ander geholpen wil worden. Dit zou elke dag anders kunnen zijn, maar het zorgt wel voor vertrouwen en laat zien dat je je partners ideeën waardeert en serieus neemt.

Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 De signalen

Het lezen van ervaringen van anderen (zoals het artikel hierboven) en het praten met lotgenoten kan je ook helpen. De stichting Labyrint In Perspectief zet zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische problemen. Zo organiseert de stichting bijvoorbeeld praatgroepen voor naasten.

Schakel professionele hulp in

Stimuleer je partner professionele hulp te zoeken. Niet door meteen een langdurige sessiereeks voor te stellen, maar om ‘gewoon eens met iemand te praten’. Op deze manier verlaag je de drempel voor de ander. Ook kun je voorstellen om zelf mee te gaan. Zo blijf je meer betrokken en kan je je partner thuis beter ondersteunen.

Zorg goed voor jezelf en ken je eigen grens

Het is goed om iemand met psychische klachten te ondersteunen, maar het is belangrijk om je grens te kennen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je partner er met jouw hulp weer bovenop komt, maar je moet ook oppassen. Je vriend(in) helpen is zwaar. Zorg dat je zelf genoeg ontspanning krijgt en zorg dat je je niet overbelast. Psychotherapeut, Megan Bruneau: “geef je grenzen op tijd aan en zeg nee wanneer dat nodig is.”

Het zal altijd lastig blijven om psychische problemen te overwinnen, maar een goede partner kan een groot verschil maken. Hoewel het geen makkelijke periode wordt voor jullie beiden, kan de relatie een stuk sterker worden. Wat er juist voor kan zorgen dat jullie er samen beter uitkomen.

Deze artikelen zijn ook het lezen waard:

(Deze reeks gaat door tot #9)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️