Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Column 13 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #9 – ‘Mam, zou je de scheermesjes uit de badkamer kunnen halen?

De kerstdagen komen eraan en Claire balanceert nog steeds op het randje van crisis. Het is bovendien een enorm beladen kerst, omdat we weten dat het de laatste wordt van mijn terminaal zieke oma. We slapen een paar dagen bij mijn ouders in Groningen. Voor vertrek stuur ik een berichtje naar mijn moeder: “Hey mam, zou je alle scherpe voorwerpen uit de badkamer willen halen?” en daarna: “Heb het er maar niet over.”

Ik wil vooral inzoomen op die laatste regel.

Nog steeds een taboe

Eigenlijk is het heel gek. Claire en ik zijn makers van de mentale gezondheidspodcast ‘Stoorzender’, waarin we constant verkondigen: ‘Praat erover, alleen dan gaat het taboe eraf’. Dat blijkt dus in de praktijk nog moeilijker dan gedacht. Met het laatste appje naar mijn moeder versterk ik zélf het taboe waar we juist zo van af willen.

Aan de andere kant laat dit voorval juist zien hoe hardnekkig dit taboe is en hoe belangrijk het is om erover te praten. Claire vertelt weleens verhalen van meisjes die door eigen toedoen bij de eerste hulp komen en daar te horen krijgen dat ze geen verdoving krijgen: “Je hebt het zelf gedaan, dus dan hoef je ook geen verdoving tijdens het hechten.”

Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

De ongrijpbaarheid

Het is ook de ongrijpbaarheid van het onderwerp dat het zo lastig maakt. Wat bezielt iemand die zichzelf snijdt? Hoe kan het dat Claire de neiging voelt om zichzelf te beschadigen? Een destructieve gedachte die zo sterk is, dat ze er constant weer weerloos tegen blijkt.

Ik snap er helemaal niets van. Ook Claire is radeloos. Ze wíl zichzelf helemaal niet beschadigen, maar het gebeurt gewoon. De gedachten ontstaan uit een (extreem) negatief zelfbeeld, door toe te geven aan deze gedachten wordt het zelfbeeld nog zwakker. De overtuiging om ‘gewoon te stoppen met snijden’ die bij mij en veel andere omstanders als eerste omhoog komt, is daardoor veel te kort door de bocht. Het is een vicieuze cirkel die heel erg moeilijk te doorbreken is. 

Ook lezen: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde

Ik kan ook niet zeggen dat het voor mij went. De zesde keer komt niet minder binnen dan de derde keer. Ik hoor van anderen dat het niet helpt om scherpe voorwerpen weg te halen: als iemand zichzelf wil beschadigen, dan gebeurt dat toch wel. Toch kan ik de gedachte dat ik nieuwe wonden kan voorkomen niet onderdrukken en dus haal ik zekerheidshalve toch maar, voor zover mogelijk, alle scherpe voorwerpen in huis weg. Het mag niet baten.

Ik word boos. ‘Vertel het me dan! Waar doe je het mee? Een scheermesje? Het ijzeren mechanisme van een knijper? Je wil er toch vanaf? Zeg het dan!”

Geen antwoord.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze column beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer lezen van Jeroen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #9 – ‘Mam, zou je de scheermesjes uit de badkamer kunnen halen?
Sluiten