Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 23 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

De tofste vakantie ideeën voor als je zo duurzaam mogelijk op reis wil

Reizen is fantastisch! Je leert nieuwe mensen en plekken kennen, verbreed je horizon, leert thuis meer waarderen en wordt je bewuster van wat je allemaal hebt. Daardoor leer je jezelf goed kennen en daar groei je als mens weer van. Toch heeft al dat reizen wel een grote impact op het klimaat, maar met deze duurzame vakantie ideeën blijft het beperkt. 

Het is een verrijking om te reizen, maar al dat reizen heeft impact op het milieu. Vooral vliegtuigen stoten enorm veel CO2 uit. Maar gelukkig kun je ook op andere manieren reizen.

Duurzame vakantie ideeën

Gelukkig hoef je niet altijd een vliegtuig in te stappen. Er zijn een heel aantal duurzame alternatieven die je reis ook nog eens een stukje avontuurlijker maken.

1. Met de trein

Eerder hielden we al een pleidooi om vaker met de trein te reizen. Want reizen is niet alleen duurzaam, het is ook een heel leuke manier van reizen. Tijdens de reis zie je namelijk veel meer van de landschappen die aan je voorbij trekken. Ook zit je regelmatig tussen de locals en krijg je wat meer mee van het dagelijks leven.

Verder is met de trein reizen een perfecte vorm van slow travel, het is veel minder gedoe met inchecken en je hoeft niet ruim van tevoren aanwezig te zijn, en als je de nachttrein neemt, bespaar je ook nog eens op een overnachting.

Conscious traveling: 7 tips om betekenisvoller op reis te gaan

2. Met de elektrische camper

Toegegeven, elektrische campers zijn er nog niet zo heel veel. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en er zijn genoeg kleine bedrijven die zelf bestaande campers ombouwen naar elektrische of bij het ombouwen van een bus naar camper deze ook direct elektrisch maken.

Een win-win situatie want zo kun je én super toffe roadtrips maken én groen rijden. De actieradius van de meeste campers wordt steeds hoger en anders stop je onderweg op een mooi plekje om de accu weer op te laden. Ook een fijne vorm van slow travel.

3. Wandelen

Misschien wel de meest duurzame manier van vakantievieren: wandelen. Trek thuis de deur achter je dicht en volg een van de Lange-Afstand-Wandelpaden door Nederland. Een aantal van die paden staan in verbinding met andere wandelroutes in Europa, dus je kunt een heel eind komen. Tentje mee in je backpack en klaar. Je kunt natuurlijk ook overnachten bij een duurzame B&B en genieten maar.

Ga je liever wandelen in de bergen? Neem dan het eerste stuk de trein en wandel dan vanaf het station verder.

4. Fietsen

Ook fietsen is een super duurzame manier van vakantie vieren en dus met recht een van onze favoriete vakantie ideeën voor een milieuvriendelijk tripje. Dit kun je ook gewoon direct doen vanaf thuis. Daarna fiets je afhankelijk van je tijd of het weer zo het land in of de grens over.

Met een eigen tentje mee, kun je op de mooiste kleine campings middenin de natuur slapen. Of maak gebruik van een bed en douche via Vrienden op de Fiets.

Kamperen niks voor jou? Waarom je het tóch eens wilt proberen

5. Liften

Last but not least: liften! Tijdens het liften maak je gebruik van auto’s die toch al onderweg zijn. Dat zorgt natuurlijk nog steeds voor uitstoot, maar minder als wanneer je zelf achter het stuur was gestapt. Ook is liften altijd een groot avontuur.

Je weet nooit precies wat de dag je gaat brengen en ontmoet de leukste mensen. Misschien wel een van de beste manieren om met locals in contact te komen. Natuurlijk is er bij het liften wel een klein risico, maar zolang je naar je onderbuikgevoel blijft luisteren, komt het altijd goed.

Groene bestemmingen

Waar je dan naartoe gaat, heeft ook nog veel impact op de duurzaamheid van je reis. Op deze bestemmingen zit je sowieso goed.

1. Nederland

Een vakantie in eigen land is een van de duurzaamste keuzes. Je hoeft er niet ver voor te rijden en al helemaal niet voor in het vliegtuig. Daarnaast is er in Nederland super veel te doen en zijn er heel veel plekken waar je op een groene manier kunt overnachten. Wij testten al heel wat plekken voor je uit:

2. België

Ook voor België hoef je niet ver te reizen en daarom is het een van onze favoriete groene bestemmingen. De Ardennen zorgen voor nog wat extra tinten groen, dankzij de prachtige bossen en en bergen. Daarnaast zijn de steden van België ook duurzaam. Vooral in Gent hebben ze dat hoog in het vaandel staan. Dat zie je onder andere terug in de biologische winkels en vele vegan café’s

3. Zweden

Als je ergens duurzaam op vakantie kunt, dan is het wel in Zweden. Duurzaam leven zit er bij de Zweden zo ingebakken dat je overal goede keuzes kunt maken. Zelfs in de allerkleinste buurtsuper vind je nog een pak havermelk, je kunt volop wildplukken, afval is altijd goed te scheiden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daarnaast zou een roadtrip door Zweden bij iedereen op de bucketlist moeten staan.

https://www.bedrock.nl/tips-zero-waste-roadtrip/

Mocht je het wat dichterbij willen zoeken omdat dat beter te doen is met de trein? Net als Zweden is duurzaamheid ook in Denemarken heel vanzelfsprekend.

4. Frankrijk

Voor wie niet veel vakantiedagen meer over heeft of voor wie gewoon even weg wil van de drukte van de stad. Frankrijk is een perfecte getaway voor een tripje naar de natuur, zo ontdekte BEDROCK’s Rosa tijdens een mini-roadtrip.

Naar en door Frankrijk reizen kan heel gemakkelijk met de trein en je kunt op die manier veel van het land ontdekken. De Vogezen, de Alpen, de Franse kust. Hier hoef je je nooit te vervelen. Vul af en toe je eigen energie voorraad weer wat aan met het eten dat je op de lokale markt koopt en je vakantie kan niet meer stuk.

5. Duitsland

Ook Duitsland mag niet in dit rijtje met duurzame vakantie ideeën ontbreken. Net als in Frankrijk is reizen met de trein hier heel gemakkelijk. Of stap op de fiets en rijd gewoon de grens over.

7 prachtige sup- en kanoroutes door de Nederlandse natuur

Eigenlijk maakt het in Duitsland ook niet uit waar je heen gaat. De Eiffel, het Zwarte Woud en het Harzgebied zijn prachtig vanwege de natuur. De Duitse Alpen perfect voor als je het liever wat hoger op zoekt. Daarnaast zijn steden als Keulen, Hamburg, Berlijn en Leipzig perfect voor een citytrip. Elke vegan kan in deze steden het hart ophalen. Keuze genoeg.

Meer duurzame vakantie ideeën?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️