Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 3 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen

Gedachten kan je trainen net als een sixpack, schreven we onlangs. Goede gewoontes kan je aanleren, totdat ze vanzelf gaan en je mentaal sterker wordt. Maar als je écht wilt groeien en mentaal sterker wilt worden, wil je ook slechte gewoontes laten gaan.

Uit onderzoek blijkt dat er een aantal dingen zijn die mentaal sterke vrouwen allemaal níét doen. Hoewel je je gedachten als man én als vrouw kan trainen, zijn er een aantal dingen (lees: negatieve gedachten) waar vrouwen net iets makkelijker aan vasthouden.

Auteur van het Boek 13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen, Amy Morin, schreef er – zoals de titel al zegt – een boek over.

Herken je ongezonde gewoontes voor verandering

Sociale druk en culturele gewoontes zijn volgens Morin subtiele oorzaken waardoor vrouwen deze ongezonde gewoontes ontwikkelen. Het herkennen van je ongezonde gewoontes is de eerste stap als je creatief en positief wilt groeien.

1. Zij vergelijken zichzelf niet met anderen

Of het nu op Instagram is, of met een vriendin die wél promotie krijgt, sociaal vergelijken is killing voor je eigen geluk. Dat vertelt ook gelukspsycholoog Josje Smeets in de eerste podcastaflevering van Bedrock Talks. Door jezelf te vergelijken, focus je op een ander en op jouw onzekerheid in plaats van op je doelen. En dat laatste wil je net wél doen.

2. Zij streven niet naar perfectie

Perfectie = imperfect. Perfectionisten ervaren zoveel stress om taken perfect te volbrengen, dat ze zichzelf vaak voorbij gaan en de prestaties er niet per se beter op worden. Jezelf willen uitdagen is gezond, maar leg de lat niet te hoog.

3. Zij zien kwetsbaarheid niet als een zwakte

Over de kracht van kwetsbaarheid leerde we al eerder van Brené Brown. Anderen om hulp vragen en ervoor uitkomen dat je niet altijd alles weet of hoeft te weten, is júíst een sterke eigenschap.

4. Zij laten hun onzekerheid niet in de weg staan om doelen te bereiken

Iedereen is onzeker, ook al zeggen ze van niet. Niets mis mee. Maar wel zonde als negatieve gedachten je stoppen om je doelen te bereiken. Geloof daarom vooral niet alles wat je brein je probeert te vertellen (ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet), want je brein onderschat jou. Je kan meer dan je denkt, wedden?

5. Zij overdenken niet alles

Veel denken, en dan vooral overdenken, is iets waar vrouwen erg goed in zijn. Toch is het een eigenschap die mentaal sterke vrouwen voor zover mogelijk, loslaten. Hoe vaker je over alles heen gaat, hoe onzekerder je wordt en hoe meer je gevaar in elke situatie ziet. Een oplossing? Verdoe geen tijd aan overdenken, maar besteed die tijd liever aan een oplossing bedenken voor het probleem.

Lees ook: Kan ‘positive thinking’ je leven compléét veranderen? (een psycholoog legt uit)

6. Zij zijn niet bang om een uitdaging aan te gaan

Uit je comfort zone treden is eng, maar een mentaal sterke vrouw gaat die managersfunctie of dat confronterende gesprek toch niet uit de weg. Waarom? Zulke gesprekken of uitdagingen vermijden, zorgt er enkel voor dat je vast komt te zitten. Door jezelf te confronteren met je angsten, bouw je uiteindelijk zelfvertrouwen op.

7. Zij zijn niet bang om de regels te breken

Regels zijn er om gebroken te worden, zo luidt een cliché. Juist door je af en toe buiten de gebaande paden te begeven kan je een verschil maken.

8. Zij halen geen ander naar beneden om zichzelf beter te voelen

Het is makkelijk om af en toe een sneer uit te halen naar een ander, gewoon om jezelf even iets beter te voelen. Maar écht sterk word je er niet van. Heb je het niet met iemand? Focus je dan liever op jezelf en jouw goals in plaats van op de slechte kanten van een ander.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)

9. Zij laten zich niet door anderen stoppen

Of iemand je nu vertelt dat je iets niet kan, je er niet voor gemaakt bent, je niet bent aangenomen voor een baan; anderen kunnen je alleen stoppen, als jij ze die vrijheid geeft. Mentaal sterke vrouwen laten zich niet in de weg zitten, óók niet bij tegenslagen.

10. Zij geven zichzelf niet de schuld als er iets slechts gebeurt

Jezelf de schuld geven van dingen die buiten jouw macht liggen, brengt je niet ver. Natuurlijk kan je jezelf tot op zekere hoogte verantwoordelijk houden voor dingen die misgingen die wél jouw schuld waren, maar ook dat is menselijk. Slechte keuzes gemaakt? Dan heb je er in elk geval van geleerd, handig voor de volgende keer! Accepteren, leren en verder gaan.

11. Zij blijven niet stil

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen minder aan het woord komen dan mannen, in sociale omgevingen, maar ook in vergaderingen. Mentaal sterke vrouwen blijven niet stil zitten, maar laten zichzelf horen.

12. Zij zijn niet bang zich verder te ontwikkelen

Hoe ouder je wordt, hoe meer je zal veranderen. Je kennis, voorkeuren en misschien ook interesses. Mentaal sterke vrouwen veranderen en ontwikkelen vrolijk mee. Zij staan open zichzelf te herontdekken, of dat nu is om op je 40ste van baan te switchen of op latere leeftijd je spiritualiteit te ontdekken. Learn and grow as you go!

13. Zij zijn niet bang voor hun eigen succes

Succes kan soms best eng zijn, je wilt immers niet arrogant overkomen of te ambitieus zijn. Geeft iemand je een compliment? Schuif het niet door naar een ander, maar accepteer het en probeer ‘dankjewel’ te zeggen. Lees deze tips over hoe je complimenten kan leren aannemen.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is de podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert én gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️