Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 20 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Aan het intermittent fasten? Wat je het beste kan eten als eerste maaltijd van de dag

Intermittent fasting is misschien wel de grootste trend op het gebied van gezondheid van de afgelopen jaren. En niet geheel onbelangrijk: het is een trend die al een hele tijd aanblijft. Da’s niet zo gek, want intermittent fasting is niet per se gericht op gewichtsverlies maar eerder op het resetten van het lichaam door het periodiek te onthouden van voeding. Daarom is het des te belangrijker goed te letten op wat je als eerste maaltijd eet na zo’n vastperiode.

Intermittent fasting is populair onder vrouwen én mannen, interessant dus. Maar wat eet je als eerste maaltijd nadat je een tijdje niets hebt gegeten?

Intermittent fasting

First things first: intermittent fasting (IF) is een manier om je snel fit te voelen en waardoor je gewicht kan verliezen. Dit laatste hoeft overigens niet.

Bij IF gaat het niet om voeding die je wel of niet eet, het gaat er vooral omdat je een tijdje vast. Dus een aantal uren per dag of week géén voeding binnen krijgt.

Populaire vormen zijn de 12:8  (waar bij je dagelijks enkel tussen 12.00u en 20.00u eet en dus het ontbijt overslaat) en 5:2-dieet (waarbij je 5 dagen per week ‘normaal’ eet en 2 dagen streng vast).

Ook interessant: Wat je wetenschappelijk gezien wilt weten vóór je aan intermittent fasting begint

Op deze manier heeft je lichaam de tijd om te werken aan belangrijke lichaamsfuncties in plaats van het constant verteren van voedsel. Want let’s be honest: normaliter eten we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. En je lichaam maar verteren…

Er zijn onderzoeken gedaan dat vasten heel wat kan doen voor het resetten van cellen in je lichaam en daarom positieve gevolgen zou hebben, zoals een verminderde kans op chronische ziektes en een betere gezondheid op latere leeftijd. Toch moet er nog steeds veel onderzoek naar IF gedaan worden.

Wat eet je na het vasten?

Enfin, er zijn veel mensen die intermittend fasten en laaiend enthousiast zijn over de resultaten. Ik voelde me bijvoorbeeld veel fitter en had minder slaap nodig toen ik bijna een jaar lang het ontbijt oversloeg en voornamelijk tussen 12.00u en 20.00u at.

Maar als je na uren vasten weer gaat eten, wil je wél opletten wat je daarna weer in je lichaam stopt. Heb je er ooit over nagedacht waarom ontbijt breakfast heet in het Engels? Het breakt een fast. Break-fast. Heb je er weer een leuk feitje voor aan de kersttafel dit jaar.

Must read: Wat je wetenschappelijk gezien wilt weten vóór je aan intermittent fasting begint

Je wilt dat de eerste maaltijd van de dag (hoe laat dat dus ook mag zijn) een goede is. Holistisch voedingsdeskundige Kelly LeVegue deelt een aantal do’s en don’ts op MindBodyGreen voor het ontbijt na het vasten.

Oppassen voor te veel honger

Omdat je na het vasten doorgaans honger hebt, wil je oppassen dat je niet voor de verkeerde voeding kiest. Wacht daarom niet tot je neervalt van de honger. De eerste trek, daar kom je wel doorheen, maar zorg niet dat je zóveel honger hebt dat je je daarna niet meer kan inhouden.

“Volgens onderzoek blijkt dat wanneer je na een vast kiest voor een maaltijd met witte rijst of aardappels, je bloedsuikerspiegel, insuline-level én inflammatoire markers omhoog gaan,” vertelt LeVegue.

Dat kan ervoor zorgen dat je alle voordelen die je net met het vasten heb bereikt, weer ongedaan maakt. Een beetje zonde dus. Met andere woorden: er is voedsel dat je wilt vermijden en juist wilt eten na het vasten.

Dit wil je ontbijten na het vasten

Om te genieten van de gezondheidsvoordelen die je opdoet met vasten, wil je als eerste maaltijd na de vast het liefst kiezen voor een maaltijd die rijk is aan eiwitten en makkelijk te verteren is.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Asperges
  • Komkommer
  • Courgette
  • Gekookte wortelen
  • Bonen
  • Peulvruchten

Goede ontbijtideeën zijn dus: roerei met groenten en avocado, een warme chiapudding met lijnzaadjes of een smoothie met vetten, vezels, eiwitten en groenten.

Dit wil je vermijden na het vasten

Ondanks dat ze gezond zijn, wil je na een vast geen groenten eten als bloemkool, kool, broccoli, paksoi en spruitjes. Deze kruisbloemige groenten zijn namelijk rijk aan zwavel en kunnen zorgen voor een opgeblazen buik en buikklachten.

Verder wil je een ontbijt vermijden dat geraffineerde suiker of koolhydraten bevat en arm is aan vezels of eiwitten. Dat zorgt namelijk voor een piek in de bloedsuikerspiegel en leidt erna juist tot meer honger.

Conclusie

Of je nu aan het intermittent fasten bent of niet: de eerste maaltijd van de dag heeft een grote impact op je gezondheid, je bloedsuikerspiegel en energie voor de rest van de dag. Je kan de dag dus maar beter goed beginnen!

Zorg daarom altijd voor een gebalanceerd en voedzaam ontbijt met eiwitten en vezels!

Onze favo ontbijtinspiratie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️