Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Pompoen? Moet je doen! Dit zijn 6 redenen waarom pompoen op je menu zou moeten staan

Pompoen is een echte herfstgroente. Of eigenlijk is het een vrucht en familie van de komkommer en de meloen, maar qua voedingswaarde lijkt de pompoen meer op groente dan op fruit. Dat maakt dat de bolle, vaak oranje vrucht dus hartstikke goed voor je is. Dit is waarom pompoen zo gezond is.

Pompoenen bevatten veel vezels, maar weinig calorieën. Er zijn heel veel soorten pompoenen waarvan er een paar eetbaar zijn. Die soorten heb je nodig op het herfstmenu, want ze houden je fit en gezond.

Pompoen is gezond om de volgende redenen

Grappig is dat zowel de zaden, het vruchtvlees als de schil (in veel gevallen) eetbaar is. Een waar vitaminebommetje dus en daarom is pompoen zo gezond.

Vitamine A-bommetje

Pompoen bevat een hoog gehalte aan bètacaroteen, dat is een carotenoïde (antioxidant) die door je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine heb je nodig voor gezonde en sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid.

Pompoen is gezond én caloriearm

In die oranje rakkers zitten heel veel vezels en voedingsstoffen, maar erg weinig calorieën. Je snapt dus dat deze oranje vrucht ideaal is voor als je op je voeding wil letten. Door de vezels zit je er goed vol van en de voedingsstoffen zijn supergoed voor je lijf. Een handje pompoenpitten als gezonde en lekkere snack kan natuurlijk ook.

Vol met antioxidanten

In pompoenen zitten dus antioxidanten, zoals alfa-caroteen, bèta-caroteen en bèta-cryptoxanthine. Deze beschermen je huid bijvoorbeeld tegen de straling van de zon. Wel is het zo dat hier nog veel meer onderzoek naar gedaan moet worden en is het dus altijd belangrijk om je in te smeren met een SPF.

Sterk immuunsysteem

In een pompoen zit veel bètacaroteen wat in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem en bestrijd infecties in je lijf. Verder zit de vrucht vol vitamine C, vitamine E, ijzer en foliumzuur dat je immuunsysteem helpt je lichaam gezond te houden.

Pompoen is gezond voor je ogen

Eet een wortel, daar krijg je goede ogen van, werd vroeger vaak gezegd. Dat geldt ook voor pompoenen. Vitamine A, luteïne en zeaxanthine die je vindt in pompoen zijn stoffen die je ogen gezond houden. Vooral als je ouder wordt is het een goed idee om hier op te letten, het kan zelfs blindheid voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.

Goed voor je hart

In de oranje vrucht zit veel kalium, vitamine C en vezels en die zijn weer goed voor je hart. Uit onderzoek blijkt dat een hoge kaliuminname zorgt voor een lagere bloeddruk en een verlaagd risico op een beroerte.

Pompoen is heel erg lekker

Bovendien kun je heel veel verschillende gerechten maken met pompoen in de hoofdrol. Eet ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️