Kiara Louis
Kiara Louis Mind 15 mrt 2018

Wil je meer verantwoordelijkheid op je werk? Zo kaart je het aan

Je kunt meer dan je doet op je werk, en dat weet je zelf ook. Waarom pikken andere mensen dat dan niet op? Een gebrek aan erkenning kan heel demotiverend kan werken, maar jij bent wel de enige die er iets aan kunt doen.

Als je al een langere tijd op dezelfde functie zit en al je taken heel goed uitvoert, is de kans groot dat je wel toe bent aan meer uitdaging. Dat kan heel positieve gevolgen hebben, want onder je niveau werken maakt je niet bepaald gelukkig. We delen drie tips van FastCompany, zodat jij je baas kunt laten zien dat je meer verantwoordelijkheid aan kunt.

Focus op wat je wilt

Allereerst is het slim om de focus te leggen op de werkzaamheden die je kunt doen, in plaats van dingen die je zou moeten doen. Zeker wanneer je onder je niveau werkt, is de kans groot dat er allerlei taken zijn die je wel moet doen, maar die niet passen bij jouw baan of niveau. Breng dat dan op een positieve manier en zeg dus wat je wél wilt, in plaats van waar je geen zin (meer) in hebt. Zeg dus liever dat je graag wat meer projecten wil oppakken, in plaats van te zeuren over die oneindige Excel-sheets die je moet invullen.

Dit vind je vast ook interessant: Minder werken maakt ons meer gefocust, creatiever én productiever.

 

Weet waarvoor je getekend hebt

Soms gaat het dan om dingen waar je inmiddels te goed voor bent, maar het kan ook heel goed zijn dat jij eigenlijk heel ander werk doet dan de baan waarvoor je gesolliciteerd hebt. Pak jij je functieomschrijving er nog weleens bij? Als je echt totaal iets anders doet dan de taken die daarin staan, kun je dit best op een rustige manier aankaarten. Vertel daarbij ook dat je in het begin zo gemotiveerd was om te werken aan bepaalde dingen, en dat je het simpelweg heel jammer vindt dat je deze toffe dingen niet kunt doen.

Doe het zelf

Maar soms wil je ook graag dingen doen die buiten je functieomschrijving vallen, en daar zul je dan toch naar moeten schreijven. Zelfs als jij focust op wat je wilt, kan je baas dit echter als geen geschikte optie zien. Hij of zij vindt het misschien nog geen goed idee om jou in een keer zo veel verantwoordelijkheid te geven. Wat je dan kunt doen, is projecten oppakken in je vrije tijd. Voer bijvoorbeeld een doelgroeponderzoek uit voor het bedrijf waar je werkt, als je marketing-assistent bent, zonder dat iemand je dat heeft gevraagd.

Klinkt vrij ambitieus, en dat is het ook. Maar als je echt graag meer verantwoordelijkheid wilt, kun je prima zelf initiatief nemen – ook als je daarvoor een paar vrije uurtjes in moet leveren. Het moment dat jij kunt laten zien dat je een project compleet zelfstandig succesvol hebt weten af te ronden, is misschien het moment dat je baas je meer vrijheid wil geven. Voor je het weet worden jouw saaie, simpele taakjes misschien wel vervangen voor grotere, interessante projecten.

 

En natuurlijk, het vragen om meer verantwoordelijkheid aan je baas kan best wel spannend zijn. Maar leg vooral de focus op wat je wél wilt en toon initiatief, dan komt het vast goed. Laat je vooral niet ondersneeuwen – jij mag er zijn, en het is tijd dat andere mensen dat ook gaan inzien.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Wil je meer verantwoordelijkheid op je werk? Zo kaart je het aan
Sluiten