Julie van der Have
Julie van der Have Column 30 mei 2017

Volledig voor mezelf kiezen voelt egoïstisch: zo breng ik daar verandering in

Mijn nieuwe giga bewuste levensstijl kost me veel tijd. Niet gek dus dat het impact heeft op mijn omgeving. Daarom was ik de afgelopen weken in een constante strijd met mezelf. Ik sta steeds weer voor de keuze: mag ik mezelf nu belangrijker vinden dan de ander? Elke keuze heeft een keerzijde op dat vlak. En dat is best K.

De strijd met mezelf

Ik vind de relatie met de ander heel belangrijk. Ik ben misschien wel meer met hem of haar bezig, dan met mezelf. Hoe zorg ik dat diegene zich fijn voelt? Door daar op te letten, bescherm ik de ander en dat betekent automatisch dat ik me aanpas. Dit is niet compleet nieuw voor me, maar het is weer vers op de radar. Opeens volledig voor mezelf kiezen voelt dus af en toe bijzonder egoïstisch.

Bedrock Talks: over gezond egoïsme met Inger Strietman

Waar dat gevoel vandaan komt? Ik ben soms bang dat mijn omgeving het niet begrijpt als ik voor mezelf kies. Dat doen ze misschien wel met hun verstand, maar als ik iets afzeg, denk ik toch dat ze het onaardig vinden. Dit vul ik overigens helemaal zelf in. En daar zit de strijd: ik sta mezelf niet toe om in mijn ogen een slechte, of beter gezegd niet perfecte, vriendin, zus of dochter te zijn. Man, ik verlies nog liever mijn pink.

Taai maar fraai

Gelukkig is daar het warrior-programma. De perfecte stok achter de deur om te blijven kiezen voor mezelf. Het knaagt af en toe als ik mensen teleurstel of vroeg het feest verlaat, maar ik doe het wel. Ik begin langzaam de vruchten te plukken van dit intense programma. Fysiek en mentaal. Ik heb meer energie en focus.

Bovendien begin ik te ervaren waarom mediteren en praten over mijn ervaringen goed voor me is. Ik zie nu dat ik mag kiezen wat ik wil. Dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak vraag jij jezelf af: wat wil ik? Het is voor mij niet meer zwart of wit. Het is niet meer mijn best doen of opgeven. Nope, daar tussenin is ruimte voor mij. En dat, dames en heren, is echt een verademing.

Kiezen en doen

Natuurlijk vind ik de ander soms alsnog belangrijker dan mezelf. Gelukkig maar. En nee, dit is niet de pleaser die spreekt. Voor een ander kiezen is liefde geven en als ik daar nu voor kies, probeer ik die keuze bewust te maken. Dan kan ik er volledig voor iemand anders zijn, zonder achteraf spijt te hebben.

Hoe ik bij mezelf check wat ik echt wil? Ik doe mijn ogen dicht, haal 3 keer diep adem en ga bij mijn buik te rade. Daar ligt altijd het antwoord. Het zijn mijn overtuigingen waardoor ik soms niet helder zie.

Ik heb nu het inzicht, alleen het inchecken bij mijn gut feeling vergeet ik nog net zo vaak als dat ik er wel aan denk. Het kiezen voor mezelf voelt ook nog wat onwennig, maar zodra ik de knoop heb doorgehakt, ben ik opgelucht. Zou het ooit wennen?

Hoe weet je of je chakra’s uit balans zijn (en hoe fix je het)?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Volledig voor mezelf kiezen voelt egoïstisch: zo breng ik daar verandering in
Sluiten