Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 8 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze vegan BBQ-recepten wordt de zomer een feestje

De zomer is in aantocht en dus wordt er in menig park, achtertuin of balkon weer gebarbecued. Heel leuk natuurlijk en dat kan ook lekker plantaardig. Fijn voor jou, want jij hebt geen buikpijn meer na de BBQ van het vele, zware dierlijke eten. En ook fijn voor de wereld om je heen, je bespaart op een avond zo honderden liters water als je kiest voor een vegan BBQ. Daarom delen we de beste vegan BBQ recepten.

Vega-spiesjes

Bedrock vegan bbq
The Nut Free Vegan

Vaak denk je bij vegetarisch meteen dat vlees niet kan. Dat klopt natuurlijk ook, dierlijk vlees eet je als planteneter niet. Gelukkig zijn er nu oneindig veel alternatieven voor vleesvervangers. Bij elke supermarkt is het vega-schap goed gevuld en hier kan je prima terecht voor een vegan BBQ. Met zo’n vleesvervanger kan je heel gemakkelijk een vegetarisch spiesje maken met groenten en vleesvervangers. Bijvoorbeeld met de plantaardige kip van de Vegetarische Slager, die je lekker marineert. Of wat dacht je bijvoorbeeld van gemakkelijke ‘Seitan Skewers‘?

Portobello burgers

portobello burgers
Contentedness Cooking

Als er iets perfect is voor op de grill, zijn het wel portobello’s. Maak bijvoorbeeld een portobello burger. Onze online culinair adviseur Culy vertelt over portobello: “Door hun stevige, vlezige textuur (en hun maatje meer) kun je portobello’s ook fantastisch gebruiken als hamburgerbroodje. Ook leuk: je kunt ‘m helemaal bereiden op een barbecue.” Ben je fan van bruschetta? Probeer dan eens een portobello bruschetta.

Duurzaam dineren? Bij SNCKBR in Utrecht serveren ze de beste vegan ‘healthy pleasures’

Zomerse pastasalade

vegan pastasalade

Pastasalade doet het altijd goed tijdens de BBQ. En zeker tijdens een vegan BBQ. Hier kan je alles ingooien wat je lekker vindt, zelf vinden we gerookte tofu erg lekker in zo’n salade. Maak een grote kom, zodat je lekker vaak kan opscheppen. Voor degene die geen fan zijn van witte pasta: kies voor volkoren- of spelt pasta. De Groene Meisjes deelden een goed recept voor Griekse pastasalade.

Jackfruit burgers

Vegan burger met pulled jackfruit
Homemade Vegan Pulled Jackfruit BBQ Sandwich with Coleslaw and Chips via Culy

Deze jackfruit burgers stelen sowieso de show op een warme zomeravond. Doordat ze gemarineerd worden in BBQ saus zijn ze perfect voor een vegan BBQ. Eigenlijk eet je gewoon fruit, dus ben je meteen gezond bezig. Jackfruit lijkt een beetje op de beruchte durian. Lijkt dit je wel wat, check vooral dan het recept voor vegan pulled pork jackfruit. Tegenwoordig is deze ook gewoon te koop bij de supermarkt.

Het beste recept voor vegan pannenkoeken (perfect voor zondagochtend!)

Brood met dips

brood dips

Bij een barbecue horen natuurlijk de nodige dipjes. Om het wat spannender te maken, kies je voor rozemarijn flat bread in plaats van dat standaard stokbrood. Heel lekker bij wat hummus, bijvoorbeeld. Maar je hoeft echt niet de hele avond hummus te dippen.  Een vegan tzatziki, vegan kaasdip, of een BBQ tahini dip zijn ook erg leuk en lekker om te serveren.

Maiskolven

maiskolven

Een BBQ is geen BBQ zonder heerlijke maiskolven. Deze zijn van zichzelf natuurlijk al helemaal plantaardig. En mega lekker. Koop de mais zo vers mogelijk en wikkel ‘m dan in wat aluminiumfolie. De barbecue geeft de mais een lekker rokerig smaakje. Wie graag gesmolten boter wilt bij z’n maiskolf, kan plantaardige boter gebruiken. Houd je van spicy eten? Smeer de maiskolf dan in met wat chilivlokken!

Meer vegan inspiratie?

Wil je meer lezen over veganisme en lekkere recepten? Meld je nu aan voor onze Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️