Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 12 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Vegan kaas 2.0: dit is de vegan kaas van de toekomst

Hoewel het aanbod aan plantaardige zuivel steeds uitgebreider, interessanter en lekkerder wordt, heeft vegan kaas nog steeds niet het meest sexy imago. En ja: ook wij hebben af en toe wel ‘ns teleurstellende vegan kazen geproefd.

Dat komt omdat kaas misschien wel één van de moeilijkste producten is om op een lekkere manier te veganizen. Toch lezen we behoorlijk hoopgevende dingen over de vegan kazen van de toekomst.

Vegan kaas 2.0

Als je vertelt dat je veganistisch eet, krijg je al snel te horen: “Ja, maar kaas dan…”. Herkenbaar? Wij voorspellen (en hopen!) dat deze vraag binnen een aantal jaren al véél minder gesteld zal worden.

Want let maar eens op: binnenkort is vegan kaas misschien wel net zo ingeburgerd als vleesvervangers, plantaardige vis of havermelk.

Dé vegan kazenmaker van Nederland: we gingen in gesprek met Willicroft

De reden dat we deze voorspelling met zoveel overtuiging kunnen maken, zit ‘m in een artikel op Live Kindly. Daarin wordt uitvoerig beschreven hoe voedingswetenschappers tot een nieuwe ontdekking zijn gekomen. Die ontdekking is een stof die prolamine heet.


Prolamine is een bijproduct van het proces waarbij mais wordt nat gemalen om er zetmeel en olie uit te extraheren. Wat prolamine zo interessant maakt in de context van plantaardige kaas, is dat het zich bij verhitting op dezelfde manier gedraagt als gesmolten kaas.

Spicy! Dit zijn de 5 lekkerste vegan Aziatische gerechten

Kortom: het zou zo maar eens kunnen dat we binnenkort plantaardige kazen zien die op dezelfde manier smelten en stretchen als gewone kaas.

Bye bye slijmerig spul

Dat is anders dan bij vegan kaas die gebaseerd is op kokosolie, het basisingrediënt bij het grootste deel van de vegan kazen. Wanneer de kokosolie in de kaas verhit wordt, krijg je een soort van slijmerig spul dat helaas niet zo smakelijk is als – bijvoorbeeld – gesmolten mozzarella op een pizza.

Dat is dus anders wanneer niet kokosolie, maar de prolamine als hoofdingrediënt wordt gebruikt. Wij zien al voor ons hoe de plantaardige kaas ligt te bubbelen op onze pizza, of hoe we bij koud weer de lekkerste vegan fondue op tafel kunnen zetten.

Wanneer we de plantaardige kazen op basis van deze methode in de winkelrekken kunnen zien liggen, blijft nog de vraag. Maar hou vooral je ogen open: het zou zo maar eens héél snel kunnen gaan…

Vegan vis? Dít zijn de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️