Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 27 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

We love plants – maar hebben ze écht een luchtzuiverende werking of overschatten we de kracht?

Planten in cafés, planten in huis, planten op de werkvloer en planten op social media. De plantenhype is real. Niet zo gek, ze zouden je vrolijker maken, je productiviteit boosten, sneller laten genezen en niet onbelangrijk: planten zouden de lucht zuiveren. Geen wonder dat we fysiek én digitaal over de planten struikelen. Maar hoeveel is eigenlijk waar van die bewering?  

Naast dat planten natuurlijk een lust voor het oog zijn en natuur de mens nu eenmaal goed doet,  zouden planten dus nog een krachtige gave hebben. Die van de zuiverende lucht. Maar nemen we dat niet iets te snel aan?

Zuiveren planten de lucht?

Heel leuk natuurlijk die planten, maar hoeveel is er waar van de beweringen dat planten de lucht in huis zuiveren? En hoe schadelijk is het als je geen planten in huis hebt?

Voordelen lijken er in elk geval genoeg als je kijkt naar het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is naar de mentale gezondheidsvoordelen van planten. Zo zou je je minder alleen voelen (niet zo gek als je voor tientallen planten moet zorgen), het zou stress en angsten verminderen en planten laten je sneller genezen (er is onderzoek gedaan naar planten op ziekenhuiszalen). Maar er is meer.

Lees ook: Deze 5 grote planten wil je in huis (mooi voor als je hoge plafonds hebt!)

Het omzetten van chemische stoffen

NASA deed een bekend onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten (al in 1989), en wat bleek? Bepaalde kamerplanten (die dus binnen staan) kunnen bepaalde chemische stoffen zoals benzeen, formaldehyde (zeer onaangename geur) en trichloorethyleen ‘zuiveren’ ofwel verwijderen uit de lucht.

Dit gebeurt via de bladeren. De cellen van planten zijn kleine chemische fabrieken waar chemische stoffen worden omgezet in andere stoffen, stoffen worden afgebroken en stoffen worden opgebouwd. De plant kan ongezonde stoffen omzetten in andere stoffen, die bijvoorbeeld als voeding voor de plant kunnen dienen, of transporteren naar andere delen van de plant, lezen we hier.

Zo zetten zetten water, zonlicht en gassen (CO2) via de bladeren om in suikers en zuurstof. Wat dus zou kunnen helpen bij het ‘verfrissen’ van de (muffe) lucht. Er is echter een ‘maar’.

We overschatten de kracht van planten

Ondanks dat deze planten het vermogen hebben om enkele stoffen uit de lucht te hallen, overschatten we de luchtzuiverende voordelen van kamerplanten, suggereert dit onderzoek. Wil je de lucht in huis verversen, dan ben je veel sneller af om simpelweg een raam open te zetten of de airconditioner aan te doen, dan planten aan te schaffen.

Het betreffende onderzoek werd gedaan door professor Michael Waring, werkzaam aan het Drexel College of Engineering in Philadelphia, Amerika. Waring en zijn PHD-student legden ruim 12 onderzoeken naast elkaar die zijn gedaan naar de luchtzuiverende werking van planten in de afgelopen 30 jaar. Wat bleek?

Vind je vast ook interessant: Planten om je heen (dus thuis, op kantoor of op je dakterras) maken je gelukkig

Het onderzoek van NASA was niet helemaal relevant omdat het in een afgesloten lab plaatsvond en niet in een kantoor of huis. Er werd verder ook niet gekeken naar of deze resultaten hetzelfde zouden zijn in een realistisch woonhuis. Bummer.

Opnieuw onderzoeken

Waring vindt dat wetenschappers opnieuw door hun analyses zouden moeten gaan. “Dit is zeker een voorbeeld van hoe wetenschappelijke bevindingen in de loop van de tijd misleidend of verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden,” meent hij.

“Maar het is ook een goed voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek de bevindingen voortdurend opnieuw moet onderzoeken om dichter bij de grondwaarheid te komen.”

Oké, misschien werken de planten dus niet zo zuiverend als werd gedacht en gehoopt, maar vergeet niet dat we ons heel prettig voelen in de buurt van planten, ze stress verminderen en ons ook een beetje gezelschap bieden.

Gewoon lekker blijven planten shoppen dus, maar wél af en toe het raam openzetten.

Meer leren over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
We love plants – maar hebben ze écht een luchtzuiverende werking of overschatten we de kracht?
Sluiten