Leroy van den Berg
Leroy van den Berg Nutrition 8 jul 2019

Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)

Mijn moeder eet ineens avocado’s. Ik schrok me kapot toen ik de boterzachte vrucht (of groente? Wie het antwoord weet, wint vast veel discussies op verjaardagen) als voorgerecht op m’n bord zag verschijnen. Ze had ‘m overgoten met zoete chilisaus, spekjes en gebakken uitjes. Want: ‘Lekker én gezond!’ Het hoofdgerecht bestond uit drie brokken geitenkaas omringd door een carpaccio van bieten, honingdressing, pijnboompitten en rucola. Het toetje? Een bak vol gesneden fruit met yoghurt. Groene thee, zónder suiker maar mét een stroopwafel als hekkensluiter. M’n moeder is een keukenprinses.

Het was genieten, eerlijk waar. Maar gezond? Dat allerminst. Een blije geit in een weiland, opengesneden avocado’s die vrolijk in de zon chillen en een pratende banaan maken de maaltijd van moederlief nog geen gezonde maaltijd. Marketing is a bitch.

Ontbijtkoek is gezond toch?

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik tot twee jaar geleden de dag begon met een pak vloeibaar ontbijt (degene waar standaard de tekst: ‘Nu met extra granen en mineralen!’ op pronkt) en een ontbijtkoek XXL (is gezond toch? Nee? niet?). Ik geloofde jarenlang oprecht dat dit een prima start was. Het roer ging om toen een vrouwelijke collega zich afvroeg of een zwangerschap bij mannen daadwerkelijk door de wetenschap was uitgesloten. Heel hard huilen verzachtte de pijn.

Lees ook: Hiermee zeg je nee tegen vleesmarketing

In de val gelokt door reclameboys

Feit is dat het gros van de mensen – net als mijn moeder – dagelijks in de val wordt gelokt door vernuftige reclameboys. Daar zijn we ons uiteraard bewust van, maar toch gaan we keer op keer (on)bewust plat voor een lachende aardbei op een verpakking van bruin gerecycled papier. Logisch ook wel. Niemand wil een superblij varken door zijn eigen stront zien rollen op de verpakking van een karbonade om te bewijzen dat ‘ie écht een goed leven heeft gehad.

Hoe valide en mooi de verpakking ook oogt, een korte blik op de ingrediëntenlijst is de eerste stap richting een gezonde maaltijd. Een simpele regel die ik sinds kort in de supermarkt hanteer; bestaat het product uit meer dan zes ingrediënten, dan is het in negen van de tien gevallen rotzooi.

Het blijft een uitdaging hoor, dat gezonde leven. De basis is daarentegen vrij simpel. Eet puur en niet te veel, maak kleine porties, luister naar Jack Johnson (zoals ik op dit moment doe) en ga zo nu en dan bij je moeder eten – dan komt het allemaal wel goed.

Meer lezen over gezondheid?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)
Sluiten