Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Welzijn 3 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: chocola is gunstig voor je bloeddruk

Dat chocola goed is voor je humeur, weten we allemaal. Daarnaast hebben de antioxidanten in cacao beschermende eigenschappen. Toch zijn dat niet de enige redenen om regelmatig van een stukje donkere chocola te genieten. Nu blijkt dat deze lekkernij ook goed is voor je bloeddruk. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel.

Enkele kleinschalige onderzoeken hadden al aangetoond dat pure chocolade goed is voor de gezondheid van het hart. Voor deze nieuwe studie analyseerde het team van onderzoekers de gegevens van bijna 65.000 mensen.

Speciale onderzoeksmethode

De onderzoekers lieten een speciale methode los op de gegevens om te kijken wat het verband is tussen het eten van pure chocolade en twaalf verschillende hart- en vaatziekten, waaronder een hoge bloeddruk.

De wetenschappers pasten een methode genaamd ‘Mendeliaanse randomisatie’ toe. Hierbij gebruikten ze genetische gegevens om het oorzakelijk verband tussen de consumptie van pure chocolade en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te onderzoeken.

De onderzoekers zagen voor de meeste hart- en vaatziekten geen verband tussen de consumptie van donkere chocola en het risico op een aandoening. Wel bleek er een duidelijk verband te zijn tussen een verhoogde inname van pure chocolade en een verlaagd risico op hoge bloeddruk.

Daarnaast werd er een mogelijk verband gevonden tussen de consumptie van pure chocolade en een verlaagd risico op stolsels in de aderen, hoewel er meer bewijs nodig is om dit verband te bevestigen.

Hoe kan het dat donkere chocola een gunstig effect heeft op de bloeddruk?

We hebben jarenlang gehoord dat vetten slecht zijn voor hart en bloedvaten. Nu is chocola een product dat veel vetten bevat.

Hoe kan dit gunstig zijn voor je hart en bloedvaten?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we niet kijken naar de vetten in chocola. Het zijn namelijk andere stoffen die voor het gunstige effect verantwoordelijk zijn. Hierbij gaat het voornamelijk om drie soorten flavanolen:

• Catechine
• Procyanidine
• Epicatechine

Van deze flavanolen is bekend dat ze gunstige effecten hebben op het hart en de bloedvaten. Zo helpen deze stoffen om de werking van het weefsel verbeteren dat de bekleding van de bloedvaten vormt. Verstoringen in het functioneren van dit weefsel kunnen leiden tot een hoge bloeddruk.

Dezelfde flavanolen kunnen helpen om de bloedvaten wijder te maken, wat eveneens bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Dan nog kunnen ze helpen voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren, zodat het bloed goed kan blijven stromen.

Ook de antioxidant- en ontstekingsremmende activiteiten van flavanolen dragen bij aan het behoud van een gezond hart- en vaatstelsel.

Welke stoffen in chocola zijn nog meer gunstig voor het hart?

Naast flavanolen bevat chocola nog een stof die gunstig is voor het hart en de bloedvaten. Dat is magnesium. Dit mineraal ondersteunt het hartritme, heeft een ontstekingsremmend effect, voorkomt bloedstolling en verlaagt de bloeddruk. Ook dit vermindert het risico op hartziekte.

Wat betekent dit voor jou?

Op basis van de informatie die nu bekend is over chocola, kun je vaststellen dat pure chocolade onderdeel is van een gezond dieet voor het hart. Dat is goed nieuws voor alle liefhebbers van chocolade.

Het betekent uiteraard niet dat je alleen op pure chocolade kunt vertrouwen om een hoge bloeddruk te voorkomen. Daar horen ook een gezonde leefstijl en een gezond eetpatroon bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voldoende rust en ontspanning en veel verse groenten en fruit.

Het kan wel een idee zijn om ongezonde lekkernijen, zoals koekjes en snoep met toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen, te vervangen door een blokje pure chocolade.

Ook met chocola krijg je vaak nog suiker binnen, maar blijkbaar weegt dit niet op tegen de gezonde voordelen van de flavanolen.

Er bestaan inmiddels ook ongezoete chocoladerepen en repen met natuurlijke steviolglycosiden. Die opties zijn waarschijnlijk de beste keuzes als het om je hart en bloedvaten gaat.

En het vet in chocola? Dat komt voornamelijk van oliezuur en stearinezuur, die geen effect hebben op het cholesterol. Je kunt dus met een gerust hart genieten van chocola en wie weet ga je wel voor een cacaoceremonie!

Een cacaoceremonie is een hartopener en het zorgt voor spirituele groei

Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Voor de informatie over magnesium in dit artikel gebruikte ze de website Infofitness als bron.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️