Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 26 mrt 2016

De gevoelens van jouw vrienden hebben invloed op je eigen geluk

Een vriendin staat met tranen in haar ogen voor je deur. Het is uit met haar vriend en ze voelt zich ellendig. Jij daarentegen hebt je droombaan net in the pocket en hebt die ochtend het koopcontract van je toekomstige huis getekend. Kortom, jij voelt je on top of the world. Dat straal je uit, en dat voelt ze. Binnen no time zitten jullie lachend in de kroeg en absorbeert ze jouw positiviteit. Hoe kan dat? Is een goede of slechte vibe besmettelijk?

Het fenomeen van zogeheten ‘emotional contagion’ (besmettelijke gevoelens) is uitvoerig onderzocht. Het onderzoek wijst uit dat, ook al is iedereen er niet even vatbaar voor, mensen over het algemeen de emoties van anderen overnemen.

Dit overnemen van anderen is ook terug te zien in de Observational Learning-theorie, waarin kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. Jij lacht als je man een grapje maakt, en je kind neemt die gewoonte vervolgens over.

Langer leven

Als iemand van je houdt en om je geeft heb je hier volgens psychologen Herbst-Damm en James Kulik mentaal heel veel aan. Ze onderzochten of een sociaal vangnet een verschil maakte in heftige situaties wanneer iemand op sterven lag in een hospice. Gedurende het onderzoek volgden ze 290 patiënten tot hun uiteindelijke dood. De patiënten die vaker werden bezocht door familie, vrienden of vrijwilligers leefden gemiddeld twee maanden langer dan diegenen die geen bezoek kregen.

Nu is dit een heftig voorbeeld, maar geldt het ook voor zaken als liefdesverdriet, een rotdag hebben of een winterdipje? Kunnen bezoekjes van vrolijke vrienden een verschil maken? Volgens het onderzoek van de afdeling psychologie van Georgia State University in Atlanta helpt het wel degelijk als je liefdevolle vrolijke mensen om je heen hebt als je iets traumatisch meemaakt. En de University of Manchester vond een link tussen gelukkige vrienden. Ze onderzochten 2000 scholieren en keken naar hoe hun buien elkaar beïnvloedden. Hiervoor gebruikten ze dezelfde methode als het monitoren van besmettelijke ziektes. En wat bleek? Vrolijke vrienden zorgden ervoor dat hun vrienden weer vrolijker werden. Het is dus besmettelijk. Maar je hoeft niet bang te zijn om depressief te worden van iemand die zich een keer down voelt. Uit het onderzoek bleek namelijk dat een slechte bui minder invloed had dan een goede bui.

En wat is dan een vriendschap waar je vrolijk van wordt? Drie tekenen van een goede vriendschap:

Ze zijn oprecht blij voor je

Als vriendinnen oprecht blij worden van jouw geluk, zonder jaloers of boos te worden, dan zijn ze keepers. Goede vrienden zijn als een team en vieren elkaars successen samen.

Jullie begrijpen elkaar

De basis van een vriendschap is de connectie met de ander. Jullie hebben bijvoorbeeld dezelfde interesses, of hebben vaak dezelfde mening over uiteenlopende zaken. Jullie kunnen dus levellen en vinden support bij elkaar.

Ze kunnen je opvrolijken, maar zijn ook eerlijk

Je bent verdrietig en ze kunnen je met een bepaalde blik al opvrolijken of brengen je favoriete chocolade ongevraagd langs. Maar ze zijn ook eerlijk wanneer dat nodig is. Je weet daardoor altijd wat je aan ze hebt.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
De gevoelens van jouw vrienden hebben invloed op je eigen geluk
Sluiten