Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 8 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Moeite met een balans vinden? Met deze 6 gewoontes blijf je georganiseerd

Vraag jij je ook weleens af hoe iedereen zijn leven zo georganiseerd en gebalanceerd krijgt? Een drukke baan, een opgeruimd huis, work-outs, wijntjes drinken met vrienden, gezonde maaltijden, tijd voor jezelf… En dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele kinderen.

Geloof ons: het gras is altijd groener aan de overkant en we worden allemaal weleens gillend gek. Toch zijn er een aantal gewoontes waarin je dat gebalanceerde en georganiseerde leven haalbaarder voor je maakt. Met deze 6 gewoontes maak je het een stuk makkelijker voor jezelf.

Papieren planner

Als jij vaak niet genoeg ruimte in een agenda hebt, het belangrijk vindt om je te blijven ontwikkelen én ook nog eens fan bent van lijstjes, dan ga je heel gelukkig worden van een papieren planner. Die kun je namelijk zien als een soort van personal assistent, die al je afspraken, to do-lijstjes en doelen bijhoudt.

Natuurlijk kun je ook een digitale versie bijhouden, die hoef je niet overal mee te slepen. Kijk vooral wat voor jou zelf het fijnste werkt. Een papieren planner helpt mij – meer dan een digitale versie – overzicht te houden.

Meal preppen

Het vooruit plannen en preppen van je maaltijden is niet alleen een goede manier om georganiseerd te blijven, het helpt je ook een healthy lifestyle ondanks je drukke baan te behouden. Wij zijn fan van meal preppen omdat het voedselverspilling tegengaat en je daarnaast ook nog eens tijd en geld scheelt.

Inspiratie nodig? Check dan eens zusje WorkJuice voor meal prep recepten.

Een routine

Voor de één lijkt het misschien saai, voor de ander juist heerlijk: een vaste routine. Bij welk kamp je ook hoort, een routine zorgt voor een georganiseerder leven. Zéker als je kinderen in huis hebt verloopt je leven een stuk soepeler met een vaste routine.

Maak je geen zorgen dat er helemaal geen ruimte meer is voor spontaniteit, je houdt je natuurlijk zo veel aan je routine vast als je zelf wilt. Het is vooral een manier om het makkelijker voor jezelf te maken om bijvoorbeeld op vaste dagen te sporten, gezond te eten of me-time in te plannen.

Lees ook: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda

Klusjes geven aan je kinderen

Heb je kinderen? Dan kan het nog meer een uitdaging voelen om een georganiseerd en gebalanceerd leven te hebben. Probeer daarom niet alles in het huis zelf te doen. Kinderen kunnen vaak meer dan we denken! Laat ze meehelpen rondom het huis. Het doen van klusjes als de vloer vegen, planten water geven en was opvouwen geeft jou ademruimte en helpt ze ook nog eens zelfstandiger te worden.

‘s Morgens sporten

Voor sommigen klinkt het eerder zetten van je wekker als een nachtmerrie, maar geloof ons: het is een kwestie van gewoonte. De meest succesvolle mensen staan eerder op dan de rest van de wereld, omdat het deze uurtjes zijn waarin je veel gedaan krijgt. Wat je ‘s ochtends vroeg kunt doen voordat iedereen wakker wordt? Sporten bijvoorbeeld!

Hoe vaak heb jij jezelf wel niet voorgenomen om ‘s avonds te gaan sporten, om er dan achter te komen dat je wel heel moe bent van je lange werkdag? ‘s Ochtends sporten geeft je een boost in energie én productiviteit.

Lees ook: Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Zelfreflectie

Uit onderzoek is gebleken dat zelfreflectie zorgt voor minder stress en betere prestaties. Neem eens per week even de tijd om te flecteren op de afgelopen tijd. Op welke momenten liep het allemaal even niet zo lekker? Pas als je dit weet, kan je actie ondernemen.

Stress jij bijvoorbeeld elke ochtend weer wat je vandaag aan moet doen? Maak het dan een gewoonte om je kleding te avond van tevoren al klaar legt. Vergeet je elke keer je rekeningen te betalen? Spreek dan met jezelf af dat je elke zaterdagochtend je post wegwerkt en afhandelt. Alleen met zelfreflectie kom je achter deze zaken die je leven een stuk makkelijker én georganiseerder gaan maken.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Moeite met een balans vinden? Met deze 6 gewoontes blijf je georganiseerd
Sluiten