Toe aan nieuwe ontbijtinspiratie? 4 heerlijke ontbijtrecepten met vegan yoghurt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2F%C2%A9AbbotKinney%E2%80%99s-Tessy-van-den-Boom-11.jpg)
Een goed begin is het halve werk, en dat geldt al helemaal voor de eerste maaltijd van de dag. Of je nu een vroege ontbijter bent of liever rond een uur of 11 je eerste maaltijd eet, een gezond ontbijt is belangrijk. Omdat variantie minstens zo essentieel is, delen we nieuwe ontbijtinspiratie met heerlijke plantaardige yoghurt! Spoiler: en dat is meer dan alleen kommetjes yoghurt.
Denk je aan een lekker en gezond ontbijt dan denk je al snel aan yoghurt, vers fruit en iets van granola. Maar je kan yoghurt op nog véél meer manieren verwerken in je ontbijt dan alleen in een kommetje.
En nog mooier is dat dankzij de heerlijke plantaardige alternatieven van tegenwoordig het helemaal niet meer nodig is om dierlijke producten te kopen. Deze 4 heerlijke ontbijtjes met vegan yoghurt zijn het bewijs!
4 x ontbijt met vegan yoghurt
1. Pancakes met fruit en yoghurt
Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Ze zijn lekker als ontbijt, brunch of als dessert. Vooral als je ze lekker zoet maakt, zoals in dit 100 procent plantaardige recept!
Ingrediënten voor 4 personen (10 pannenkoeken)
- 4 el extra virgine kokosnoot olie
- 175 gram gedroogde haver (of havermeel)
- 75 gram speltmeel
- 75 gram amandelmeel
- 500 ml amandelmelk
- Snufje zout
- 3 el kokossuiker
- 1 1⁄2 el bakpoeder
- 1 el appelcider azijn
Topping:
- 400 ml Abbot Kinney’s Oat Start (nieuwe smaak, op basis van haver – héérlijk!)
- 100 gram rode bessen
- 150 gram aardbeien
- 100 gram frambozen
- Ahornsiroop naar smaak
Dit heb je nodig:
- keukenmachine
- niet klevende koekenpan
De bereidingswijze
- Zet een pan op het fornuis en smelt de kokosolie. Maal de gedroogde haver in de keukenmachine (als je het havermeel niet kon vinden).
- Neem een grote kom en meng daarin de gemalen haver (of havermeel), speltbloem, amandelmeel, kokossuiker, bakpoeder, amandelmelk, kokosolie en een snufje zout, goed door elkaar
- Schep nu het bakpoeder bij het mengsel in de kom, samen met de appelzijn. Yay, als het goed is zie je nu de eerste luchtbellen: dat zou wel moeten gebeuren! Blijf nog even goed roeren en laat het beslag daarna 5 minuten rusten. Voeg indien nodig wat meer amandelmelk toe als het beslag te dik wordt tijdens het rusten.
- Zet vast een koekenpan op laag vuur om voor te verwarmen
- Smelt wat kokosolie in de koekenpan en schep een (soep)lepel beslag in de pan voor een kleine tot middelgrote pannenkoek. Wellicht moet je de hitte iets hoger zetten: ergens tussen lage en gemiddelde hitte. Draai de pannenkoeken aan de ene kant goudbruin en bak aan de andere kant ongeveer een minuut. Blijf doorgaan totdat je geen beslag meer hebt. Stapel de pannenkoeken op een mooi bord.
- 6. Lepel wat vegan yoghurt op de pannenkoeken en maak af met wat rode vruchten. Als extraatje kun je meer bessen, ahornsiroop en vegan yoghurt op tafel zetten
* Zorg ervoor dat het bakpoeder vers is. Dat betekent: niet ouder dan een maand. Anders borrelt het beslag misschien niet en zijn je pannenkoeken niet luchtig.
2. Yoghurt bowl met homemade cacao granola & blauwe bessen
Dit blijft natuurlijk het all time favorite ochtendmaal – een kom vol (vegan) yoghurt met homemade granola. Naast het feit dat dit een heerlijk recept is, zorgt de mix van zaden en blauwe bessen voor de perfecte gezonde kickstart.
Ingrediënten voor 2 personen en 1 weckpot granola
Voor de granola:
- 25 gram extra virgine kokosnoot olie
- 2 el extra virgine olijfolie
- 2 el agavesiroop
- 1 grote citroen
- 300 gram gedroogde haver
- 75 gram boekweitvlokken
- 50 gram kokos vlokken
- 75 gram zonnebloempitten
- 25 gram sesamzaadjes
- 50 gram lijnzaad
- 100 gram pecannoten
- 2 el rauwe cacaopoeder
- 1 el kaneel
- Snufje zout
Voor 2 yoghurt bowls:
- 300 ml vegan yoghurt (bijvoorbeeld Abbot Kinney’s Oat Start)
- 8 el cacao granola
- 2 handjes blauwe bessen
- 1 el rauwe cacao nibs
- Blaadjes munt voor de garnering (optie)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 °c en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Smelt de kokosolie op laag vuur in een pan, haal hem van het fornuis als de olie gesmolten is. Voeg de agavesiroop en de olijfolie toe, roer even en zet apart.
