Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Verzorging 23 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat je huid over je gezondheid zegt

Je gezicht kan veel verraden over je gezondheid. Bij face mappen worden delen van je gezicht verbonden aan je organen of lichaamsdelen. Deze techniek stamt af van de traditionele geneeswijze Ayurveda en kan je helpen om je meer te vertellen over je gezondheid.

Voorhoofd

Onzuiverheden op het voorhoofd kunnen veroorzaakt worden door vettige haarproducten, maar het kan ook een dieper liggende oorzaak hebben.

Volgens de geneeswijze van Ayurveda kan het liggen aan problemen met de lever of galblaas. Het gaat om een probleem in het spijsverteringssysteem dat waarschijnlijk door stress wordt veroorzaakt. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen en verminder stress door yoga of meditatie.

Ogen

Een kleine iris kan betekenen dat er problemen zijn met de gewrichten, terwijl een vlekkerige iris kan wijzen op een slechte opname van voedingsstoffen door de darmen. Heb je een lichte ring om je iris heen? Let dan op je suiker- en zoutinname, het kan dat je er te veel van binnen krijgt. Als je oog een gelige kleur heeft, kan dit wijzen op het niet goed functioneren van je lever.

Lees ook: Hoe oogyoga je kan helpen bij het verminderen van vermoeide ogen

Wallen en gezwollen oogleden kunnen wijzen op een verminderde nierfunctie. Het kan helpen om meer water te drinken en beter te kauwen op je voedsel voordat je het doorslikt.

Wangen

Acne op je wangen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een vieze telefoon of kussensloop. Ook kan het komen doordat je je gezicht te veel aanraakt.

Volgens Ayurveda kunnen verkleurde wangen een teken zijn van een slechte opname van voedingsstoffen, zoals foliumzuur en ijzer. Daarnaast zijn je wangen gekoppeld aan je longen. Besteed daarom aandacht aan de manier waarop je ademt en probeer eventueel ademhalingsoefeningen.

Neus

Als je last hebt van onzuiverheden op je neus, kan dit wijzen op problemen met je bloeddruk. Voeg meer gezonde vetten toe aan je dieet (bijvoorbeeld avocado) en vermijd alcohol, koffie en pittig voedsel.

Lippen

Je onderlip kan je iets vertellen over de gezondheid van je darmen. Bruine vlekjes kunnen erop wijzen dat je enzymen niet goed functioneren, maar kunnen ook een teken zijn van parasieten of wormen in de dikke darm.

Ook interessant: Dit moet je elke dag doen voor een gezonde huid

Bleke lippen zijn vaak een teken van bloedarmoede. Zorg dat je genoeg ijzer binnenkrijgt door bijvoorbeeld meer bladgroenten te eten. Lippen met een blauwe ondertoon kunnen wijzen op een slechte zuurstofopname. Heb je ook last van kortademigheid? Dan kun je het beste langs een arts gaan.

Verkleuringen op je onderlip kunnen wijzen op problemen in de darmen en verkleuringen aan de rand van je lip kunnen wijzen op problemen met de nieren.

Tong

Wondjes aan de rand van je tong kunnen wijzen op een probleem met je longen. Als je ribbeltjes voelt aan de zijkant van je tong, kan dit wijzen op een slechte opname van voedingstoffen uit het bloed. Dit kan komen doordat je te veel bewerkte voedingsmiddelen eet. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Kin

Je kin is de plek waar stress tot uiting komt. Ook wanneer je hormonen uit balans zijn kun je dit zien aan je kin. Vaak krijg je last van onzuiverheden rond je menstruatie. Probeer stress zoveel mogelijk te beperken, slaap voldoende en beweeg regelmatig om onzuiverheden zoveel mogelijk tegen te gaan.

Meer Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️