Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 24 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die mentaal sterke mensen doen

Wil je fysiek sterk worden, dan is het vrij duidelijk wat je moet doen. Maar wat nou als je mentaal sterk wil worden? Dat vereist toch een andere aanpak. Om je op weg te helpen delen we tien dingen die mentaal sterke mensen doen, volgens Mindbodygreen.

Ze kijken niet naar het succes van anderen

Je hebt dan misschien iets gedaan wat super goed is, er zal helaas altijd iemand zijn die het nóg iets beter kan dan jij. En daarom heeft het dus helemaal geen zin om op anderen te letten. Mentaal sterke mensen weten dit. Ze doen niet aan wedstrijdjes en meten zichzelf niet met anderen. Wat ze wel doen: ze creëren hun eigen definitie van succes en beseffen dat ieders pad naar succes uniek is.

Ze dagen zichzelf iedere dag uit

Of het nou om persoonlijke doelen of om professionele doelen gaat, mentaal sterke mensen dagen zichzelf constant uit om iedere dag een beetje beter te worden. Ze hebben een duidelijke visie en zijn vastberaden om hun doelen ook te bereiken.

Ze reflecteren op hun vooruitgang

Mentaal sterke mensen dagen zichzelf niet alleen uit om ergens beter in te worden, ze nemen ook regelmatig de tijd om te reflecteren op hun eigen progressie. Ze evalueren of ze het goed doen (of juist niet) en ze kijken welke veranderingen ze moeten maken om weer op het juiste pad te komen.

Lees ook: 13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen

Ze identificeren hun emoties

Het is natuurlijk niet zo dat mentaal sterke mensen nooit verdrietig zijn, boos, of gefrustreerd. Want dat zijn ze net zo goed weleens. Maar het verschil zit ‘m in de manier waarop ze hiermee omgaan. Ze maskeren hun pijnlijke gevoelens niet en ze proberen hun emoties niet weg te stoppen. In plaats daarvan zijn ze zich bewust van hun gevoelens en weten ze hoe emoties de manier waarop ze denken en zich gedragen beïnvloeden.

Ze vervangen hun negatieve gedachten

Iedereen twijfelt weleens aan zichzelf, en iedereen heeft weleens negatieve gedachten. Ook mentaal sterke mensen dus. Maar in tegenstelling tot anderen kiezen ze ervoor om zich niet mee te laten sleuren door dergelijke gedachten. Oftewel: ze laten negatieve emoties niet de overhand nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door negatieve gedachten te vervangen met meer realistische statements, of positieve self-talk.

Ze maken slim gebruik van hun mentale energie

If only we had the time and energy… Maar helaas. Tijd en energie zijn eindig. Mentaal sterke mensen weten dit en maken daarom slim gebruik van deze bronnen. Ze verspillen geen tijd aan het zorgen maken over dingen waar ze toch geen invloed op hebben. Liever gebruiken ze hun mentale energie om ergens beter in te worden. Iets waar ze zelf wél invloed op hebben.

Ze erkennen hun eigen tekortkomingen

Hoe goed we ook in bepaalde dingen zijn, er zijn ook altijd dingen waar we minder goed in zijn. En dat is prima. Mentaal sterke mensen zijn niet bang om hun eigen tekortkomingen te erkennen. Ze durven het aan te geven wanneer ze hulp nodig hebben en hebben er geen problemen mee om taken te delegeren.

Ook interessant: Volledig voor mezelf kiezen voelt egoïstisch: zo breng ik daar verandering in

Ze oefenen om ergens beter in te worden

Als mentaal sterke mensen iets niet (goed) kunnen, dan blijven ze oefenen om zich te verbeteren. Ook als dat betekent dat ze eerst tien of twintig keer falen. En als ze de skill in kwestie eenmaal onder de knie hebben dan gaan ze daar niet mee lopen pronken. Dat is namelijk niet het doel. Ze willen iets oefenen om er écht goed in te worden. Niet omdat het leuk is naar anderen toe.

Ze nemen de verantwoordelijkheid over hun leven

Soms hoor je mensen zeggen dat ze dingen doen waar ze eigenlijk niet zo’n zin in hebben, of met mensen omgaan die ze eigenlijk niet echt mogen. Maar tja.. dat doen ze ‘vanwege dit’, en ‘omdat..’. Mentaal sterke mensen doen dit niet. Ze weten dat ze de macht hebben over hoe ze hun tijd spenderen, met wie ze hun tijd spenderen, en hoe ze zich voelen.

Ze blijven trouw aan hun waarden

Iedereen heeft zo zijn eigen waarden. Maar niet iedereen blijft hier trouw aan. Mentaal sterke mensen doen dat over het algemeen wel. Ze hebben een duidelijk beeld van wat hun waarden zijn en maken keuzes die in lijn liggen met deze waarden.

Meer lezen over zelfverzekerdheid?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️