- Rasp de schil van de citroen in een grote kom. Voeg vervolgens de haver, boekweitvlokken, kokosvlokken, alle zaden, pecannoten, rauwe cacaopoeder, het kaneel en zout toe.
- Giet de inhoud van de pan in de kom met alle droge ingrediënten en roer tot alles goed gemengd is.
- Spreid het granola mengsel gelijkmatig uit over het bakpapier en schuif de bakplaat ongeveer 30 minuten in de oven. Handig: zet om de 10 minuten een alarm, om het geheel in de oven even om te roeren voor een gelijkmatige bruining. Niemand houdt van verbrande granola, toch?
- Laat de granola volledig afkoelen voor je het gebruikt. Bewaar de muesli bij voorkeur in een weckpot of luchtdichte container, zo blijft het het langst lekker.
- Lepel wat vegan yoghurt in 2 kommetjes en schep de granola er bovenop, ongeveer 4 eetlepels. Verdeel de blauwe bessen en de cacao nibs over de kommetjes en garneer met wat muntblaadjes.
Ook heerlijk: 3 sapjes-recepten voor een mooiere huid (anti-acné, superskin en forever young)
3. Bessen smoothie
Een smoothie in de ochtend is áltijd een goed idee. Het is zo gemaakt, gezond en lekker. Als dat geen goede kickstart van de dag is. Deze variant is dankzij de blauwe besjes (en dus antioxidanten) extra goed voor je huid!
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 handjes blauwe bessen
- 175 g kersen (bevroren)
- 75 ml water of havermelk
- 8 el vegan yoghurt (bijvoorbeeld Abbot Kinney’s Oat Start)
- 1 tl lijnzaad
- 1 tl chiazaad
- 11⁄2 el tahini
- 1 el rauwe cacao nibs
Dit heb je nodig:
- blender
- fles 500ml (optioneel)
- rietje
Bereidingswijze optie 1
- Doe alle ingrediënten in de blender en pureer totdat het mengsel glad is.
- Schenk en verdeel de smoothie in 2 glazen.
Bereidingswijze optie 2
- Doe de volgende ingrediënten in de blender: blauwe bessen, kersen en water (of havermelk). Pureer tot een glad mengsel. Schenk 2⁄3 met een trechter in een kleine fles, en hou de rest van het bessenmengsel apart.
- Meng de vegan yoghurt met het lijnzaad en chiazaad in een kom. Gebruik opnieuw een (schone) trechter om dit mengsel in de fles te schenken.
- Schep de tahin en 1 eetlepel cacao nibs in de fles. Schenk hierna de rest van het bessenmengsel in de fles, en (optioneel) garneer met wat extra cacao nibs.
- Roer de smoothie voor het drinken, zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd en het makkelijk te verdelen is in 2 porties.
4. Zoete fritters
Deze knapperige fritters zijn om je vingers bij af te likken! Het fijne is dat ze en gezond zijn, helemaal vegan en toch lekker knapperig omdat je ze bakt in olie. Even in een sausje dippen en dit hemels brunchgerecht is is klaar!
Ingrediënten voor 2 personen (ongeveer 10 fritters)
- 3 zoete aardappels
- 1 rode ui, fijngesneden
- 1 tl zout
- 75 g kikkererwtenmeel
- 2 el extra virgine olijfolie
- 1 tl pittige paprikapoeder
- olijfolie, om in te bakken
- 200 ml vegan yoghurt (bijvoorbeeld Abbot Kinney’s Oat Start)
- 5 verse muntblaadjes, fijngesneden
- verse kervel, fijngesneden en naar smaak
- 1 limoen, in partjes
- handje pistachenoten, geroosterd
- 2 handjes rucola
- 1 avocado, in plakjes
- 1⁄2 el zwarte sesamzaadjes
Dit heb je nodig:
- een keukenmachine
- keukenpapier
Bereidingswijze
- Rasp de zoete aardappel in de keukenmachine. Doe de geraspte aardappel, ui, zout, paprikapoeder en de olijfolie in een mengkom en laat het 5 minuten rusten.
- Voeg het kikkererwtenmeel toe en roer totdat alles goed is gemengd.
- Verhit een koekenpan op matig laag vuur. Of gebruik twee koekenpannen als je sneller wil bakken!
- Schep 2 eetlepels van het mengsel en gebruik je handen om er een bal van te vormen. Vlak de bal zodat het een burgervorm krijgt. Herhaal bij de rest van het mengsel en leg de fritters op een groot bord.
- Doe 5 lepels olijfolie in de koekenpan en plaats voorzichtig de (eerste lading) fritters in de pan. Laat ze in totaal 15 minuten bakken en draai ze na de eerste 10 minuten even om. Haal ze uit de olie wanneer ze goud en knapperig zijn, en laat de overtollige olie uitlekken op wat keukenpapier of een servet. Serveer de fritters warm!
- In de tussentijd: meng de vegan yoghurt met de munt, kervel en het sap van 1 partje limoen in een kom. Breng op smaak met wat zwarte peper en zout.
- Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan op matig laag vuur.
- Leg de zoete aardappel fritters op een bord en kleed aan met rucola, plakjes avocado & sesamzaadjes. Garneer met de vegan yoghurt-dressing, pistachenoten, en een partje limoen.